Flix Jazz i els festivals fets a mà

La Ribera d'Ebre acull del 19 al 21 de juliol la 5a edició del festival de músiques improvisades
Surtdecasa Ebre
,
22/07/2013
Música

En un moment de la conversa, Genís Bagés, responsable de la programació del festival Flix Jazz, assenyala l'oportunitat que suposen les noves tecnologies de cara el futur d'estes terres nostres de l'Ebre. Efectivament, el fet que la nostra entrevista tingue lloc per Skype i a 1996 km de distància (gràcies, Google Maps!) perquè Genís –que és músic– està a Viena, no faria sinó demostrar les seues paraules.

Sí, cada vegada sembla més clar que les ja-no-tan-noves tecnologies poden atansar persones i territoris. Ara: en temps en què quedar amb un amic i passar més temps mirant la pantalla del mòbil que a la persona en qüestió també és norma, no podem caure en l'error d'oblidar que, al final, la xarxa social amb millors fotos, vídeos i interaccions és la que trobes al bar, la faena, la classe, el mercat o la plaça. I és en una plaça, precisament, que té lloc un dels esdeveniments més interessants de les pròximes setmanes a casa nostra.

  • imatge de control 1per1

I és que ja fa cinc anys que la Plaça Major de Flix acull un festival –gratuït, ep!– que porta al poble de la Ribera d'Ebre tota mena de músiques improvisades –emparades sempre, això sí, sota el paraigües de la qualitat. «Som modestos en economia, però professionals en compromís», m'explica Genís. Valors com la humilitat, les ganes d'aportar coses al poble i el tracte de tu a tu amb els músics: una lògica més que interessant en temps en què sembla que l'únic festival possible és el massificat, barceloní i ple de guiris penjant fotos on ensenyen el morro.

Escola de jazz, sessions d'improvisació i concerts per a tothom; tant per a mostrar el que els alumnes dels combos organitzats pel festival han après com per a presentar a músics de primera categoria. El jazz que es pot escoltar a Flix, a més, no és el dels grans artistes que es mouen pels circuits del jazz més comercial: correspon a l'escena més experimental i innovadora. Les coses com són: organitzar un festival com este és faena de valents. Rabo de bou.

Després de cinc anyets creant clima d'escolta, eixamplant cultura musical i fent de la Plaça Major un espaiet d'encontre i relax, per l'humil festival hi ha pogut passar el bo i milloret de l'escena. Noms com Llibert Fortuny o Dani Pérez són exemples de la representació catalana que ha anat passant pel festival. Tanmateix, la programació flixanca no atén a fronteres i el Flix Jazz porta a les nostres terres músics d'arreu marededéu: el cap de cartell d'enguany, per exemple, el nord-americà Joe Morris, n'és bona mostra.

Li pregunto a Genís com veu el panorama cultural ebrenc i és optimista. Hi ha, efectivament, moltíssimes iniciatives, encara que qui escriu estes línies diria que encara massa desconnectades entre elles. I Genís hi està més que d'acord: «Hi ha molt de moviment, però falta encara treball conjunt entre pobles i comarques de les Terres de l'Ebre. Oblidar-nos de si som de Flix, Ascó o Amposta i crear coses conjuntament. Ara és el moment de fer més coses que mai. Amb pocs recursos es poden fer moltes coses». I diria que parla amb cert coneixement de causa.

Transvasaments, trens indignes, tancaments d'indústria i més: acostumats a que siguen les males notícies les que posen les Terres de l'Ebre al mapa de l'actualitat, potser hauríem de començar a canviar el xip, prendre la iniciativa i posar-nos al mapa quan vulguem i com vulguem. Fer més cas a iniciatives com la del Flix Jazz i tantes altres de semblants seria un bon principi. Treball cooperatiu, altruisme, amor per la faena ben feta, valoració d'allò propi i feedback amb els recursos i experiències alienes: els valors que mouen esta mena d'esdeveniments són precisament els que ens serviran per a construir les Terres de l'Ebre del futur.

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: web, Facebook, Twitter.

  

A

També et pot interessar