Gastronomia

Foto: 

Jaume Vidal

Tres propostes per fer experiments de paladar

L'oli, l'albergínia i els llagostins, protagonistes de l'agenda gastronòmica de tardor a les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
07/11/2015
Menjar i beure
Comença el mes de novembre i, amb ell, molts cuiners de les Terres de l'Ebre presenten els menús que porten mesos cavil·lant. Els xefs, per fi, abandonen el laboratori on han estat hores mesclant ingredients, fent proves de textures i corregint sabors, per posar els plats a taula. Tres dels ingredients protagonistes per aquests experiments són l'oli, l'albergínia i els llagostins. Santa Bàrbara, Benifallet i La Ràpita presenten les seves respectives jornades gastronòmiques de tardor en les que aquests productes seran els protagonistes. La creativitat dels menús que es presenten es pot acompanyar amb la descoberta d'alguns dels espais més apreciats del patrimoni local. Comença la ruta sensorial!

1. L'oli com a protagonista de l'experimentació
Ja han començat a Santa Bàrbara les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l'Oli, que normalment són el preludi de la Fira de l'Oli Novell. Aquest poble de la plana del Montsià, amb important tradició gastronòmica, ofereix la possibilitat de provar quatre menús diferents, entre els que destaquen per la seva qualitat i innovació, els del restaurant Venta de la Punta i també el del Restaurant Diego, ambdós molt capacitats per oferir propostes sorprenents de cuina d'autor. Podrem tastar un sorbet de mandarina i oli d'oliva, carns i peixos acompanyats d'olis diferents, així com postres que són tota una filigrana com un que es titula 'Oliva caiguda de l'arbre', que impacta per la seva originalitat i presentació.
*Passem el dia a Santa Bàrbara: Us aconsellem que visiteu Santa Bàrbara el cap de setmana de la Fira de l'Oli, ja que a part de la passejada de rigor entre els diferents estands, s'organitzaran activitats tradicionals vinculades amb l'agricultura i el treball al camp, així com música i molt d'ambient. Podeu aprofitar la visita per conèixer de primera mà el Museu de la Vida a la Plana.

  • imatge de control 1per1


2. L'albergínia, dels horts de Benifallet a la taula
Rissotto de ceps i albergínia, pastís de melmelada d'albergínia, xips d'albergínia o croquetes d'alberginia són alguns dels plats que es podran provar a Benifallet en el marc de les seues jornades gastronòmiques que donaran el tret de sortida el  6 de novembre. Els restaurants involucrats són punts gastronòmics que cal visitar no només per la qualitat dels seus plats, sinó perquè són vertaders emblemes de la restauració de la zona, i també perquè estan ubicats en espais molt peculiars. Si voleu endinsar-vos en el que era l'antiga via ferroviària de la Vall de Zafán, actual Via Verda, us recomanem que proveu el menú de l'Antiga Estació de Benifallet; Si per damunt de tot, el que voleu és entaular-vos en un clàssic que mai falla, l'opció millor serà el Restaurant Xiringuito, i si sou amants de la innovació i la cuina d'autor haureu d'anar al Restaurant Pepo. Recordeu també que aquestes jornades gastronòmiques s'estenen als establiments locals com la Carnisseria Can Rustit, el Forn-Pastisseria Casa La Campana i Fruita i Mel Vallespí. Feu una passejada pels carrerons del poble i compreu els sempre gustosos productes locals!
*Passem el dia a Benifallet: Encara no coneixes les Coves de Benifallet? A partir d'ara, podràs descobrir-les tots els caps de setmana ja que el recinte estarà obert al públic. Aquest conjunt espeleològic format per 6 coves permet observar les estalactites i estalagmites i totes les sorprenents formacions que es donen en més de 500 metres de cavitats. Els més petits de la casa quedaran entusiasmats i tots nosaltres ens retrobarem amb la màgia de la naturalesa. 

3. Els llagostins, arriba la seva època a La Ràpita
Com cada any quan ve el fred, comencen les Jornades Gastronòmiques del Llagostí de La Ràpita, amb tot un mes per degustar els menús especials que els restaurants del municipi han preparat amb el llagostí com a protagonista. Les tempestes dels últims dies diuen que han afavorit la proliferació de llagostí, així que no ens cal patir per la qualitat ni la quantitat. Aquestes són, sense dubte, unes de les Jornades gastronòmiques més conegudes de les Terres de l'Ebre, fet que ho demostra el suculent llistat de restaurants que hi participen. Això afavoreix la competència i la capacitat d'innovació dels cuiners locals que normalment sorprenen els comensals amb propostes de cuina d'autor combinades amb plats tradicionals on tampoc hi falten els arrossos. De fet, dissabte 7 de novembre, us convidem a donar la benvinguda al llagostí durant la Diada, que tindrà lloc a la plaça del pavelló firal a partir de les 12h. Com cada any, els restaurants del Col·lectiu de Cuina ens oferiran un petit tast dels menús que acompanyaran les seves cartes fins al 8 de desembre.
*Passem el dia a La Ràpita:  Us aconsellem un passeig que comença al Port Nàutic, continua pel parc de Garbí i segueix vorejant totes les platges, passant per un pont sobre l’aigua i dóna la volta a l’antic far. La millor manera de mirar el mar a la tardor.

 
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar