Dimonis i purificació al Mas de Barberans

El divendres 18 de gener participa en una de les festes de San Antoni més vistoses de Catalunya
Surtdecasa Ebre
,
25/01/2013
Fires i festes
No només les nits de Sant Joan són màgiques, també les de Sant Antoni. Aquestes festes en honor a Sant Antoni Abat són de les més antigues de Catalunya. Els pobles, tant de les Terres de l'Ebre com de la resta del país, solien celebrar l'onomàstica d'aquest Sant protector dels animals, que sempre està representat a les estampetes amb un tocinet, amb una jornada festiva que servís per demanar bona i llarga vida als ramats locals. Tenint en compte que la devoció al Sant es remunta al segle XII, les manifestacions festives que ha generat són moltes i variades.
 
S'ha sabut que, fins a principis del segle XX, aquesta festa anava molt lligada a la festivitat d'hivern. De fet, una recerca encarregada per l'ajuntament del Mas de Barberans fa quatre anys, va concloure que fins el 1925 es celebrava la festa de Sant Antoni amb una representació de la vida del Sant i la cremada d’un ramer, que és un aixopluc format per uns puntals de pi i recobert amb boixos que feien els pagesos dels Ports. En acabar la representació, es deien uns versets que eren una sàtira de la vida dels habitants del poble durant l’any i tothom cap a casa. Segons els historiadors, aquests versos tenien una funció burlesca com un precarnaval i, per acabar, es ballava la jota. 
 
Una cinquantena de persones participaran en la teatralització 
El divendres 18 de gener al voltant d'una cinquantena de persones de diferents edats participaran en la teatralització que començarà al voltant de les 20 hores amb el muntatge del ramer al centre del poble, concretament a la zona dels restaurants. Poc a poc, començaran a desfilar els dimonis pels carrers del municipi i es concentraran a la Plaça de l'església. Allà mateix, iniciaran les seues danses i tindrà lloc la representació teatral on pren protagonisme la figura de la filadora qui, a través de la dansa, vol salvar a Sant Antoni. A continuació, es crema el ramer, es reciten els versos i comença el ball de la jota per celebrar que el bé ha guanyat al mal.
 
Us aconsellem que feu un bon sopar (el Mas de Barberans té una de les millors carns de corder de les Terres de l'Ebre) i després feu cap a la Plaça de l'església, on tindrà lloc l'actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. A les 00 h, la festa acabarà al Centre Civic amb ball popular patrocinat per la Societat de Caçadors de Mas de Barberans.
 
Sigues dels primers en gaudir d'aquesta festa que tan bé ha sabut conjugar tradició i espectacle!
 
--
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar