Fibres Vegetals

Foto: 

Surtdecasa

El Mas de Barberans, un recorregut pel món a través de les fibres vegetals

El dies 6 i 7 d’agost tindrà lloc el Racó dels Artesans i la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals
Anna Zaera
,
02/08/2016
Fires i festes
El Mas de Barberans ja acull durant tota la setmana artesans i artistes que fan de les fibres vegetals la primera matèria per construir tant objectes quotidians com obres artístiques d'arquitectura efímera. Aquesta activitat culminarà aquest cap de setmana del 6 i 7 d’agost amb el XIVè Racó dels Artesans i la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. Com la tradició de treballar amb fibres vegetals és una pràctica arrelada en molts països del món, el Mas de Barberans actua aquests dies de centre d'experimentació i node des del qual es comparteixen aquestes experiències que, en la majoria de les ocasions, tenen una filosofia intrínseca des de la que interpretar el món. Descobrim aquesta trobada a través d'un recorregut pels països que seran representats en l'edició d'enguany.

1. Mas de Barberans, referent a Catalunya
Ho explica Pepa Subirats, directora del Museu de la Pauma. "Tot va començar al 2002 amb una petita mostra d'artesania i, a poc a poc, es va anar consolidant fins que al 2007 va aconseguir ser una de les poques fires monogràfiques acreditades de Catalunya" assegura. Aquest cap de setmana és un bon moment per visitar el Museu, que acull una exposició permanent sobre el treball de la pauma, i, en aquests moments, una altra de temporal coproduïda amb l’Associació de Cistellers de Catalunya amb el nom Cistells d’un Paisatge. El contingut apareix organitzat en quatre àmbits: Terra Eixuta, Terra Nevada, Terra Regada i Terra Salada. Però aquesta tasca de recuperació del treball de la pauma que s'ha fet a nivell local entronca amb tot un moviment internacional que reivindica aquesta artesania com una forma artística contemporània. Per això, enguany, com en els darrers anys, també s'ha apostat per tirar endavant el projecte internacional de construcció d’una estructura efímera feta amb fibres vegetals. Durant tota la setmana, i per celebrar la cinquena edició del Fent Rafal, l’equip del Fibrejant -encapçalat per Tim JohnsonMònica Guilera, Joan Farré, Carles Alcoy i Josep Mercader- tornaran a fer una intervenció a la piscina. 


Yuki-tsuri japonesos contruïts al recinte de la piscina.

  • imatge de control 1per1

2. Japó i la tradició del bambú
Enguany la Fira tindrà aires nipons per partida doble. De fet, el projecte Fibrejant, que ja s'ha començat aquests dies a la piscina, emula les instal·lacions còniques i teixit exagonal inspirat en els yuki-tsuri japonesos, una espècie de trants que es col·loquen cobrint els arbres per protegir-los de la neu a l'hivern. Aquestes construccions molt habituals a Japó podran veure's al Mas de Barberans aquests dies. D'altra banda, la Fira també comptarà amb la presència d'una saga d'artistes japonesos que treballem amb el bambú i que s'han desplaçat a Catalunya expressament per l'ocasió. Es tracta del Soho Sagawa i el Takehiko Sagawa, pare i fill, que mostraran in situ l'art de treballar les fibres de bambú, unes obres de gran bellesa estètica i de molta perfecció geomètrica, que són el resultat de tota una filosofia basada en el respecte a la naturalesa i la paciència. Els Sagawa, que han fet d'aquesta pràctica el seu estil de vida, han portat a l'avió el material de bambú per poder teixir les seves peces a les Terres de l'Ebre.

3. Anglaterra, la història convertida en art contemporani
Enguany els artistes convidats a Fibrejant són britànics, per tant, aquest país tindrà una presència destacada també en l'edició d'enguany. Per un costat, Annemarie O’Sullivan -a la fotografia- és una cistellera de Sussex i, d'altra banda, Tom Mcwalter. O'Sullivan és una artesana apassionada que ha treballat en convertir el treball de fibres vegetals en una pràctica moderna i contemporània. Forma part d'aquesta anomenada "new wave" que no només volen recuperar aquesta tradició, sinó també seguir construint, mesclant la història amb el disseny, creant peces molt inspiradores.  Aquesta dona reconeix que als 12 anys va fer un curs de cistelleria i va quedar totalment atrapada en aquest món. A partir d'aleshores, la recerca de materials i l'experimentació tan a Anglaterra com a la resta del món s'ha convertit en el seu estil de vida. Aquesta serà la seva primera vegada al Mas de Barberans.


Imatge d'enguany del Fibrecampus. Foto: Marta Martínez

4. Itàlia, passió per la cistelleria
L'oferta del Mas de Barberans al voltant de l'artesania no s'esgota i enguany se celebrarà la tercera edició del Fibrescampus, l'espai on l'aprenentatge és el protagonista. Des del dia 1 fins al 5 d’agost, s’obrirà un diàleg entre el saber fer tradicional i la innovació entre allò local i allò internacional treballant amb una àmplia variació de fibres. Enguany la presència internacional tindrà accent italià amb un Monogràfic de Cistelleria Italiana de la mà d’ Andrea Magnolin i Lorenza Garau. ambdos membres d'un col·lectiu  amb uns ferms valors ecològics i de sostenibilitat que proclamen el respecte a l'entorn, a la proximitat, a la interacció entre passat i futur i també a la integració dels més petits en aquestes pràctiques artesanes. Magnolin i Garau aprofundeixen aquests dies en la cistelleria de la ginesta típica de l'illa de Giglio, una illa situada a la costa de la Toscana.

5. Península i Illes Balears
La tradició ebrenca es complementarà amb altres experiències arribades d'arreu de l'Estat. A la fira hi seran presents 60 paradistes procedents de Manacor, Cadis o Múrcia, i també d'altres punts de Catalunya com Castelldefels, Folgueroles, Palamós o Alcarràs. A cada parada s’hi podrà veure una demostració dels treballs i tècniques emprats per cadascun dels artesans així com els diferents tipus de fibres que fan servir en la realització de les seves peces com són: jonc, canya, espart, pauma, càrritx, olivera, cànem, vímet, bova o lli.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Racó dels Artesans i la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals
Dies 6 i 7 d'agost - Mas de Barberans
Fitxa d'agenda Surtdecasa

A

També et pot interessar