Xavier Blanc: “Móra d'Ebre es convertirà en la petita Viena”

Aquest 21 de desembre l'Orquestra Camerata XXI celebra un concert de Nadal a la capital de la Ribera d'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
22/12/2013
Música
"Amb l’orquestra estem fent cultura des del territori i transmetem la nostra manera d’entendre la vida. Aquesta és la nostra aportació", diu el director de Camerata XXI, Xavier Blanc, que defensa la idea que al segle XXI no es poden permetre desigualtats culturals entre els territoris. L'orquestra és una institució creada l'any 2002 a Reus des de l'Associació "Conjunt Orquestral Camerata XXI", una entitat pedagògica i cultural amb un recorregut més llarg.  El proper 21 de desembre, Móra d'Ebre es convertirà en una petita Viena amb el “Concert de Nadal”, un espectacle on s'hi representaran valsos, polques i nadales. Així doncs,  el Teatre La Llanterna s'omplirà de públic per escoltar el valsos més cèlebres de la família Strauss en directe, no per la televisió com estem acostumats. Aquest cicle va començar el 10 de novembre amb un concert dedicat a L. Van Beethoven i un segon  dedicat als “Sis grans del Soul”, on van assistir-hi 280 persones.
 
- L'Orquestra Simfònica Camerata XXI fa música des de comarques. Un dels objectius de la formació és portar la música als territoris que queden lluny de les grans capitals musicals?
Estem al segle XXI i no hi ha lloc per a les desigualtats socials, educatives i culturals entre territoris. Creiem en el talent dels nostres músics i de la nostra gent i volem que tinguin les mateixes possibilitats i oportunitats. 
 
- Una entitat pedagògica que es converteix en orquestra...
Sí, en un primer moment tots els esforços es van dirigir a desenvolupar el sector educatiu en la vessant musical per poder arribar a crear els nostres propis projectes. Ara ja ha arribat aquest moment, i podem dir que portem a comarques els nostres projectes: fets a casa amb gent de casa.
 
- Esteu immersos en un cicle de concerts al Teatre La Llanterna de Móra d'Ebre. El proper serà un concert de valsos el dia 21 de desembre. Quina acollida estan tenint?  La gent aprecia aquestes propostes musicals que de vegades han estat considerades només per als "entesos" o les èlits? 
Els concerts estan pensats per apropar tots els públics a la música clàssica, i per aquesta raó, els concerts van acompanyats d’un narrador que va explicant allò que escoltarem, contant les anècdotes de les obres i dels compositors. El dissabte 21 de desembre, Móra d’Ebre es convertirà en la petita Viena.
 
- Com definiries una mica més al detall l'estil musical de la vostra formació? Quines peces i compositors us interessen més?
Música clàssica de totes les èpoques, des del barroc fins al segle XXI. Els compositors de tots els temps han escrit música meravellosa i nosaltres la volem interpretar per al nostre públic.
 
- L'objectiu de Camerata XXI també és apropar la música als joves que s'interessen per algun instrument. La música és un vehicle per estar més en contacte amb nosaltres mateixos i també amb la naturalesa. Com explicaries aquest poder transformador?
Apropar la música als joves és també un dels objectius fundacionals més importants. Per aquest motiu, tenim una proposta educativa per a les escoles, on tots els estudiants de primària i secundària poden escoltar una orquestra simfònica en directe i tots els seus instruments. El projecte és diu “Anem a concert” i consta de 8 propostes educatives diferents. Cada any passen pel Teatre Bartrina de Reus uns 3000 alumnes a escoltar aquestes propostes. Per altra banda, aquest curs celebrem la XXII edició de les Colònies Musicals que organitza la Fundació a Saifores (Baix Penedès), on durant tres setmanes passen 200 alumnes que participen en l’estrena d’una obra simfònica creada per la ocasió; i tot això, compartint l’experiència amb altres infants amb la natura com a teló de fons. En definitiva, es tracta de posar a l’abast d’infants i joves els valors que ens aporta la música a través de l’estudi, la constància, la socialització, la descoberta de la bellesa...
 
- El fet de tocar en grup, també incentiva el sentiment que tots els instruments són necessaris per interpretar una peça col·lectiva. Una lliçó també molt aplicable a la societat.
Molts cops escoltem, entre tertulians, pels mitjans de comunicació: “funciona perfecte, com una orquestra simfònica”, fent esment a alguna cosa que té relació amb la feina ben feta. Nosaltres tenim molt clar que l’estudiant de música té actituds especials, aprèn des del primer moment a escoltar allò que fa i a ser crític amb ell mateix, i després de pensar com millorar, repeteix i repeteix un fragment musical, i torna a valorar allò que ha fet, i així cada dia durant anys. L’aprenentatge que assoleix és importantíssim per a desenvolupar-se com a ésser humà. A més a més, descobreix aspectes que molts cops estan ocults: sentiments, imaginació, creativitat... Quan es posa davant d’una orquestra, l’estudiant aprèn a treballar amb col·lectivitat. Tots són importants i aprenen que no existeix la millora individual si no és a través del col·lectiu.
 
- Quins reptes té Camerata XXI? Què aporta a la música simfònica catalana?
Hem fet dues gires al Japó tocant, entre d’altres llocs, a l’Òpera de Tokyo i a la Simfònica d’Osaka, amb gran èxit de públic. Hem tocat al Palau de la Música com a orquestra del concert de la Diada de l’11 de Setembre i al Gran Teatre del Liceu en una gala lírica amb les millors figures del moment. També ha participat en festivals internacionals de música dins i fora del nostre país. I tot això amb un segell propi. Amb l’orquestra estem fent cultura des del territori i transmetem la nostra manera d’entendre la vida. Aquesta es la nostra aportació. 
 
--
Més informació:
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar