Llibres
,
2017
Divendres 17 de març, 20h
Teatre Mundial
La Bisbal d'Empordà

Presentació 'Xavier Cugat i Mingall (1900-1990)'

Ei! Aquest esdeveniment ja ha passat. Et proposem:

Al Gironès Llegim, 2024

Foto: 

Cedida
Aiguaviva, Bescanó, Bordils, Cassà de la Selva, Celrà, Flaçà, Fornells de la Selva, Llagostera, Madremanya, Medinyà, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Vilablareix, Campllong, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls

Al Gironès Llegim!

Del 2 de febrer al 12 d'abril

Presentació del llibre de Joan GayJoaquim Rabaseda i Anna Costal​ 'Xavier Cugat i Mingall (1900-1990)'. Al final de la presentació, hi haurà una actuació de l'Orquestrina Jazz Band de l'Escola Municipal de Música Conrad Saló de La Bisbal.

Xavier Cugat i Mingall (Girona, 1900 – Barcelona, 1990) va ser músic i caricaturista. Al capdavant d'orquestres formades per intèrprets cubans, mexicans o porto-riquenys, va saber forjar una estètica que reconvertia els ritmes llatins en un producte tropical i exòtic molt ben acollit pels públics nordamericans. Va triomfar al Hollywood daurat dels anys quaranta i cinquanta: va aparèixer en una vintena de pel·lícules dirigint la seva orquestra i va incorporar-se a la vida mundana que envoltava les grans figures del cinema. Li van ser dedicades dues estrelles del Passeig de la Fama: una pels enregistraments discogràfics i una altra per les intervencions a televisió.
 
Fins ara, aquesta vida glamurosa i plena d'èxits l'hem conegut a partir de les narracions del propi Cugat, dues autobiografies, entrevistes i aparicions públiques que li van permetre construir-se una figura mítica a mida. Ben poques vegades s'ha realitzat una anàlisi crítica de personatge. Aquest llibre contrasta el discurs del mateix Cugat amb la documentació històrica, delimita la fina línia que separa els records i els fets, a la vegada que aprofundeix en dos aspectes concrets de la seva biografia: la condició de gironí i l'aspecte musical de la seva carrera. Una perspectiva diferent, que presenta alguns aspectes inèdits i sorprenents.
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1