Camut Band

Foto: 

Cedida
Camut Band

Ballar el so dels peus

Camut Band actua aquest dissabte a Tortosa amb un espectacle visual i sonor de claqué, música en directe i molt d’humor
Marina Pallás
,
26/04/2017
Espectacles
Camut Band va nàixer el 1994 de la unió dels coreògrafs i ballarins Rafael i Lluís Méndez i del percussionista Toni Español, i ha centrat la seva activitat artística en la investigació, creació i exhibició d'espectacles interdisciplinaris d'autoria pròpia, modernitzant el claqué i mostrant un nou llenguatge musical d'aquesta dansa. Camut Band reinventa allò que ja hi és per incorporar-hi les noves tecnologies i oferir un espectacle per gaudir, per exemple, de la màgia de la dansa damunt de sorra, amb una fascinant coreografia on es combina el claqué amb la música i la percussió en directe. Aquest dissabte se’ls podrà veure a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa amb 'Moments Camut', un espectacle que reuneix, entre altres, els números més emblemàtics de la companyia. Hem parlat amb el ballarí Lluís Méndez.
"Sempre has de fer coses noves. No pots caure en la tristesa o en la repetició... Has d’intentar oferir alguna cosa diferent. Crear. Sempre."

A l’espectacle es podrà veure, amb sis ballarins en total damunt l’escenari, la coreografia damunt de sorra al ritme d’un udú, l’humor de 'La Taula', el número on tres personatges desenvolupen un divertit discurs rítmic, la interacció entre la dansa i els sons virtuals o el virtuosisme del claqué ballat damunt de grans tambors. Es tracta d’un espectacle que agrada a petits i a grans. “És intergeneracional. Des del nét fins l’avi en surten contents”, explica Lluís Méndez.

La formació porta viatjant per tot el món des de principis de l’any 2000. La seva singularitat des de bon principi va ser introduir al claqué, que van modernitzar completament, el ball sobre tambors amb percussió africana. “Sempre, dins la disciplina de la dansa, hem integrat diferents números que siguin variats, que entretinguin i que no siguin monòtons. Busquem l’humor i una certa interacció amb el públic, amb el qual sempre hi ha una picadeta d’ullet”, valora el ballarí.

  • imatge de control 1per1

A la cultura, s’acostuma a encasellar els espectacles o les creacions sota un gènere. En aquest cas, Camut Band ha trencat amb les disciplines des dels seus inicis: hi ha claqué, percussió, música en directe, veu amb percussió, humor, teatre... “Jo el definiria com un espectacle sonor i visual molt dinàmic de claqué, amb música en directe i molt d’humor”, concreta Méndez.

Sembla que la música és, avui, més internacional que mai, i Camut Band ho té ben present. “Arriba de tot arreu. Mai no és local”, apunta Méndez. “Crec que és una evolució natural, tots integrem elements d’altres llocs. Vam fusionar el claqué amb la percussió africana, que és un altre compàs, un altre ritme, i això ens va catapultar. El resultat és sorprenent”. Certament, Méndez comenta que la crítica estrangera ha esmentat que la formació treballa música afroamericana. “Jo diria pinzellades espanyoles, que no flamenques. Sóc pianista i, d’alguna forma, ho portes a dins. Però creativament és una variant musical i visual molt diversa”.

Precisament, la creació i investigació és el pilar fonamental d’aquesta formació. Han treballat materials i superfícies per crear nous sons, amb sorra o gespa artificial, per aconseguir resultats absolutament sorprenents. El ballarí assegura que aquest és el camí a seguir: la innovació. “Crec que sempre has de fer coses noves. No pots caure en la tristesa o en la repetició... Has d’intentar oferir alguna cosa diferent. Crear. Sempre”.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Web de Camut Band 

A

També et pot interessar