Foto: 

Adrià Cortadellas
Miquel Llinàs exhibeix l’emblemàtica xiruca

La vella xiruca de Can Llinàs de la Bisbal

L’emblemàtica bota compleix 18 anys exposada a l’aparador d’aquesta sabateria de la Bisbal d’Empordà i aquest diumenge se li retrà un homenatge
Adrià Cortadellas
,
06/04/2017
Fires i festes
La vella xiruca de l’aparador de la sabateria de Can Llinàs ha esdevingut tot un emblema a la Bisbal d'Empordà. Tant els propietaris com els clients, ja s’han acostumat a sentir els grinyols de l’aparell, que la va submergint reiteradament i de manera automàtica dins un bassal d’aigua que porta incorporat. El temps i la humitat no perdonen. Han passat 18 anys des de la seva arribada i la calç ha impregnat la punta de la bota. Ara bé, en Miquel Llinàs afirma, ben cofoi, que després de tot aquest temps ni una sola gota ha aconseguit penetrar dins la vella xiruca. El Gore-Tex no enganya. Per celebrar la seva majoria d’edat de la bota, el col·lectiu La Moguda ha preparat un homenatge –més que merescut- que es farà aquest diumenge a la plaça Germans Sitjar de la Bisbal: processó, xerrada, vermut i concert de Pau Blanc amb banda. El més ben calçat, el sabater.
Propietaris i clients de la sabateria ja s’han acostumat a sentir els grinyols de l’aparell

Tot va començar de la manera més protocol·lària a la sabateria de Can Llinàs de la Bisbal d’Empordà: un distribuïdor del calçat Chiruca els va subministrar una relíquia pel seu aparador. Es tractava d’una aparell amb una bota xiruca empoltronida, que s’anava submergint reiteradament dins un bassal incorporat. L’objectiu? Demostrar a tots els bisbalencs transeünts la fortificada impermeabilitat del calçat. Algú en dubtava? Després de 18 anys, que s’ho faci mirar!

Ningú no pot negar que la calç ha deixat empremta a la bota més mitològica de la Bisbal. I que els engranatges de l’aparell s’han anat atrotinant i grinyolen com el bram d’un ase. I és que, després de 18 anys, l’objecte ha passat d’expositor publicitari a emblema i curiositat de capçalera del comerç i del poble. Són molts els peregrins que s’aturen davant l’aparador de la botiga per tal d'apreciar la vellesa i la resistència de l’aparell, que perdura al pas del temps.

  • imatge de control 1per1

Els Llinàs no saben quan durarà. Orgullosos, però, afirmen que s’hi s’espatlla la faran reparar: ha esdevingut un element imprescindible i l’afecte que li han agafat és inqüestionable. Ho explicarà el mateix Miquel Llinàs el proper diumenge 9 d’abril a l’Homenatge Bisbalenc a la xiruca de Can Llinàs que ha organitzat el col·lectiu La Moguda, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà.

La jornada, d'allò més original, començarà amb una Processó a les 11:30h, seguida del discurs d’en Miquel Llinàs. I, per si no n’hi hagués prou, a les 12:15h es preveu que comenci el vermut musical amb l’actuació del bisbalenc Pau Blanc i la seva banda, que aprofitarà per presentar el flamant disc ‘El Jou’ en primícia.

La xiruca (nom comercial Chiruca) és un calçat creat a Tortellà, cap als anys cinquanta, pels germans Fontfreda; era una bota de camp amb sola de goma per fora i de cànem per dins, i empenya flonja; es distingia per la vulcanització de la sola de les espardenyes. La van fabricar i comercialitzar amb el nom de "Chiruca", que vol dir 'Mercè' en gallec. Era un homenatge dels germans Fontfreda a sa mare, que es deia Mercè, i en un moment de coincidència amb l'estrena a Catalunya d'una obra de teatre de gran èxit que es titulava també Chiruca. La grafia Chiruca és la forma original del mot en tant que marca comercial; en la pràctica, en català col·loquial s'ha adaptat com a substantiu (com en el cas de bamba), en la forma xiruca, amb derivats com xiruquer, equivalent de kumbaià. Molt usada pels excursionistes!

Cap als anys setanta, l'arribada del calçat esportiu (la vamba) matà temporalment la xiruca, que va arribar a desaparèixer de la circulació fins a l'any 1987, quan Calzados FAL, de La Rioja, la tornà a fabricar, després d'adquirir la llicència d'ús de la marca "Chiruca" dels Fontfreda i de comprar-la finalment l'any 2002, i crear nous dissenys amb nous materials que fan que la xiruca actual no tingui pràcticament res a veure amb la vella xiruca. 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar