Benissanet

Foto: 

Cedida
L'embarcador de Benissanet

Els paisatges íntims de l'escriptor més humanista

Aquest dissabte s'inaugura la nova ruta 'Artur Bladé: Benissanet, riu i guerra'
Surtdecasa Ebre
,
16/02/2016
Llibres
La ruta literària 'Artur Bladé: Benissanet, riu i guerra' és una nova versió de la que fins ara ha vingut realitzant l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, que segueix recorrent els espais més representatius de la vila natal de l’escriptor riberenc a través dels textos de les seues obres i comptant amb la projecció d’un audiovisual documental i d’una passejada per la vida, la història i el paisatge del poble natal de Bladé, Benissanet, que ha esdevingut paisatge literari i, per tant, ha entrat a formar part de l’imaginari col·lectiu de la literatura catalana. Aquest dissabte, 20 de  febrer,  s’estrenarà a Benissanet aquesta nova ruta literària realitzada per l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila i organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), en el marc dels actes d’homenatge a l’escriptor benissanetà en el 20è aniversari de la seva mort. Vols saber-ne les novetats?

1.  Visita el refugi antiaeri
Com a novetat, aquesta ruta incorpora a partir d’ara la visita al refugi antiaeri de la plaça de la Font Gran de Benissanet, un exemple de les nombroses construccions que es bastiren a la zona per protegir la població de l'aviació franquista. En aquest cas, hi ajudaren en la construcció els soldats republicans, fent de paletes, així com vint noies del municipi que, per torns i de nit, n'extreien la terra.

2. La veu de Bladé, una nova dimensió de la seva literatura
Normalment, arribem a l'ànima dels escriptors a través de la paraula escrita. En aquest cas, l'atractiu és poder escoltar també la veu. En aquesta ruta, es recuperen els àudios amb la veu d’Artur Bladé, procedents d’una audiobiografia que l’autor va enregistrar a la Biblioteca de Catalunya l’any 1989. La textura i el to de la veu escoltada, una nova dimensió a la seva literatura.

  • imatge de control 1per1

3. Documents inèdits
La ruta també permetrà tenir una visió paisatgística i etnogràfica d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre. Una nova exposició amb fotos de Benissanet i textos de l'autor al Centre Cultural Artur Bladé són algunes de les novetats més esperades.

4. Presència del seu fill
A més, en aquesta ocasió es comptarà amb la presència d’Artur Bladé i Font, fill de l’escriptor, que obrirà de forma especial la ruta, explicant com era el seu pare i el vincle que els unia.

5. Biblioteca personal de l'escriptor
Les biblioteques personals són la millor manera de descobrir l'univers més íntim d'algú. En aquest cas, es podrà visitar la seva casa de Benissanet per visitar la biblioteca personal de l’escriptor.

---
Qui era Artur Bladé?

Des de jove, Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907 - Barcelona 1995) fou col·laborador de diverses revistes locals d'esquerres i catalanistes. La seva joventut es va veure estroncada per l'esclat de la Guerra Civil Espanyola i pels anys d'exili, primer a França i més tard a Mèxic, on va iniciar la seva carrera literària. Tot i que no va començar a publicar llibres fins als 37 anys, la seva obra - vinculada a Benissanet, la Ribera d'Ebre i el catalanisme - fou molt prolífica. No va retornar a Catalunya fins l'any 1961. El 1994, poc abans de morir, la Generalitat de Catalunya li va atorgar el guardó de la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva carrera periodística i literària. Els actes commemoratius del 20è aniversari de la seva mort es van iniciar el passat mes de desembre i finalitzaran ben entrat aquest 2016.

Més informació: 

*L’autocar per arribar a Benissanet sortirà de la plaça Imperial Tarraco de Tarragona a les 9h de dissabte 20 de febrer. L’hora de retorn prevista a Tarragona seran les 17.
Preu de la sortida: 30€ i inclou la visita, el dinar i el transport.

Tothom que ho vulgui s’hi pot inscriure a l’adreça:
bptarragona.cultura@gencat.cat.  
Les places són limitades.

 

A

També et pot interessar