La Sénia reversiona els cantautors dels Països Catalans amb música de banda

El primer Festival de Músiques en Terres de Cruïlla tindrà lloc del 18 al 20 d'octubre
Surtdecasa Ebre
,
22/10/2013
Música
Una original proposta busca tornar a situar les nostres terres en el centre de la realitat cultural d'aquest país ampliat que pugna per tenir identitat pròpia, els Països Catalans. Es tracta d'un projecte ambiciós i integrador que, a més de revaloritzar el patrimoni de casa nostra, vol donar a la música de banda un estil musical modern que des de sempre ha estat senya d'indentitat d'aquestes Terres del Sénia. 
 
El primer Festival de Música en Terres de Cruïlla agruparà cantants i músics de renom tant de Catalunya, com del Pais Valencià, Aragó, L'Alguer o les Illes, tals com Carmen París (Aragó), Miquela Lladó (Illes Balears), Claudio Sanna (l’Alguer), Pep Vila (País Valencià), Montse Castellà o Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (Catalunya), que reversionaran els seus millors temes per adaptar-los a música de banda. El cap de setmana del 18 al 20 d'octubre, aquests artistes oferiran un concert juntament amb la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca que culminarà amb l'enregistrament d'un disc.
 
“Aquest festival volem que sigui una celebració del patrimoni en sentit ampli”, explica la senienca Mercè Gisbert, una de les impulsores d'aquest projecte finançat pels Centres d’Estudis Seniencs, l'Agrupació Musical Senienca i l'Institut Ramon Muntaner. “ Tot este patrimoni, al qual ens hem referit a l’apartat anterior, ha anat configurant el nostre caràcter i el nostre imaginari col·lectiu, les nostres maneres de fer, per no parlar de la nostra manera d’expressar-nos...”, explica. “Així com els mitjans de comunicació i els nous costums socials han tendit, durant anys, a fomentar la marginació del patrimoni de les terres que els centres de poder consideren situades a la perifèria, nosaltres hem de ser capaços de redireccionar aquesta tendència”. ”La Banda de Música és una de les músiques del segle XXI que ha esdevingut un element innovador i en constant evolució. Aquest potencial, però, queda encara lluny de poder-se convertir en un tret identitari des del punt de vista de l’imaginari col·lectiu”, explica Gisbert. “La nostra voluntat és que l’associacionisme i la música amateur pugui generar activitat i riquesa a un territori”.
 
Fira músiques en Terra de Cruïlla
A part del concert, que tindrà lloc el dissabte a les 20h a la Casa de la Cultura, també s'han organitzat moltes activitats lúdiques durant la resta de la jornada. Una de les activitats permanents que donarà ambient festiu al cap de setmana serà la pròpia Fira de músiques de Terra de Cruïlla al poliesportiu municipal. També durant tots els dies, es podran visitar les exposicions de Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric i la ja coneguda Expojota, un conjunt d'instruments, vestits i objectes relacionats amb la jota, a càrrec del projecte Casa de la Jota, promogut per Túbal Espectacles. A part d'un seguit de xerrades al voltant de la música i la cultura ebrenca, el diumenge a la tarda tindrà lloc també una vetllada de Jota al carrer, cantada i ballada, acompanyada del ja conegudíssim Guardet lo Cantador i la seua Rondalla en què participaran diferents grups de jota del territori a la Plaça Major de la Sénia.
 
--
Programa del I Festival de Músiques en Terres de Cruïlla: 
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar