Pintures rupestres

Foto: 

Cedida
Pintures rupestres descobertes al Mas de Barberans

Per què són tan importants les pintures rupestres descobertes al Mas de Barberans?

Destaquem les cinc raons que demostren la importància d'aquesta troballa
Surtdecasa Ebre
,
16/11/2017
Entorn
Una de les majors descobertes pel que fa a art prehistòric a les Terres de l'Ebre ja és pública. S'ha descobert un conjunt de pintures rupestres, a la zona del Cocó de la Gralla, al Mas de Barberans, al Montsià. Des de fa un any i mig, en absolut secret, el Departament de Cultura, amb la col·laboració del Parc Natural dels Ports ha estat treballant per presentar-lo públicament evitant l'assalt. L'avís el va donar un antic caçador que feia molts anys que les havia fotografiat però no ho havia explicat. Ara s'ha tancat el perímetre i l'Ajuntament del Mas de Barberans decidirà els termes amb què es podran visitar. Et destaquem les cinc raons per les quals ha estat important aquesta troballa.

1. Permet traçar un recorregut dels assentaments i desplaçaments prehistòrics
Data d'aproximadament 8.000 anys, entre el postpaleolític i el principi del neolític i serien d'estil llevantí. Els experts assenyalen que de la manera com estan pintades, els autors volien documentar la presència d'un col·lectiu important en aquesta zona  dels Ports. Això marcaria un nexe d'unió important entre aquest punt geogràfic, El Cocó de la Gralla, i les pintures de Tírig i la Vall Torta, al País Valencià, però també amb les del Perelló, al Baix Ebre, i Ulldecona, també al Montsià. La presència de pintures en aquest punt permet traçar un recorregut sobre el mapa dels desplaçaments i assentaments prehistòrics. Els entesos asseguren que les vistes al mar que es tenen des d'aquest punt també justifiquen la presència de persones en aquest indret.

2.  S'han trobat figures úniques a Catalunya
Tipològicament són figures que no estaven documentades a Catalunya. Entre les figures, que descriuen una escena de cacera, destaquen dues fileres d'arquers, diversos animals, com un senglar o cabres, petjades i altres detalls de l'abillament dels caçadors com són plomes i diversos ornaments. Entre els arquers de la filera superior també s'observa un personatge particular d'aparença mitològica i sobrenatural, amb un gran cap de forma el·lipsoïdal. A la base del panell pintat, hi ha un altre grup de figures amb un arquer orientat a la dreta en posició de disparar un arc, un quadrúpede i una cabra. Al petit sostre de l'abric es documenta una altra escena de caça amb un arquer, una cabra ferida per una fletxa i traços que podrien representar restes de sang.

  • imatge de control 1per1

3. És un conjunt pictòric d'una dimensió considerable
Ocupen una franja de més de 3 metres de la part superior de la paret de l'abric d'uns 10 metres de llargada. S'hi identifiquen 69 figures d'estil llevantí o naturalista. Els més importants els 27 arquers i altres figures humanes que hi apareixen. Com hem detallat en el punt anterior, també hi ha tres cabres, un senglar, un quadrúpede així com una bossa, tres arcs i fletxes i un personatge bastant particular que no es pot acabar d'identificar.

4. No havia sortit a la llum pública fins ara
El més curiós del cas és que la troballa havia estat feta per un veí de Santa Bàrbara, Domingo Ribas, veí de Santa Bàrbara, fa al menys 15 anys. Les va trobar i fotografiar però no ho va explicar ni li va donar més importància. L'any 2014 li va ensenyar les fotografies a un amic geòleg i amb les indicacions de Ribas –que actualment es troba incapacitat- es van poder localitzar.

5. Ja ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional
El conjunt pictòric ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), amb categoria de zona arqueològica i s'ha incorporat al programa Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya atesa la seva singularitat i espectacularitat. Ben aviat el podrem trobar als catàlegs i es podran fer visites guiades i documentades.

Més informació: 

A

També et pot interessar