Mauricio Iregui - Festival Sirga 2014

Foto: 

Anna Zaera
Mauricio Iregui al pas de barca de Flix

L'art sonor refunda els paisatges de la Ribera d'Ebre

El Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local 'Sirga' tindrà lloc del 12 al 20 de juliol
Anna Zaera
,
09/07/2014
Música
“No som un festival de música contemporània, ni un festival de jazz, ni un festival de música popular... Som un festival de recerca”, explica el compositor i artista sonor flixanco Joan Bages, l'impulsor d'aquest primer Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local. “El nostre objectiu ha estat oferir espais per deixar-se sorprendre”, apunta en roda de premsa, assegurant bé els fonaments d'una filosofia de festival que, sense fer soroll - o en aquest cas, a través d'ell -, refundarà els paisatges de poblacions com Ascó o Flix durant una setmana, convertint el territori en un centre neuràlgic de les noves músiques contemporànies.
'Els artistes s'enamoren quan els envio fotos dels llocs on hauran d'actuar', diu Bages

Per començar a sentir aquest diàleg entre paisatge i so, el compositor i artista sonor colombià Mauricio Iregui ha explicat a la premsa la seva instal·lació sonora al pas de barca, on diversos altaveus camuflats a la passarel·la d’accés emeten sons naturals, jugant amb la descontextualització espaial i temporal.

Feta la prèvia, hem de dir que del 12 al 20 de juliol, el cartell es presenta molt estimulant tant pels artistes de volada internacional com per les propostes vinculades al patrimoni natural i arquitectònic de la Ribera d'Ebre. “Els artistes s'enamoren quan els envio fotos dels llocs on hauran d'actuar”, diu Bages. D’aquí que els concerts i accions es desenvolupin en llocs singulars i patrimonials com el Castell de Flix, el refugi antiaeri o les esglésies de Flix i d’Ascó. Entre els noms més importants del festival cal destacar la pianista italiana Pina Napolitano, el compositor italià Pierluigi Billone, el saxofonista suec Mats Gustafsson (free jazz), el col·lectiu de músics alemany Ensemble Interface (música contemporània), el violinista i compositor italià Marco Fusi, el saxofonista de La Ràpita Joan Martí Frasquier o el duet suís de flauta dolça, veu i electrònica Ums'n Jip.

  • imatge de control 1per1

Una vintenta de concerts, cinc instal·lacions i més...
Entre les accions més potents, cal destacar la intervenció sonora que protagonitzarà el saxofonista Mats Gustafsson a la Plaça Major el proper dissabte 12 de juliol; o el doble concert de Pierluigi Billone amb les peces seleccionades de la màster class de composició, que seran interpretades per l’Ensemble Interface. Un es farà el 17 de juliol al Conservatori de Música de Tortosa amb la col·laboració de l’Antena Cultural Tortosa de Universitat Rovira i Virgili i del Conservatori de Música de Tortosa, i l’altre el dia 18 de juliol dins la programació del Sirga Festival, a Flix.

També hi haurà dos concerts de música acusmàtica - música basada únicament en la combinació i manipulació de sons naturals-, un a la façana de l’església d’Ascó, amb videoprojecció, i un altre sense videoprojecció al Cinema de la Unió Social de Flix. Aquestes intervencions s'afegeixen als dos concerts programats de música popular contemporània: un concert de rock al Castell de Flix a càrrec del grup membre de l'Associació de Musics de Flix “The invisible sense”; i l’altre, també al Castell de Flix, a càrrec dels Dj's locals Tow Truck i Sisco Pérez, amb projeccions visuals de Xènia Ciuraneta i d'Alba Francin.

A més, s'han programat tres concerts de free jazz que portaran a Flix artistes de renom internacional com Mats Gustafsson o Àlex Reviriego, i onze concerts de música contemporània que es desenvoluparan en diferents espais de Flix, a Ascó, al Conservatori de Tortosa i a l'Institut de Cultura Italiana de Barcelona. Entre els músics que els interpretaran, cal destacar la pianista italiana Pina Napolitano; el violinista també italià Marco Fusi; el duo suís de sonores pels carrers de Flix a càrrec del col·lectiu Rabera de Bouetes de Deltebre, els organitzadors del Festival Bouesia, i de la Banda de l'Escola de Música de Benissanet.

Les instal·lacions audiovisuals també tindran el seu protagonisme amb una instal·lació sonora amb micròfons aquàtics de Maurici Iregui al pas de barca de Flix (a la foto), i quatre instal·lacions sonores i visuals a l’interior del Castell de Flix. Una de l’arxiu OVNI del CCCB, coordinat per Rosa Llop; una altra de Daniel Figols i dos més de Mauricio Iregui, a l’interior i la pujada del Castell.

Des del punt de vista més pedagògic, dues conferències sobre la comprensió de l'origen i l’evolució de la musica actual completaran el programa: una a càrrec d'Aina Vega i una altra de Pierluigi Billone sobre certs aspectes de la seva música. 

--
Més informació: Fitxa d'agenda de Surtdecasa
http://sirgafestival.blogspot.fr

  • imatge de control 1per1

  

    

A

També et pot interessar