Els castellers s'estrenen a l'Ebre

Los "Xics Caleros" es bategen amb un castell de sis a la Candelera
Surtdecasa Ebre
,
18/02/2013
Fires i festes
Mai és tard per iniciar-se en una tradició. A les Terres de l'Ebre, ja fa uns mesos que dos col·lectius de persones es reuneixen per intentar aixecar castells humans, de la mateixa manera que sempre s'ha fet en localitats com Tarragona, Vilafranca o Valls.
 
Aquest moviment cultural ha sorgit de forma gairebé paral·lela a L'Ametlla de Mar, on s'ha format una colla que es fa dir “Los xics caleros”, i a Amposta i Deltebre, on s'ha constituït una altra colla que porta el nom de 'Xiqüelos i xiqüeles del Delta'.
 
Precisament aquest diumenge 3 de febrer arriba el moment més esperat per als flamants castellers de L’Ametlla de Mar. Quatre mesos després de la seua creació, aquest diumenge tindrà lloc el seu bateig oficial en el marc de les festes de la Candelera del municipi.
 
Seran la Colla Castellera de Vilafranca i els Xiquets del Serrallo els encarregats de donar la benvinguda a aquesta nova colla castellera catalana, formada per 60 membres. Àngela Sànchez, presidenta de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa que impulsa la iniciativa, ha explicat que va sorgir quan el seu marit, que és ex membre de la colla castellera de Vilafranca, va proposar-li importar l'experiència a l'Ebre. “Tenim l'experiència d'haver anat a moltes jornades castelleres i sabem que aquest és un món que mou molta gent”, diu l'Àngela, entusiasmada.
 
Canvien la gralla per la dolçaina 
El naixement de la colla de 'Xiqüelos i xiqüeles del Delta" també és ben curiós. I és que alguns ebrencs residents a Barcelona van anar coincidint a la colla dels Castellers de la Sagrada Família, fins que van decidir ajuntar-se i crear l'embrió al Delta del que serà ben aviat una colla castellera com il faut. De moment, han fet una crida pel Facebook i ja són més de seixanta persones, d'Amposta, Deltebre, La Ràpita, Alcanar, La Sénia, La Galera, Campredó, L'Aldea i, també de Vinaròs, les que han participat en un total de sis assajos. 
 
Una de les curiositats d'aquest grup d'aficionats, que tot indica que s'estrenaran de manera oficial a l'estiu - o bé a les festes de Deltebre o d'Amposta- és que, enlloc d'acompanyar la construcció del castell amb música de gralla, ho estan assajant amb la dolçaina, que és l'instrument típic de les Terres de l'Ebre. "Si algú és escèptic sobre castells a les Terres de l'Ebre pel poc arrelamemt dels castells al territori, l'aparició d'aquesta colla podria servir per a que gent jove aprengue la dolçaina, un instrument molt més arrelat aquí", diu Oriol Fusté, qui s'encarrega d'ensenyar a tocar aquest instrument als assajos. 
 
Els castellers, un exemple de cooperació
L'Associació Surt al Castell d'Amposta, l'assemblea de les festes alternatives a la capital del Montsià, donarà una dotació econòmica a la colla castellera ampostina per tal que persones que es troben en situació d'atur puguin participar-hi, sense tenir despeses a l'hora d'adquirir el material com, per exemple, les faixes. "És una sola donació, simbòlica, per recolzar una iniciativa que es considera positiva perquè potencia la cultura popular i la cooperació en temps de crisi", diu Adriana Tarrazona, membre de l'associació Surt al Castell, "és una picada d'ullet entre dos col·lectius afins", conclou.
 
   

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar