Tasta el primer oli novell a Santa Bàrbara!

Del 16 al 18 novembre se celebra la XVI Fira de l'oli, els cítrics i el comerç
Surtdecasa Ebre
,
21/11/2012
Fires i festes
El tast de l'oli novell és un acte ple de significat entre els pagesos que es dedicaven al conreu de l'olivera i amb la Fira de l'Oli Novell es recupera aquesta festa de temporada, en què culmina tot un any dedicat al conreu de l'oliva. Tot i que enguany ha estat un any sec, les últimes pluges han pogut salvar una collita que ha generat un primer oli verdós, fi i molt gustós. Mmmmm...
 
Sense perdre l'eix principal de la fira, que és el tast de l'oli, com cada any, el municipi aprofita per organitzar una sèrie d'actes lúdics i participatius en què tenen molt de pes les associacions i entitats locals. Entre les activitats, destaca la mostra de menjar intercultural organitzada per l'Associació de Dones planeres, en la qual persones de diferents països porten els seus plats estrella perquè després la gent de la fira els pugui tastar. També a la tarda, la mateixa associació organitza el concurs de suc de mandarina i, al matí, un taller de cocktails amb suc de cítrics. Ara bé, el concurs d'allioli, el diumenge al matí, és un dels esdeveniments estrella. Els concursants hauran de portar els estris setrill, morter i mà de morter i l’oli serà obsequiat per la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori de Santa Bàrbara.
 
A part de la gastronomia, el programa contempla moltes activitats culturals que van des del videos sobre quines varietats d'olives hi ha, fins a itineraris per conèixer indrets històrics del terme com la visita a la partida de Cap de Moltó on es va trobar la necròpolis ibèrica de Mianes, vil·la romana i torre medieval de la Carrova, elements significatius de la colonització agrícola dels segles XVIII i XIX. També es visitaran les barraques de pedra seca del camí de Royo o els màrgens del barranc del Pelós.
 
A part de la història que hi ha a l'exterior, si es vol aprofundir més en les costums agrícoles del municipi, és obligatori visitar el Museu de la Vida a la Plana, on es podran visitar les exposicions permanents de la Vida a la Plana i la Col·lecció d’Història Natural Josep Antoni Valls i l’exposició temporal d’oliveres mil·lenàries del territori del Sénia.
 
També com a novetat d'enguany, a l’estand del Centre d’Estudis Planers hi haurà instal·lada l’exposició Els treballs dels pedrapiquers en els molins d’oli tradicionals de Santa Bàrbara, completada amb imatges d’altres treballs de pedrapiquer que formen part el paisatge rural i urbà.
 
En motiu de la fira, del 2 de novembre al 2 de desembre, i com és habitual, se celebraran les XV Jornades gastronòmiques de la cuina de l'oli a Santa Bàrbara, on diversos restaurants locals oferiran cuina de temporada amb ingredients com l'oli, els cítrics o els bolets. La cuina planera destaca per la seua innovació i creativitat, consulteu els menús perquè alucinareu!
 
--
  
    

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar