Foto: 

Cedida
'La persistència de la memòria', de Salvador Dalí

L'Empordà a través de l'art: 10 artistes empordanesos

Alguns més clàssics i d’altres més contemporanis, seleccionem alguns artistes que amb la seva obra han projectat l’Empordà internacionalment
Adrià Cortadellas
,
09/10/2018
Arts
L'Empordà ha estat, des de sempre, una terra lligada als principals corrents artístics del moment; una font d'inspiració per artistes de tots els temps. En aquest sentit, doncs, la llista de noms de persones que l'han projectat internacionalment és llarga i de primera divisió. Quan una terra és especial, les coses que hi neixen han de ser per força úniques i diferents. A continuació, es presenten alguns dels artistes empordanesos més clàssics, i d'altres una mica més contemporanis que probablement demà faran companyia als de primera línia.


1. Francesc Gimeno
(Tortosa, 1858 – Barcelona, 1927)
L’any 1858, a Tortosa, va néixer un dels millors paisatgistes que mai ha tingut Catalunya: Francesc Gimeno. De l’obra d’aquest artista, destaquen els paratges de la Costa Brava i les vistes sobre els vells teulats de Torroella de Montgrí. Gimeno va viure una bona temporada a l’Empordà i té obres com, per exemple, Teulades o Un poble empordanès, que recorden aquest inconfusible lligam.

 

  • imatge de control 1per1


2. Modest Cuixart
(Barcelona, 1925 – Palamós, 2007)
Tot i que Cuixart va néixer a Barcelona, l’any 1970 va fixar la seva residència a Palafrugell. Fundador del mític grup Dau al set al costat d’Antoni Tàpies o Arnau Puig, la pintura d’aquest artista sempre va estar al servei de la música. El mestre sardanista Ricard Viladeslau, de fet, fins i tot va escriure una peça que s’inspirava en una pintura d’aquest artista, Flors esventades.

 


3. Francesc d’Assís Casademont
(Barcelona, 1923 – Girona, 2007)
Malgrat haver nascut a Barcelona, Casademont ‘Le Vieux’ (tal com es feia anomenar) era fill d’una família originària de Figueres. Les seves composicions són ordenades i es resolen amb colors suaus i perfils lleugerament difuminats. L’any 1994, l’artista va rebre la Creu de Sant Jordi per difondre internacionalment, amb el seu art, els paisatges empordanesos.



4. Salvador Dalí
(Figueres, 1904 – 1989)
Què més es pot dir que no s’hagi dit abans, de Salvador Dalí? Dalí és l’artista empordanès per excel·lència, el que ha aconseguit més renom internacional, el que atreu més turistes. Que el seu museu de Figueres sigui un dels més visitats de Catalunya, no és per casualitat. L’obra de Dalí es única, diferent, especial. Per això, visitar l’Empordà sense tenir-la en compte és impossible.

 


5. Javier Garcés
(Saragossa, 1959)
Nascut a Saragossa l’any 1959 i Llicenciat en Belles Arts, Garcés viu i treballa a la Bisbal d’Empordà. L’obra d’aquest artista crida especialment l’atenció perquè, realista de mena, ens ofereix el seu punt de vista particular de la bellesa. A través de l’art, a més a més, Garcés també dóna molta importància als detalls i demostra un gran domini de la tècnica i del tractament del color.

  • imatge de control 1per1

 


6. Jose Luis Pascual
(Barcelona, 1942)
Nascut a Barcelona l’any 1942, avui Pascual viu com un empordanès més. Des de fa uns quants anys, resideix al poble de Sant Mori, té el seu estudi i sala d’exposició KM7 a Saus i, a més a més, dirigeix la galeria Trece de Ventalló. Arquitecte de professió, Pascual s’ha donat a conèixer per les seves escultures i pintures. En totes les seves obres, destaquen la imaginació i la creativitat.

 


7. José Mª Guerrero
(La Guardia, 1942)
Nascut l’any 1942, José Maria Guerrero Medina és un pintor i un dibuixant que pertany a les primeres avantguardes espanyoles de postguerra. Cal destacar que aquest artista ha pintat un gran nombre de paisatges empordanesos. Sota una visió expressionista, els paisatges i les figures són els personatges d’una recerca d’allò ideal i de la reflexió sobre el seu entorn més immeditat.

 


8. Pere Noguera
(La Bisbal d’Empordà, 1941)
Bisbalenc de naixement, aquest escultor ha esdevingut un dels artistes claus de les avantguardes i de l’art conceptual de la dècada dels setanta. Durant els noranta, però, la seva producció artística evoluciona cap a la sensibilitat dels artistes visuals i, finalment, els seus treballs multimèdia suposen una crònica del desencant i una reflexió crítica del conformisme de la societat actual.



9. Rodolfo Candelaria
(Texas, 1932)
Tot i haver nascut a Texas l’any 1932, Candelaria és conegut com el pintor de Calella de Palafrugell. Si Josep Pla, va saber descriure com ningú l’esperit dels empordanesos del seu temps, aquest pintor ha sabut traçar a la perfecció l’essència marinera dels homes del litoral de la Costa Brava. L’obra de Candelaria, en aquest sentit, permet apropar-se en un món que també fa temps que s’està perdent.

 


10. Victor Dolz
(Begur, 1945)
Pintor, fotògraf i escriptor. A través de l’expressió, dels gestos o de les mirades, Víctor Dolz es preocupa sobretot per plasmar les qualitats interiors dels seus personatges. Per aquest motiu, doncs, en moltes de les obres d’aquest artista, l’entorn apareix difuminat, ja que això permet mostrar les persones soles, aïllades, només amb elles mateixes. El que és segur és que l’obra d’aquest artista begurenc. 

A

També et pot interessar