AGENDA
Arts
Del 4 al 25 de setembre
2017
Biblioteca Municipal
  • Roses

Exposició "«Aplech» i Bertrana"

Entre 1905 i 1906 Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis dibuixos, retrats de literats catalans, per encàrrec de l’editorial gironina Dalmau Carles i Cia. Aquests havien d’il·lustrar, juntament amb tants altres dibuixos executats per l’artista Berga i Boada, el llibre de lectures Aplech. Models en vers y en prosa del nostre Renaixement per a ús de las escolas de Catalunya, Mallorca, València i Rosselló, una selecció antològica de textos de literats catalans.
 
Els dibuixos es van conservar a l’editorial fins el 1974 quan Joaquim Pla i Dalmau, hereu de l’editorial Dalmau Pla, en va fer donació a la Diputació de Girona i van ser dipositats al Museu d’Art de Girona.
 
Ara es presenta el conjunt en una mostra que esdevé pretext per aprofundir en la figura de dibuixant i retratista de Bertrana, però també per a conèixer una obra, l’Aplech, en la qual van confluir pedagogs, poetes, escriptors i artistes. Un dels millor exemples de llibres d’ús escolar que, en el marc del Modernisme, pretenien la recuperació, difusió i consolidació d’una cultura plenament catalana en què la literatura i l’art n’esdevenien fonamentals.

Més informació: 

Et pot interessar

Del 7 d'octubre al 28 de gener
Santa Margarida i els Monjos
Divendres 24 de novembre, 21h
Figueres
Eposició 'Plou, neva, pinta'
Fins el 21 de gener del 2018
Manresa
Del 20 de novembre al 15 de desembre
La Jonquera
Exposició 'Refugiats, per què?', de Fundipau
Del 24 de novembre al 18 de desembre
Figueres
Del 27 d'octubre al 26 de novembre
Santa Cristina d'Aro
Del 2 de desembre a l'1 d'abril
Palafrugell