Activa't
,
2017
Divendres 10 de novembre, 11h
Museu Memorial de l'Exili
La Jonquera

Homenatge a Joan Peiró

Ara que es compleixen 75 anys del afusellament de Joan Peiró es un bon moment per recordar-lo en aquest homenatge del Museu de l'Exili.

Joan Peiró (1887-1942), nascut al barri de Sants de Barcelona, fou un dels homes més rellevants de l'anarquisme espanyol. Va ser secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d'Indústria durant uns mesos en plena Guerra Civil (novembre de 1936-maig de 1937). En el decurs de la seva trajectòria abans de la Guerra civil fou detingut i empresonat diverses vegades i es va haver d'amagar i sortir del país. Durant la Guerra Civil, sense deixar de banda la seva militància anarquista, va ser molt crític amb els crims i abusos comesos en nom de la revolució a la rereguarda republicana. Acabada la guerra, s'exilià a França on fou detingut i traslladat a Alemanya. Des del país germànic fou extradit a l'Espanya de Franco. Empresonat i vexat, el juliol de 1942 va ser executat a Paterna.
 

Programa: 

11h - Audiovisual "Peiró 42"
Direcció: Eloi Aymerich
Un home condemnat a mort rep la proposta de salvar la vida si renuncia a les seves idees i s'uneix a l'enemic. Ell ho rebutja i és assassinat. Què justifica el sacrifici? Es pot entendre la mort d'un home o una dona? Peiró42 és un curtmetratge documental on a partir d'escenes de ficció, entrevistes, imatges d'arxiu i la recuperació de fonts documentals originals s'exposen en primera persona els valors de l'anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República.
Aquest audiovisual s'ha estrenat amb motiu dels 75 anys de l'afusellament de l'anarcosindicalista i cooperativista Joan Peiró (1887-1942), una proposta audiovisual sobre la memòria històrica i els valors d'un dels mataronins més destacats del segle XX i una iniciativa de la Comissió ciutadana de commemoració dels 75 anys de l'afusellament de Joan Peiró (1942-2017) amb la col·laboració de: Ajuntament de Mataró i del Memorial Democràtic.
 
11:30h - Conferència "Recuperando la memòria de Joan Peiró", a càrrec de Chris Ealham, professor a la Saint Louis University, Madrid Campus, i especialista en l'anarquisme ibèric
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1