Foto: 

Paula Pairó

Un repàs dels 20 anys de la Colla Castellera de Figueres

Història, fites assolides i reptes de futur
Paula Pairó
,
06/05/2016
Espectacles
Amb vint anys a sobre, la colla castellera de la capital altempordanesa ja porta moltes històries col·leccionades. Ja queda enrere l'any en què 19 persones amb certes il·lusions es van ajuntar per començar a construir el que més tard seria la primera colla castellera de l'Empordà. Aquest diumenge juguen a casa: a la Plaça de l'Ajuntament de Figueres, celebrant les Fires i Festes de Santa Creu.
La primera actuació de la Colla va ser a l'aparcament del pavelló d'esports de Figueres el 26 d'octubre del 1996

Els inicis, com sol passar, no van ser fàcils. Ens remuntem a l'any 1996 on diverses persones amb una certa afició al món casteller, però poca experiència en la seva pràctica, i uns quants castellers que provenien de l'anterior colla Castellers de l'Albera, van decidir tirar endavant un projecte ambiciós. El fet que aquesta tradició tingués l'origen en un punt molt llunyà de Figueres –concretament a Valls, a més de 200 km–, i la seva pràctica als anys 90 no s'hagués estès per masses punts del territori català, fa complexa l'aparició de colles castelleres fora de la zona tradicional, i per tant fa difícil el coneixement i afició al món casteller a l'Empordà.

És al voltant del mes de setembre del 1996 quan aquestes persones amb ganes de promoure una colla castellera a Figueres es comencen a moure i a treballar per constituir l'entitat cultural. Serà l'11 de setembre d'aquell any quan se celebrarà la reunió constituent i quedaran formades la Junta Directiva i la Junta Tècnica de la colla.

  • imatge de control 1per1

Els figuerencs llueixen la camisa lila, encara que en uns inicis es va dubtar entre el verd i el lila. La decisió aviat va estar presa ja que el lila s'identificava molt bé amb un producte conreat històricament a la comarca empordanesa, el vi. Pel que fa l'escut de la colla va ser creació de la dissenyadora empordanesa Cati Palou amb la intenció de simbolitzar l'esforç i el treball conjunt. Aquest representa una construcció d'un quatre vista des de l'aire mentre enlairen l'enxaneta.

La primera actuació va ser a l'aparcament del pavelló d'esports de Figueres el 26 d'octubre del 1996. La colla va escollir alçar un pilar de quatre acompanyat d'un quatre de cinc net i un pilar de quatre aixecat per sota. Amb això van començar la seva activitat en el món casteller i van iniciar els assaigs amb una situació bastant nòmada. El Teatre Jardí, l'Escorxador, la plaça de Braus i el Molí de l'Anguila van ser espais que van veure assajar la colla de la ciutat.

Ja amb una bona consolidació dels assajos, el 4 de maig del 1997, per les Fires de Santa Creu, es va celebrar el bateig de la colla a la plaça de l'Ajuntament de Figueres. Aquell mateix dia es va aconseguir descarregar tota la gamma de castells de 6, inclòs el 2d6 i e 5d6, i a partir d'aleshores es va anar creixent fins que el mes d'octubre d'aquell any, celebrant la Diada de la Colla, es van assolir el 3d7 i el 4d7. 

Aquells primers anys tot van ser èxits. Els Castellers de Figueres es trobaven en un gran auge pel que feia a creixement i participació. Tot això va produir una massa social que s'organitzava per fer activitats diverses. Fins i tot es va crear una revista amb periodicitat anual –Tramuntxaneta– que donava visibilitat a través de fotografies a les seves actuacions més importants.

Entre els anys 1998 i 2001 el creixement segueix sent notable. S'aconsegueix carregar a plaça gairebé tota la gamma de castells de 7. El 1998 és el torn del 5d7 i el 1999 del 2d7, fins a dia d'avui castell sostre de la colla. Fins i tot durant aquests anys s'aconseguirà carregar en quatre ocasions el pilar de 6, que va sorprendre notablement, ja que va resultar ser l'única colla que només amb tres anys de vida el va aconseguir alçar.

Entre aquesta efervescència i aquest creixement imparable, el 2000 se celebrava el reconegut Concurs de Castells a Tarragona i la colla es trobava en plena forma per participar-hi. Així va ser com la Colla Castellera de Figueres va aconseguir un meritori 9è lloc en la classificació, al costat de colles de gran renom i anys de vida.

  • imatge de control 1per1

Però no tot són fruits el que hom recull. A partir del 2001 la colla comença a patir una clara davallada d'assistència. Aquell gran creixement que havien viscut durant els darrers anys s'estanca i fins i tot perd massa social, el que acabarà provocant un descens del nivell que s'havia mantingut fins aleshores. Tot i això, en cap temporada la colla va arribar a perdre la gamma de 7. Serà la temporada 2007 l'última en què la colla se sentirà inestable aconseguint coronar tant sols un castell de 7.

Després d'uns anys impàs, el 2006 es produeix un fet que canviarà la història de la colla. S'inaugura el Molí de l'Anguila, un espai que se'ls hi oferirà a la colla en concepte de local d'assaig. Això significarà una empenta per la colla i un canvi substancial del que s'ha viscut durant els anys anteriors. Serà a partir d'aleshores quan la colla torna a aconseguir aquell gruix social que tant els va ajudar i comencen a superar uns registres estancats durant uns anys.

El punt d'inflexió serà el 2008 quan un canvi de tècnica i directiva va iniciar el procés de millora fins a dia d'avui. L'entrada de gent nova a la tècnica va aconseguir fer il·lusionar de nou a la gent i durant els primers mesos aconseguir coronar diversos castells de 7. Serà durant aquests últims anys quan recuperen també altra vegada castells de la gamma alta de 7. El 7d7 no s'havia dut mai a plaça pel gran nombre de camises que fan falta però la passada temporada es va aconseguir descarregar per primera vegada. Aquest creixement de la colla, en qualitat i en quantitat, ha permès que a cada diada es puguin veure castells de la gamma de set i de la gamma alta de set des de gairebé l'inici de temporada. Un exemple clar és que aquest any la colla ja ha pogut veure el 5d7 tres vegades descarregat fora de casa, un d'ells a més de 200km de Figueres, a Valls. Això ha provocat un canvi notable ja que eren castells que abans es portaven a casa i durant l'últim tram de la temporada.

Aquest any la colla ja celebra el vintè aniversari. Uns vint anys en els quals ha passat per la colla un gran nombre de gent, s'han organitzat centenars d'activitats i s'han intentat plantejar reptes que més tard s'han vist assolits. Per celebrar aquest aniversari al llarg de l'any es prepararan un grapat d'activitats socials amb l'objectiu d'arribar a un gran nombre de persones. I amb aquestes activitats no hem d'oblidar les importants diades que s'esperen per aquesta temporada:

La propera serà el diumenge dia 8 de maig a la Plaça de l'Ajuntament de Figueres, celebrant les Fires i Festes de Santa Creu. Una altra de les diades imperdibles per la colla se celebra per Sant Pere a Figueres, que enguany cau el 3 de juliol. Si fem un repàs pel calendari no podem oblidar que aquest any és any de concurs i que la colla figuerenca es manté entre les classificades per assistir al dissabte de concurs de Tarragona, el primer cap de setmana d'octubre, o passar a formar part d'una de les colles del Concurs7 de Torredembarra, l'últim cap de setmana de setembre. L'octubre és el mes escollit per celebrar l'aniversari de la colla, concretament el 9 d'octubre a la mateixa plaça de l'Ajuntament de Figueres, i si es vol concloure la temporada de bona manera no podem oblidar que el 13 de novembre tancaran la temporada amb una diada a la capital altempordanesa. 

Més informació: 

www.figueres.cc/

A

També et pot interessar