Una mirada històrico-paisatgística per conèixer millor el nostre territori

Amb 'Espais de la Batalla de l'Ebre. Terra Alta i Ribera d'Ebre. 13 itineraris a peu'
Surtdecasa Ebre
,
18/03/2013
Llibres
L’agost del 1936, integrants del Comitè de Milícies Antifeixistes van construir la línia fortificada de l’Algars, un entramat de trinxeres que havien de servir per aturar l’enemic en un dels espais que es va convertir en un dels escenaris de la Batalla de l’Ebre.
 
Les trinxeres de la Punta del Duc formaven part d’aquesta línia defensiva. Actualment, són el punt de partida de la primera de les rutes que l’escriptor vilanoví Juan Carlos Borrego proposa en el seu darrer llibre: Espais de la Batalla de l'Ebre. Terra Alta i Ribera d'Ebre. 13 itineraris a peu (Editorial Piolet).
 
Les tretze excursions que proposa Borrego ressegueixen trinxeres, búnquers, monuments, cotes i altres espais relacionats amb aquest cruent episodi de la Guerra Civil viscut en terres ebrenques. Totes les rutes que mostra el llibre tenen una marcada importància històrica “tant les fluvials, per la necessitat de creuar l’Ebre amb materials i soldats, com les de les valls i les serralades, on hi van morir soldats i civils”, remarca Borrego.
 
El llibre també inclou les aportacions d’escriptors i historiadors com Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Gironès, David Tormo i Àlex Cervelló, que, amb les seues referències, apropen el lector a les comarques protagonistes en aquests itineraris i al seu desenvolupament històric.
 
Tot i que la Terra Alta i la Ribera d’Ebre compten amb un patrimoni molt gran en vestigis de la Batalla de l’Ebre, Borrego ha aprofitat l’oportunitat perquè aquestes rutes que presenta es converteixin també en descobridores dels impressionants paisatges que conformen les nostres terres. L’autor es desfà en elogis vers aquestes comarques i destaca que els seus pobles “tenen encant i riquesa patrimonial, fruit del passat iber, romà, àrab i templer, o simplement pel fet d’estar relacionats amb les tasques agrícoles o amb la navegació fluvial”.
 
Ermites, masies, torres, sínies i bancals de cultiu s’albiren mentre es contemplen diverses panoràmiques sobre el riu Ebre i el Matarranya. Per aquest motiu, la naturalesa també té un paper preeminent en aquestes rutes que, segons Borrego, són fàcils per a persones acostumades a caminar per la muntanya. “Algunes poden ser més llargues o més costerudes, però en general he buscat que el senderista estàndard les pugui realitzar sense massa complicacions”, aclareix.
 
A més a més, la guia compta amb textos que ajuden a triar l'excursió i a guiar l’excursionista, sempre recolzats per un mapa de Piolet, de caire cartogràfic, detallat i de bon enteniment.
 
Ja ho sabeu, aquesta primavera, calceu-vos les xiruques i descobriu la Terra Alta i la Ribera d’Ebre des d’una perspectiva històrica embolcallada per una gran bellesa natural.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar