Les Terres de l'Ebre llencen a la xarxa un recopilatori de hits espanyols reversionats per artistes indies

El disc ha estat impulsat pel blog musical 'La Voz Telúrica' del melòman roquetenc Sergi Altadill
Surtdecasa Ebre
,
14/08/2013
Música
En poc més de dos setmanes a la xarxa, l'antologia musical Ligereza Telúrica, que recull grans clàssics de la cançó espanyola reversionats per artistes de l'escena indie, ja ha rebut 2000 descàrregues. Temes com Juntos de Paloma San Basilio, Resistiré del Dúo Dinámico, Estuve Enamorado de Raphael, Dile de Luis Aguilé o Vivir Así Es Morir De Amor de Camilo Sesto han estat re-creats per artistes com La Pajarita, Sibaris, Malacabeza, Ivan Marcos o Noiseland & Que Bailen Los Demás en un disc impulsat per Sergi Altadill, l'alma mater del blog musical La Voz Telúrica, un referent en la blogosfera alternativa musical de l'estat. Hem volgut preguntar-li com va sorgir aquesta iniciativa que ja ha aconseguit una important repercussió en els mitjans especialitzats en música. 
 
- Com se't va acudir la idea de fer un recopilatori de grans hits melòdics espanyols reversionat per artistes de l'escena indie?
Per una banda, ha estat la forma de casar dos seccions del portal: els nous talents d'Apuesta Telúrica amb els clàssics de Clásico Telúrico. Ara bé, en el fons crec que també ha influit la nostàlgia d'aquelles tardes d'estiu, quan de petit escoltava les peticions dels oients a Ràdio Ulldecona o Ràdio Tortosa amb els meus pares. Ara, quan faig de punxa-discs i poso aquestes cançons, primer la gent aixeca la cella, però després l'acaben ballant, fins i tot cantant. Això em va encendre la llumeta...
 
- Què tenen en comú Paloma San Basilio o Karina amb grups com La Pajarita, Sigarrito Jou & Cutxu Maracas?
Musicalment i sobretot estèticament poca cosa, però si hagués de trobar una semblança parlaria de les lletres. Les lletres d'aquests “temazos” són contundents i sentides, igual que les dels grups que les reversionen. El que passa és que en aquella època els arranjaments eren massa excessius i encarcarats.
 
- Com va ser el procés d'adjudicació de cançons? Per què vau fer cantar una cançó a un grup i no a un altre?
Jo els proposava als grups aquells artistes dels 60, de l'època 'yeye', que a mi em resultaven més carismàtics i que creia que podrien pervertir bé... (riu). Ells van elegir la cançó que més els inspirava amb l'únic requisit de no repetir artista...
 
- Et va costar molt convèncer als diferents grups de participar en aquest projecte?
Gens. Tothom es va mostrar encantat amb la idea. Suposo que la temàtica remou els gustos ocults de molts. A més, et diré que, en el cas de Pajarita, que va ser la primera amb qui vaig contactar, la mateixa nit ja va enviar-me un enllaç a Youtube amb una primera prova de la cançó triada, el Juntos de Paloma San Basílio, que vaig utilitzar per fer la crida en forma de post a la web.
 
- On vau gravar?
Cadascú va gravar per la seva banda, i amb els mitjans que tenien a mà. No era requisit indispensable que sonés perfecte i d'estudi. La gràcia era que es veiés el talent de cadascú. Hi ha qui ho ha gravat des de casa amb l'ordinador o amb la gravadora de mà i no es nota massa la diferència entre les unes i les altres.
 
- L'era d'Internet i les noves tecnologies facilita la possibilitat d'editar discos sense gastar-se ni un sol euro. Què opines d'aquesta democratització en la forma de fer música?
La democratització de la música, jo personalment, la trobo genial. Abans només hi havia espai per als de sempre. Havia arribat un punt en què els grans segells feien que tot acabés sonant igual. Les radio-fórmules han perdut oïents i la gent torna a rebuscar a la xarxa artistes que siguin singulars. Clar que també hi ha monstres com Spotify que s'aprofiten d'ells... Jo aposto per a que els grups creïn el seu propi Bandcamp, i que la gent pugui pagar el que cregui...  A la llarga, això es notarà en presència física als concerts.
 
- Quina cançó està tenint més èxit o comentaris?
Aixó és molt relatiu, cadascú diu la seva. Al locutor de Hoy empieza todo de Radio 3 va dir-me a l'entrevista que era la de Verano Tassotti; Miqui Puig, al seu programa de Ràdio Can Tuyus, va posar la dels santfeliuencs Síbaris; a webs i blocs com Jenesaispop o La reputada, destaquen especiament la d'aquest geni del nostre pop actual que és Algora i l'exclusiu duet per a nosaltres de Francisco Nixon (cantant dels mítics Australian Blonde o La Costa Brava) amb la seva parella i artista de culte, Linda Mirada. I dels de la nostra zona, el crack Brian Cutts, autor del bloc Tannu Tuva, no coneixia les cançons originals i aposta per la de Tea Baggers, la de Cuatro Latas, i també per la de Síbaris.
 
- Hi participen dos artistes ebrencs, el gandesà Sam Destral i la tortosina Fardaxa. Artistes desconeguts però amb carrera per davant?
Sam Destral és un autèntic geni de l'escola dels Sisa, Quimi Portet o Adrià Puntí. L'any passat va editar, per exemple, cada mes de l'any un EP que titulava amb el pròpi nom del mes, amb autèntiques meravelles i que nosaltres vam recollir en un sol article. Ara acaba d'editar un nou disc amb cançons totalment brutals. Només li fa falta més repercussió. I Fardaxa té carrera per davant. Forma part del grup gironí de soul The Basement on toca el saxo, canta jotes i rondalles amb la picardia i la gràcia necessària. Jo personalment, em vaig rendir a la seva veu quan va fer un vídeo al Youtube per promocionar una festa de singles a Tortosa. Té una veu preciosa i el carisma necessari per fer el que vulgui.
 
- També l'artista que ha fet la portada és tortosina, Cristina Bestratén. Per què has escollit aquesta imatge i aquest títol?
Cristina té una imaginació desbordant, i tot el que proposa sempre és el que jo imaginava multiplicat per milions. Diria que és una espècie de connexió còsmica, suposo que per agradar-nos la mateixa música i per tenir referents artístics similars. El títol ve per la raó que aquest estil té el malnom de música lleugera, i què millor que casar-ho amb el nostre 'telurisme'? La imatge és cosa de l'artista, però òbviament, què hi ha més lleuger que la fum!?
 
- Tens algun projecte més similar en ment?
Si, ja hem començat a maquinar el de l'estiu 2014, que si res no canvia el farem amb la col·laboració de la gent de Hoy Empieza Todo de Radio 3, i on proposarem als grups que facin la seva pròpia cançó de l'estiu. Que sigui alegre i lluminosa, i si potser, recurrent a algun dels tòpics com el sol, el mar, ja saps... Si es donen les condicions adequades, també intentarem seguir montant concerts a Tortosa amb grups més o menys coneguts, esperant tenir tanta o més repercussió si potser que als d'aquesta temporada passada on vam tenir a The New Raemon, Pajarita, Carlos Cros y Los 400 Golpes, Verkeren, Señor Mostaza i l'increible Pecker, i amb sessions de dj com la de la tarragonina Laura Adán o la nostra mitificada Lyona, a part de les habituals sessions meves de caràcter mensual.
 
--
Descarrega't gratuïtament Ligereza Telúrica aquí (enllaç)
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar