Gandesa

Foto: 

Cedida
Assajos d''Un Casament Reial'

Gandesa torna a l'època medieval amb la recreació del casament reial de 1319

El gandesà Antoni Belart dirigeix aquesta teatralització els propers 18 i 19 d'octubre
Surtdecasa Ebre
,
12/10/2014
Espectacles
El que molta gent no sap és que Gandesa va acollir un casament reial molt important en ple segle XIV. Aquest és un dels episodis històrics més destacats de la història de la capital de la Terra Alta. És per això que enguany els astres s'han conjugat per donar llum a una iniciativa que vol convertir-se en una cita anual obligada a la ciutat gandesana. Anem a pams. El que es pretèn és construir la recreació teatralitzada del casament reial entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella, que en efecte va tenir lloc el 1319 a Gandesa. Aquell casament havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia a l'església de Gandesa, l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa ni el matrimoni ni la unió dels dos regnes es van consumar. Aquest episodi ha passat a la història amb el nom de 'La Farsa de Gandesa'.

L'artífex d'aquesta producció és l’escenògraf gandesà Antonio Belart qui, al capdavant del grup teatral local La Farsa, ha preparat un espectacle inèdit a les nostres comarques que inclourà diversos elements d’escenografia per recrear l’època medieval (vestuari, cavalleries, etc) i que implicarà a diferents entitats locals com ara la Parròquia, el Cor i la Societat Unió Gandesa. Belart ha explicat que, des de fa deu anys, el grup teatral local La Farsa està intentant portar a terme aquesta representació i que, finalment, ha aconseguit “posar fil a l'agulla”. 

La representació d'enguany implicarà un centenar de persones de Gandesa, una vintena de les quals, membres del grup teatral gandesà. Les representacions tindran lloc el dia 19 d'octubre, de forma simultània als palaus del Castellà (cort castellana) i del Baró (cort catalana), i també hi haurà la desfilada d'ambdós corts i la cerimònia amb el desenllaç de l'obra a l'església de l'Assumpció.

El paper de la infanta Leonor de Castella el farà Gemma Hostau Belart, mentre que el protagonista masculí, l'Infant Jaume de Catalunya i Aragó, serà Marc Grau Ros. Antoni Belart ha explicat que té la intenció de fer cada any un càsting per triar els protagonistes de la representació i voldria que cada any fossin jóvens diferents. La idea és donar-li una continuïtat, marcar aquest cap de setmana a l'agenda i poder celebrar, el 2019, els 700 anys d’aquest engany.

Un conte històric
En paral·lel a aquesta iniciativa, Àngels Cid (il·lustracions) i Maite Garde (textos) han presentat el conte 'Un casament reial', que tracta sobre els esdeveniments històrics esmentats. L’objectiu d’aquesta sèrie de publicacions infantils és donar a conèixer els fets més rellevants de la història local entre els més petits de la casa. Els dos  títols anteriors d’aquesta col·lecció són 'La serena' i 'Gandesa, de vila a ciutat'. 

--
Més informació: 
Fitxa d'agenda de Surtdecasa

  • imatge de control 1per1

    

A

També et pot interessar