Mel

Foto: 

Cedida
Xiquets a l'Aula Didàctica del Centre d'Interpretació Apícola Mel Múria

Els secrets de la mel, un món fascinant

Una aventura per a tota la família al Perelló
Olga Tomàs
,
26/10/2015
Família
Us ve de gust un dissabte diferent en família? Us proposem una activitat que alterna la diversió i l'aprenentatge a parts iguals. Ben prop de casa, hi ha un univers dedicat a la interpretació del món de les abelles. Aquests insectes que ens fascinen i ens espanten a la vegada tenen al Perelló un dels punts més destacats en tota la península. De fet, el Centre d'Interpretació Apícola Mel Múria ofereix un recorregut i una explicació per tot el procés que fa possible la fabricació de la mel i el món de l'apicultura en general. Hem volgut fer nosaltres mateixos el recorregut per explicar-vos tot allò interessant que hi trobareu.

El soroll de les abelles, que s’anomena brugit, ens senyala que ja estem a les portes de l’apassionant món de les abelles i la mel. A partir d'aquí comença l'aventura.

- El treball dins d'un rusc
A la primera sala del Centre, un audiovisual amb una simpàtica abella de guia ens explica el treball dins un rusc o arna. Aquí podrem descobrir com s’organitzen les abelles i els productes que sorgeixen com a fruit d’aquest incansable treball. Evidentment, el més important, és la mel.

- L'abella reina
A la segona sala del Centre, el guia ens explica qui és l’abella reina i la tasca que fan les abelles obreres i els abellots. A més, ens parla d’un aliment altament nutritiu com la gelea real, que fa que les abelles reines, que només s’alimenten de gelea, visquin molt més anys que les comuns.

  • imatge de control 1per1

- Els diferents tipus de mel
Un panell interactiu mostra els diferents tipus de mel (romaní, taronger, buc, eucaliptus...). Les arnes de Mel Múria van canviant de zona durant les diferents èpoques de l’any i etapes de floració. Així s’aconsegueix aquesta diversitat d’intensitat i gustos amb la mel.

- Uns curiosos vestuaris
El guia ens porta a la següent sala. Un vestit d’apicultor antic amb els seus utensilis ens mostra el mètode amb el qual s'extreia la mel de les arnes antigament. El guia ens explica que abans de treure la mel, i la resta de productes, cal tirar una mica de fum al rusc. D’aquesta manera les abelles corren a omplir-se de mel per si han de fugir ja que pensen que hi ha un incendi. I així, mentre estan ocupades, no piquen als apicultors que poden realitzar amb més tranquil·litat la seva feina. 

- El món dels fòssils i cera
També veiem fòssils d’abelles en ambre que semblen autèntiques joies sota la llum dels focus. Per acabar la visita al centre d’interpretació, el guia ens parla d’altres productes com la cera, el pol·len, la gelea real, la pròpolis i les seves propietats aplicades a la salut i la higiene. 

- Tallers d'espelmes a l'aula didàctica
Després de la visita al centre d’interpretació, ens apuntem a un taller d’espelmes amb més nens i nenes. Una bona opció per a que els nens gaudeixin fent lliscar la cera entre els dits. Posem la metxa i tot ben enroscat, seguint fil per randa l’explicació a l’aula didàctica.

- Visita a les arnes
Però l'experiència no s'acaba al Centre d'Interpretació. A 4 quilòmetres es poden visitar les arnes. Aquí arriba el moment de posar-nos el vestit d'apicultors i veure en directe el treball de les abelles. 

  

Més informació: 

Centre d'Interpretació Apícola Mel Múria
El Perelló
www.melmuria.com

  

A

També et pot interessar