Skip to main content
Pilotes de colors

10 propostes per fer amb xiquets a les Terres de l’Ebre

Natura, oci, esport i cultura a l’abast de tota la família

Estem en ple mes d’agost i moltes famílies estan pensant en gaudir de les vacances sense anar massa lluny. Per això, Surtdecasa.cat ha preparat un recull de les millors activitats per fer amb els més menuts. Activitats, totes elles, que impliquen tant contacte amb la natura com exercici físic, passant per certes píndoles de cultura i tradicions. Pose-us còmodes, agafeu aigua i càmera de fer fotos, i a l’aventura!
 
1. Navega amb canoa enmig del Delta al Deltarium
No cal anar a Tailàndia o a Venècia per navegar pels canals entre frondoses vegetacions. Al Delta, els més petits poden embarcar-se en caiacs o en les anomenades barques de perxar. Cada embarcació té capacitat per 4 o 5 persones. Després, al mateix restaurant de Deltarium es pot dinar, també els nens amb un fantàstic menú infantil que inclou els clàssics macarrons a la bolonyesa i, de segon, pollastre arrebossat.
 
 2. Ruta en bici entre Tortosa i Alcanyís
Anar en bicicleta és una activitat gairebé per a totes les edats, tranquil·la i estimulant. Et proposem que recorris en família el que abans era la línia de tren que unia diferents poblacions de les Terres de l’Ebre. Durant el camí en bicicleta, que és sempre en suau baixada, veureu pobles encantadors, el riu Canaletes, vi i gastronomia i, sobretot, els llargs i foscos túnels que caracteritzen aquesta Via Verda. És un camí fàcil i còmode de fer per a nens de totes les edats. Atureu-vos a l’antiga estació de ferrocarril de Benifallet, un espai idoni per a que els xiquets juguin sense necessitat de patir pel trànsit de vehicles.
 
3. La ruta de les Festes Majors
Molts municipis de les Terres de l’Ebre inicien les seues festes majors aquests dies i la majoria d’ells recullen en els seus programes de festes activitats per fer amb menuts, fins i tot molts dediquen una jornada de festes als xiquets, amb inflables, festes de l’escuma, xocolatades i més activitats infantils. Consulta els programes de festes i assabenta't de les activitats més espectaculars i marxoses. 
 
 4. L’Ecomuseu, el Delta en miniatura i el museu ornitològic
Si voleu que els vostres fills coneguin l’evolució del Delta i també les espècies d’ocells més habituals que hi viuen, us recomanem una visita a l’Ecomuseu de Deltebre. El dia 8 i 20 de setembre, es projectarà l’audiovisual El Delta de l’Ebre. I al museu ornitològic també es podrà veure l’audiovisual Les llacunes, esclat de vida. Després, podreu gaudir d’un itinerari a peu o en bicicleta pels miradors per observar els ocells a la vora de la Casa de Fusta, llacuna de l’Encanyissada (Amposta)
 
5. Centre d’interpretació de les barraques i Mirador de Migjorn
En aquest espai es troba una exposició sobre  la vida, el treball i l’habitatge dels primers pobladors del Delta. La idea és fer un recorregut en cotxes particulars fins al Mirador de Migjorn, al costat d’una antiga desembocadura i contemplar l'espectacular panoràmica de l’illa de Buda i la llacuna de l’Alfacada. El 23 d’agost i 13 i 27 de setembre hi ha visites guiades.Pregunteu al Centre d’Informació de Sant Jaume d’Enveja
 
6. Els ullals de Baltasar   
Aquestes surgències d’aigua procedent del Montsià i dels Ports acullen una rica flora d’aigua dolça i són l’espai més màgic i enigmàtic del Delta de l’Ebre. Ocupen més de 25 hectàrees i està envoltat per horta i arrossars. Els trobareu a la bonica carretera antiga que uneix Amposta i La Ràpita. Si us atureu en aquesta zona, esteu atents al terra perquè hi ha zones on s'enfonsa degut a l'aigua subterrània.
 
7. Basses naturals
Tot i que els més petits no puguin gaudir del plaer d'un bon vi, la Terra Alta ofereix moltes atraccions per a que els més petits puguin gaudir d'una jornada especial. Si sou aventurers, us recomanem que us banyeu en alguna de les basses naturals que forma el riu Canaletes al seu pas per la geografia de la comarca. Algunes zones tenen el bany restringit com, per exemple, La Fontcalda, però podeu trobar altres opcions. Busque-les! No us podem donar més pistes.
 
8. Espais de Guerra
Moltes vegades els més petits senten por i fascinació a parts iguals per les batalles i els conflictes bèl·lics. Aprofiteu aquest recurs per donar-los a conèixer la nostra història més recent i per recuperar-los la memòria històrica. La Batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil espanyola i 115 dies van ser els que va durar la batalla. Aquest és el nom del Centre d’Interpretació que mostra el desenvolupament de la Batalla de l’Ebre a Corbera d'Ebre. Si volteu per la zona també podeu visitar les trinxeres de la Pobla de Massaluca, el refugi de Flix, el Castell de Móra.
 
9. Bolera i cinema
Encara que l'oci infantil a les Terres de l'Ebre encara no està tan americanitzat com a les zones urbanes, existeix l'opció de passar una tarda a la bolera i després anar al cinema a menjar crispetes veient alguna de les pel·lícules infantils que normalment projecten als dos multicinemes de casa nostra. La bolera la trobareu al Polígon les Tosses d'Amposta just al costat del cinema i de la zona d'oci nocturn.
 
10. El Museu de les abelles
Posar-se el vestit d'apicultor per poder visitar un arnar en plena natura i observar com s'utilitzen les eines i com viuen les abelles és una experiència que segur que deixa petjada. Al Centre d'Interpretació de la mel del Perelló podreu gaudir d'una sèrie d'activitats relacionades amb el món de l'apicultura, des de conèixer els productes dels ruscos i les seues propietats, el sistema d'envasat o eixams naturals amb més de 30.000 abelles. 
 
    

Autoria: 
Anna Zaera
Fotografia: 
Cedida