Gaudeix més del vi, amb un paladar instruït!

El Consell Regulador de la DO Terra Alta ofereix cursos accelerats de tast a Gandesa
Surtdecasa Ebre
,
18/03/2013
Menjar i beure
T'agrada el vi i t'agradaria tenir el paladar més ben ensenyat? A Gandesa tens l'oportunitat de fer-ho quan a tu et vagi bé i amb tècnics professionals. I és que el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta ofereix tant cursos accelerats com tasts temàtics d'un sol dia, en què s'escull el tipus de vi i varietat que es vol provar.
 
En el primer dels casos, els cursos accelerats solen ser de caràcter introductori. Quins tipus de vins hi ha? Com es valoren segons el color? Segons el temps que porten embotellats? Les qüestions més bàsiques, però que acaben sent les cabdals a l'hora de saber valorar un vi.
 
Una de les característiques dels tasts d'iniciació és que “es proven vins molt diferents”, explica Maria José Llop, responsable dels Serveis Tècnics de la DO. Comenta que en aquestes cites introductòries tant hi pot haver un blanc jove amb un color pàl·lid, àcid i fresc com un vi blanc fermentat en bota amb un color més intens i més estructurat, així com també un vi negre jove amb tons violacis i astringent o un vi criança més vermellós i untuós. I és que les possibilitats i els matisos són infinits i aquesta és part de la riquesa d'aquesta activitat.
 
Els cursos tenen lloc a la mateixa Aula de Tast del Centre (que apareix a la fotografia), un espai amb molta llum on predominen els colors blancs a les parets i a la taula de tast per afavorir l'apreciació del color. Cada tastador té un espai on poder beure aigua i col·locar les seues copes sobre una fulla on hi ha una numeració per no perdre les referències del vi. “A l'Aula de tast tot està previst perquè es puguin apreciar les qualitats del vi tant per la vista com pel gust i l'olor”, explica aquesta experta. “En alguns tasts fem servir copes opaques, és a dir negres. Al no veure el color del vi, el tastador pot fins i tot confondre un vi blanc amb un vi negre. Això demostra la importància del color en una cata”, diu.
 
El preu no està gens malament. Els cursos introductoris tenen un cost de 15 euros per persona i normalment es fan en grups de 5 a 15 persones. Els tasts temàtics tenen un preu de 3 euros per persona. Si vas en família o en amics, en aquest primer contacte amb el vi de seguida es posen en evidència les habilitats de cadascú. “Cada persona té unes habilitats determinades per a la cata, és el que s'anomena "llindar de percepció", que és la capacitat que té cada persona per reconèixer una substància al vi”, explica Maria José, que reconeix que “aquesta capacitat, amb la pràctica, es va perfeccionant”.
 
Si et decideixes per pujar a Gandesa, també pots aprofitar per visitar la vinoteca que té més de 100 referències de vins i olis emparats per la DO Terra Alta, a preu de celler o d'almassera. I si t'agrada la idea i vols participar en les cates, també pots fer-ho en una ocasió especial. En motiu de la Festa del Vi a Gandesa, la DO ofereix dos tipus de cates: un curs per iniciar-se a la cata amb tres vins a tastar i una cata per a gent més experimentada que consisteix en un tast comentat dels vins guanyadors del "Concurs de Vins amb DO Terra Alta".
 
--
Més informació: 
 
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar