Mandonguilles amb carxofa

Foto: 

Anna Zaera
Carxofes

5 raons per entregar el cor a una carxofa

Amposta celebra el proper 28 de febrer la 20a Festa gastronòmica de la Carxofa
Anna Zaera
,
25/02/2015
Menjar i beure
Com cada hivern, ja tenim aquí la Festa de la Carxofa d'Amposta. Les carxofes són una de les hortalisses més apreciades de la cuina mediterrània i per això la capital del Montsià, cada any, li fa un bon homenatge amb tota una festa gastronòmica que gira al voltant d'ella.

Nosaltres hem volgut sumar-nos a l'elogi a la carxofa i volem proposar-vos 5 raons per entregar el vostre cor a la carxofa, abans que ella us entregui el seu a vosaltres.

1. Per descobrir l'enginy dels cuiners i aprendre noves receptes!
No hi heu anat mai? No pot ser! Si sou curiosos i uns bons gurmets, en sortireu ben satisfets. La Festa és la millor ocasió per comprovar l'enginy dels restauradors de la ciutat. Quines receptes s'hauran inventat per a l'ocasió? Cada any, els cuiners d'Amposta i el Poblenou del Delta recuperen algunes de les receptes tradicionals i n'inventen de noves. I és que les carxofes es poden menjar crues o cuites; a la brasa o al forn; o de formes més elaborades com, per exemple, fregides, arrebossades o per acompanyar altres plats, carns o peixos. Segur que no faltaran propostes com els arrossos i estofats amb carxofes o les farcides, que accepten tant carn picada com bacallà, botifarra o marisc. El Pavelló Firal serà, com ja és costum, el lloc on s’oferiran les degustacions de plats cuinats amb carxofa de la mà dels restauradors de la ciutat que combinen l’hortalissa amb tot tipus de productes com l’arròs, el bacallà, el foie o el pernil. 
* Atenció! Els assistents podran triar entre tota l’oferta i fer fins a 6 degustacions de carxofa amb un tiquet de 10 euros.

2. Perquè moltes vegades cal mirar a prop per saber què tenim
Seduïts per la cuina ràpida o cosmopolita, moltes vegades deixem de banda les nostres arrels i oblidem que les receptes que feien les nostres iaies són el nostre patrimoni i, per tant, allò que hem de venerar. La carxofa solia acompanyar sempre els plats d'hivern, abans que comencés a comercialitzar-se de forma enllaunada. Aquesta festa serveix per reivindicar els productes KM0, així que el dia de la jornada, els tastos de carxofa es complementaran amb diverses degustacions d'altres productes de la terra com el Celler Vins Andreu Roca i la Cooperativa de Gandesa que, amb la compra d’un tiquet de 2€, obsequiaran amb una copa de vi i 2 degustacions sota el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de la Terra Alta. A més, l’empresa La Musclera del Delta, amb un tiquet de 3€, oferirà una degustació de 3 ostres més una copa de cava. Si voleu estar tranquils, el millor és consultar les cartes dels restaurants que participen en les Jornades gastronòmiques, i menjar asseguts i amb estovalles.
*Atenció! Maridatge de vi i carxofa per 2 euros!

3. Per gaudir d'una jornada popular 
El gran atractiu d'aquestes diades populars és que pots passejar, mirar, olorar i parlar amb la gent mentre decideixes quin tast vols elegir. El dissabte, la Festa es concentrarà tant a l'interior com al voltant del Pavelló firal. El mercadet de productes típics, que estarà obert a partir de les 11h, oferirà al visitant la possibilitat de comprar carxofes, però també oli, arròs, licors i altres productes de les Terres de l'Ebre. A mig matí, hi haurà un Circuit de karts a pedals per a nens i una exhibició de cavalls a càrrec de la Hípica Roselló. Durant el matí, també s'espera música amb l'actuació de la Xaranga “Suc d'Anguila”. 
*Atenció! De 11:30 a 12:30h, hi ha previst un taller de cuina per a nens!

4. Per (re)descobrir Amposta
La plaça del Mercat d’Amposta, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Venedors del Mercat i de la Federació de Comerç d’Amposta, serà un dels punts importants a visitar durant el dia ja que se servirà vermut i hi haurà uns fira fora estocs amb les millors ofertes del comerç de la ciutat. El Museu de les Terres de l'Ebre farà jornada de portes obertes al llarg de tot el dia i oferirà visites guiades gratuïtes a les exposicions permanents del Museu: 'Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana' i 'L’Ebre, camí d’aigua'. També es podrà visitar l'exposició temporal 'Els camàlics de l'arròs d'Amposta'. Perfecte per preparar una visita al Delta a la tarda!
*Atenció! Visita guiada gratuïta a les exposicions permanents del Museu de les Terres de l'Ebre de 12 a 13h.

  • imatge de control 1per1

5. Per perdre's pel Delta de l'Ebre
La Festa de la Carxofa pot ser una bona excusa per endinsar-se al Delta de l'Ebre. Els restaurants del Poblenou del Delta també participen en les Jornades Gastronòmiques, així que si decidiu fer una volta en bicicleta entre arrossars podeu aturar-vos a conèixer de prop aquest poblet famós per la seva bona gastronomia. Si aneu fins a la Casa de Fusta, podreu gaudir dels miradors a les llacunes que anireu trobant entre les estretes carreteres que creuen el Delta. Us recomanem que arribeu fins a la Punta de la Banya i, si és possible, que gaudiu de la posta de sol mirant a la Serra del Montsià, just per sobre de La Ràpita.
*Atenció! Entrada gratuïta al Centre d'Informació Casa de Fusta de 10 a 13h!

  

Més informació: 

Pàgina web de la Festa de la Carxofa: 
http://festadelacarxofa.cat

   

A

També et pot interessar