Cortines

Foto: 

Surtdecasa
Mònica Guilera al Mas de Barberans

Les cortines i la creació col·lectiva

El Museu de la Pauma inaugura un projecte participatiu al voltant de les cortines del segle XXI
Anna Zaera
,
19/02/2016
Entorn
“Delimitar allò que la mirada pot abastar o, dit d’una altra manera, encobrir allò que no volem que tothom tingui al seu abast, que no volem que vegi. Així, els telons dels teatres o les teles dels antics sagraris són, en aquest sentit, cortines. Com a separadors d’espai i de vida, les cortines han perdurat també en el refranyer popular del territori, comú en part al de molts altres indrets: 'Córrer la cortina' és una expressió popular, encara viva, que significa amagar o guardar silenci sobre alguna cosa, tema o motiu, sigui o no de caràcter compromès, tot i que aquest darrer motiu sol ser el més habitual. 'Descórrer la cortina' vol dir descobrir o donar a conèixer algun secret; 'Estar darrera la cortina', prendre part en alguna cosa, però d'amagat; i una 'cortina de fum' es refereix a l’encobriment de l'autèntica causa d’una cosa o d’una circumstància concreta”. Així descriu un estudi del Museu de la Pauma el simbolisme i la funcionalitat d'aquest element tan propi en les cases de les zones rurals, com per exemple les Terres de l'Ebre.
"Nosaltres podem ajudar a oferir solucions, però ens atreu molt que l'autoria sigui compartida"

Precisament és la pròpia observació de l'entorn – el fet que totes les cases tinguin cortines -  el que porta els artistes cistellers Mònica Guilera i Tim Johnson a pensar que les cortines poden ser un bon punt de partida per obrir el coneixement de les fibres vegetals a la ciutadania, i que les persones puguin compartir tècniques i sabers propis amb els altres. I és que, durant el segle XX, es feien cortines de sàrsia, de roba de sac, de jonquet, d'escorça de baladre, de puros de bova, de canyís, de panís, de canutets de diari, de xapes, de tires de plàstic de sacs de guano o de canuts de plàstic. Imaginació infinita. Captivats per observar que les cortines encara són un element molt singular dels carrers dels pobles de les Terres de l'Ebre, Guilera i Johnson, en el marc del  Centre d'Interpretació i Museu de la Pauma de Mas de Barberans, han aixecat, amb el suport de Montsià Actiu, un projecte al voltant d'aquest element que es materialitzarà amb una sèrie de tallers i amb una exposició final. Aquesta iniciativa es presentarà el proper divendres 25 de febrer a les 19h a la Biblioteca Joan Sebastià Arbó d'Amposta, juntament amb la col·laboració d'ESARDI.

  • imatge de control 1per1

Ports i mans - Cortines from Ports i Mans Mas Barberans on Vimeo.

Aquesta idea va sorgir durant el projecte 'Ports i Mans', impulsat també per Guilera i Johnson. El fet que la majoria de cortines utilitzades actualment fossin de plàstic, juntament amb la constatació que es va començar a utilitzar de manera general a les cases a Catalunya a partir de mitjans del segle XX, els va fer imaginar com serien aquestes cortines abans. "Aquest pensament ens va obrir la porta a molts altres materials i tècniques manuals que es podrien haver utilitzat per fer les cortines", diu Mònica. "També ens va convidar a imaginar una nova versió de les cortines que va en una direcció que no és únicament la de la seva funcionalitat, sinó en una transformació que ressalti la seva bellesa, el seu caràcter com a element decoratiu i convertir-la en un objecte artístic"



Fer les cortines en comunitat
"L'essència del projecte és que aquestes cortines puguin crear-se col·lectivament", diu Mònica. "Nosaltres podem ajudar a oferir solucions, però ens atreu molt que l'autoria sigui compartida", continua. La idea és fomentar que les persones puguin participar en l'elaboració d'una cortina. Els participants aportaran les seves pròpies idees o se’ls suggeriran idees per començar a crear una cortina. A partir d’aquí, Guilera i Johnson ensenyaran les tècniques que necessitin, proporcionaran els materials i assessoraran en tot el que calgui. En els tallers que estan programats, cada participant acabarà fent la seva pròpia cortina que se la podrà emportar a casa i no la podrà comercialitzar. A banda dels tallers, també hi haurà unes tutories individualitzades al llarg de tot el procés per part dels professors. Finalment, està previst que les cortines fetes puguin ser exposades al Museu de la Pauma en el marc d'una mostra col·lectiva.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Projecte 'Cortines' 
Març, juny, juliol, setembre, octubre i novembre
Museu de la Pauma - Mas de Barberans
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

 

A

També et pot interessar