Arts
,
2016
Del 18 de juny al 2 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili
La Jonquera

Exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència'

Des de Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans chefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l'hostaleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etc, o la gran campanya ‘La batalla de l'ou’, promoguda per la Generalitat de Catalunya l'any 1937 per fer front a l'escassetat d'aquest producte de primera necessitat.
 
Però, tota aquesta petita història d'innovació i modernitat gastronòmica va quedar estroncada per l'alçament militar, la Guerra Civil i la posterior dictadura. Ara doncs, quan la nostra cuina ocupa un bon lloc en l'Olimp de la restauració, quan els nostres cuiners i cuineres són reconeguts i lloats arreu, i quan a tot plegat s'hi suma la Candidatura UNESCO 2014 per fer de la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, és un bon moment per fer una ullada al passat i recuperar part d'una història, per a molts desconeguda però de cabdal importància per entendre on som avui.
 
'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència' ha estat produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d'Història de Catalunya.
 
La podreu visitar dins dels horaris del museu, de dimarts a dissabte de 10h a 19h i diumenges i festius de 10h a 14h
Més informació aquí
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1