Vaixell Cavour - L'Ametlla de Mar

Foto: 

Cedida
Vaixell Cavour

Els tresors històrics del fons marí de la Cala

Del 9 a l’11 de juny l’Ametlla de Mar celebra la IV Festa de la Mar amb un homenatge als vaixells enfonsats de fa un segle
Marina Pallás
,
01/06/2017
Fires i festes
Per tots és coneguda la gran biodiversitat i la riquesa mediambiental del fons marí de l’Ametlla de Mar, però les seves aigües també amaguen altres elements desconeguts i sorprenents que una variada fauna i flora.

Durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918), les aigües del Golf de Sant Jordi es van omplir de restes de vaixells aliats naufragats per la persecució sistemàtica a què van ser sotmesos pels submarins alemanys. Segons apunten els experts, el moment més àlgid va ser durant l’any 1917, amb un gran nombre d’enfonsaments. Per aquest motiu, la IV Festa de la Mar d’enguany, que organitza l’Associació de Vela Llatina de la Cala, commemorarà el centenari d’aquells fets.

Tal com expliquen des de l’associació, tot el poble de la Cala es va involucrar en aquests episodis bèl·lics, en el rescat dels nàufrags, acollint els supervivents a les seves cases i enterrant els morts. Un dels vaixells més espectaculars que es va enfonsar al Golf de Sant Jordi és el Cavour, tot i que el 1909 tenia el nom de Florida. Es troba a unes dos milles de la costa i a uns 52 metres de profunditat. El 12 de desembre del 1917 el vaixell va col·lidir contra el Caprera, el seu vaixell auxiliar que formava part de la mateixa expedició, ja que navegaven de nit i sense llums per no cridar l’atenció dels submarins alemanys. Com expliquen des de l’associació, el lloc exacte on es va enfonsar va ser durant molts anys desconegut perquè, en els documents de l’època, l’Ametlla va ser transcrita com a Armeville.

  • imatge de control 1per1

Per a més informació es pot consultar 'La Guerra Secreta del Mediterrani: Submarins alemanys i vaixells aliats a la Costa de Tarragona (1914-1916)' de Josep Maria Castellví i Josep Guarro, així com 'Quan la mar brama', de Xavier Figueres. 

visibilidad nunca vista en el pecio del "CAVOUR" (ex-Florida) by Josep Mª Castellvi from Josep Mª Castellvi on Vimeo.

Un altre greu enfonsament va ser el del Medjerda el 1918, un vaixell que transportava tropes i provisions i que, en intentar escapar del submarí alemany, va ser torpedinat. Hi van morir 353 persones. Es troba a una profunditat de 105 metres.

Molts anys després, durant la dècada dels 50 i els 60, alguns bussos es dedicaven a l’extracció de ferro dels vaixells. Avui en dia, alguns vaixells enfonsats són objecte de turisme d’activitats subaquàtiques.

L’homenatge que retrà l’Ametlla de Mar al Cavour i als vaixells enfonsats a les aigües del Golf de Sant Jordi tindrà lloc el dissabte 10 de juny a les 12:30h, amb una sortida amb catamarà i una ofrena floral. Abans tindrà lloc la sortida de les embarcacions de vela tradicional amarrades davant de la Confraria antiga amb desfilada davant dels molls i la navegada de la XII Trobada de Vela Llatina Golf de Sant Jordi.

El port de l’Ametlla acollirà durant uns dies prop de 50 vaixells tradicionals que es podran visitar des del divendres 9 de juny. Dissabte 10 de juny per la tarda es podrà gaudir de diferents xerrades i taules rodones, així com l’estrena del documental de Josep Maria Castellví ‘Històries del ferro. Els bussos ferrovellers a la Cala'.

Diumenge 11 de juny, coincidint amb la XXIII Diada dels fideus rossejats, se celebrarà al migdia la sortida d’embarcacions de vela llatina. Es podran veure maniobres de les embarcacions participants dins de l’espai del port per a la demostració del públic, i s’anirà seguint l’evolució de les veles llatines amb una explicació per megafonia.

A

També et pot interessar