La cultura digital avui dia: Sí o sí

Opinió
,
dilluns, 6 novembre, 2017
"Només fer ús de la tecnologia com a tal no és cultura digital"

Voldria començar el meu escrit informant que el passat mes de setembre, la junta del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) va aprovar la creació d'una nova secció innovadora i trencadora que vol treballar activitats al voltant del món digital i que porta per nom Cultura Digital. Que content em fa que una entitat amb tanta experiència cultural vegi necessària la creació d'una secció que com a principal objectiu busca que sigui un punt de trobada de totes aquelles persones que volen realitzar actuacions relacionades amb el món digital, activitats nascudes digitalment, com els videojocs, la música digital o la realitat virtual per exemple, o bé les que s'hi vinculen a través de la implementació digital com el llibre digital, etc. Sembla que, a més, es vol crear un grup de treball amb gent de diferents disciplines, socis o no del CERE, que tinguin la cultura digital com a eix del seu pensament, i que vulguin difondre-la i aplicar-la en diferents disciplines i projectes.

Vull, però, inicialment definir de forma clara què és cultura digital per entendre també què no és. Amb això segueixo la definició que Marisol López, directora de l'àrea de Cultura Digital de l'Institut Català de les Empreses Culturals, explica molt bé. Ella diu que la definició no és senzilla perquè aquest és un món que està canviant contínuament i que no es poden fer definicions tancades perquè si no ens auto perjudicarem, ja que parlem d'un sector molt canviant. Així doncs, de forma ràpida ella ho defineix, i jo ho comparteixo al cent per cent, com les accions que tenen una part important cultural i una part molt important també tecnològica, de xarxes socials i d'innovació, on la cultura és el fet troncal de tot. Així doncs, entenent això ja sabem que només fer ús de la tecnologia com a tal no és cultura digital.

Penso que entre els diferents arguments imprescindibles per potenciar la cultura digital avui, destaquen aspectes com que l'era digital és ja una realitat en la qual estem plenament immersos en l'àmbit personal i professional. Que en el terreny acadèmic i laboral la transformació digital és avui una de les constants que més interessa tant en l'àmbit públic com privat. I que aquest moment de canvi, innovació i transformació afecta de manera especial a les entitats i empreses que desenvolupen la seva tasca en l'àmbit cultural.

La cultural digital ja és una realitat i ha arribat per quedar-se. Tots atents doncs.
 

Albert Pujol
Primer membre Centre Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE)