Festa del Vi de Gandesa

Foto: 

Cedida
Festa del Vi de Gandesa

Els 5 imperdibles de la Festa del Vi de Gandesa

Del 31 d'octubre al 2 de novembre hi ha programades atractives activitats
Anna Zaera
,
29/10/2014
Fires i festes
Els vins de la Terra Alta estan de moda. Enguany van estar els grans triomfadors en l’edició dels premis Vinari, els Oscars dels vins a Catalunya. De fet, el premi més important de les 13 categories del certamen, el Gran Vinari d’Or 2014, que distingeix el millor vi català, va ser per al Mil·lennium 2011, del celler Xavier Clua. Així, aquesta edició de la Festa del Vi de Gandesa, que tindrà lloc del 31 d'octubre al 2 de novembre, genera més expectació que mai.

La DO Terra Alta es vesteix de gala per tornar a rebre els visitants de la 27a edició de la Festa del Vi. Us hem volgut destacar les cinc activitats que no us haurieu de perdre!

- Mostra de vins amb DO Terra Alta
Com dèiem, enguany és l'any de la Terra Alta i, per això, la Mostra de vins és un dels principals atractius de la Festa del Vi. Els expositors ofereixen degustacions i venda directa de vins amb DO Terra Alta, el que representa una ocasió immillorable per degustar els vins excel·lents que s’estan elaborant en aquesta comarca. Podreu visitar els estands d'un total de 27 cellers, al llarg de tot el cap de setmana!

  • imatge de control 1per1

- La nit més màgica de la Festa del Vi
Sense dubte, aquesta nit del divendres - enguany cau el 31 d'octubre - és la més glamurosa de la Festa del Vi. Un ambient immillorable amb lllums de colors que es projecten en el sostre del celler modernista de Gandesa projectat per l'arquitecte César Martinell és l'espai on transcorre aquesta vetllada dedicada a la varietat de raïm més emblemàtica de la Terra Alta - ja que la zona compta amb gairebé 1400 hectàrees de vinya i representa un 33% de la producció mundial -. Qui tingui entrada - hem de dir que s'esgoten molt ràpidament - podrà degustar al voltant de 40 vins diferents elaborats majoritàriament amb aquesta varietat. A més, els vins estaran maridats amb unes tapes selectes i especialment escollides pel xef del Restaurant Villa Retiro de Xerta, que compta amb una estrella Michelin.

- Prova “les punxades”
Anar a fer la “punxada” és una activitat típica de la Terra Alta que normalment es fa en acabar de treballar. Una “punxada” seria un sinònim de tapa o pinxo de mitja tarda, tot fent petar la xerrada. Així doncs, a la Terra Alta, se’n diu punxada a aquella petita ració d’algun aliment que pot servir per acompanyar, generalment, una copa de bon vi. Les punxades estaran elaborades amb productes típics de la Terra Alta i segur que us encantaran! El servei de punxades serà el dissabte de 17:00 a 21:30 hores.

- Història, cellers i chill out
Una altra activitat innovadora i que va tenir molt èxit la passada edició, va ser la proposta “Una història, un celler, un vi”, on diferents cellers inscrits a la Denominació d'Origen Terra Alta (DOTA) van tenir la oportunitat de deixar tastar els seus productes a la seu del Consell Regulador en un ambient “chill out”. Enguany es repeteix aquesta proposta el dissabte per la tarda i el diumenge al matí. El lloc on es realitza és el Centre d’Interpretació de l’Espai del Vi i de l’Oli (Consell Regulador DO Terra Alta - Ctra. Vilalba, 31, planta -1 - i el preu són 12€. És necessària sol·licitud d’inscripció trucant al telèfon 977421278 o escrivint al correu raquel@doterraalta.com     

- Dinar popular de “La clotxa”
La clotxa és el testimoni d’una cultura gastronòmica autèntica i arrelada a la DO Terra Alta. Es prepara a base de tomàquets i alls escalivats, arengada a la brasa i oli d’oliva verge extra, que farceix la meitat d’un pa de pagès. Un menjar rústic i funcional ja que el mateix pa de pagès serveix de plat i també un àpat habitual dels pagesos durant la tardor i l’hivern terraltí, segons s’explica per la seva aportació calòrica i per la seva senzilla. Els pagesos de la Terra Alta són experts en la preparació de la clotxa. D’entre els seus secrets en destaquen tres: realitzar la cocció amb brases procedents de sarments de vinya, amanir-la amb oli verge extra de la Terra Alta i acompanyar-lo amb un vi blanc Terra Alta o Terra Alta Garnatxa blanca. L'àpat tindrà lloc el diumenge a l'hora de dinar, al Pati de les Escoles Velles per un preu de 25€.

Activitats paral·leles:
A més, durant la Festa del Vi s'han programat un seguit d'activitats paral·leles que combinen vi amb història, poesia o música. Us n'hem preparat una selecció!

Terra Enllà
L’empresa de guiatges Terra Enllà i el Celler Frisach de la DO Terra Alta ofereixen aquest cap de setmana - 1 i 2 de novembre - l'experiència única 'Vins a les Trinxeres' amb motiu de la Festa del Vi de Gandesa. Inclou una completa ruta guiada per les restes del Poble Vell de Corbera d'Ebre, símbol de la Batalla de l'Ebre, i una segona visita comentada a les trinxeres de la Cota 402, lloc de comandament de la 35a Divisió Internacional. Allí, el propietari del Celler Frisach oferirà una degustació del seus vins ecològics i transmetrà la seva filosofia de treball. El preu de l'experiència és de 15€ adults ( 50% de descompte per a joves entre 12 i 18 anys; i gratuït per als menors de 12 anys), i inclou l'entrada de pagament al Poble Vell de Corbera d'Ebre. Es pot reservar al telèfon 636.67.99.69, l'adreça de correu electrònic terraenlla.guiatges@gmail.com i al web www.terraenlla.com

Celler Bàrbara Forés
El dissabte 1 de novembre a les 19:30h, aquest emblemàtic celler proposa l'experiència “Poesia i vi: un maridatge”, una activitat que et descobreix com la poesia i el vi junts creen una atmòsfera particular. Aquest projecte literari i vinícola, editat per Terrícola, fusiona obres poètiques de Cristelle Enguix, Jordi Nopca i Víctor Sunyol amb el Blanc, el Rosat i el Negre del Celler Bàrbara Forés, tot establint sinèrgies sensorials entre paraules, versos i vins. L'accés és gratuït amb inscripció prèvia. El lloc: Celler Bàrbara Forés,  C/Santa Anna, 28 – Gandesa Més informació i inscripcions: www.cellerbarbarafores.com, pili.sanmartinferrer@gmail.com / 669675038

Sant Josep Vins
El dissabte 1 de novembre a migdia, a les 12 hores, aquest conegut celler de Bot ofereix un tast i venda a l'avançada de les properes collites dels vins Llàgrimes de Tardor. Els assistents tindran la possibilitat de comprar a l'avançada un cupó d'aquests vins. LLoc: Agrícola Sant Josep, C/ Estació, 2 a Bot (www.santjosepwines.com

Visita al celler de Gandesa
Construït per l'arquitecte César Martinell, el seu valor arquitectònic ha fet que es considerés una de les Catedrals del Vi. També està catalogat com a 'Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya' i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l’any 2007. El dissabte 1 i diumenge 2 de novembre, de les 18:30 fins les 20:30h, s'ha programat l'activitat “Intimitats”, un recorregut pel celler on s'explicarà la seva història i també hi haurà tast de vins. Atenció, les places són limitades! I el preu15€. Reserves: 628162952 Sandra, 608316881 Jaume, info@coopgandesa.com, enoturisme@coopgandesa.com

--
Més informació: 
www.festadelvi.cat

   

A

També et pot interessar