Foto: 

Jordi Blesa
Montse Cargol

Montse Cargol: "Tothom parla de la crisi, però la gent continua llegint"

Surtdecasa Empordà parla amb diferents llibreters de la comarca. Primera parada: La Gavina de Palamós.
Jordi Blesa
,
12/04/2015
Llibres
Llegim els empordanesos? Quina és la salut actual del sector del llibre? Quin paper hi juguen els nous dispositius electrònics que sorgeixen en torn al llibre? Quines lectures recomanen els nostres llibreters per aquest Sant Jordi? Surtdecasa Empordà entra a diferents llibreries de la comarca per conèixer als seus propietaris: lectors de mena, empresaris agosarats, persones fortament arrelades al llibre que esdevenen en el millor termòmetre per conìexer quina és la salut de l'actual sector llibreter.
"No deixen de comprar llibres en paper"

Al centre de Palamós trobem la Llibreria La Gavina, un dels comerços més emblemàtics i coneguts de la vila. El 1978 una família de fleques la va obrir apostant per la lectura en català, en un context on el català encara es veia com un idioma de carrer, de cultura popular però no de cultura amb majúscules. Des de fa poques setmanes el pis de sota de la llibreria té una imatge més moderna i actualitzada, una transformació que encara no ha acabat, doncs li resta el primer pis. La seva propietària, Montse Cargol, és una persona afable i propera per tothom qui entra a la llibreria. Ha tingut la gentilesa de contestar les nostres preguntes per començar a escalfar el caliu de Sant Jordi.

 

  • imatge de control 1per1

Com neix la Llibreria La Gavina?

Era una inquietud per part dels meus pares i de la meva tia, nosaltres som flequers i aquí hi havia fleca de tota la vida. I un bon dia van dir, doncs continuem amb la fleca però posem algú més cultural. Aquí a Palamós en aquella època, t'estic parlant de l'any 78, no hi havia res de llibre en català, era una aposta, un trencar motllos, la gent ens deia que estàvem boixos. A veure, també tenim llibres en castellà, però es va voler apostar molt amb el llibre en català quan l'únic que hi havia en aquell moment eren quioscs que venien premsa i “quatre novel·les de l'oest”. Va ser una empenta que va anar fent, i de moment, aquí estem.

 

Fa temps que es diu que esteu en un sector en crisis, com s'hauria de remuntar?

Jo crec que es continua llegint. Mira, nosaltres ara hem fet un canvi, aquesta part de la llibre és nova, fa 3 setmanes que ho hem inaugurat. El més important que hem fet és donar molta prioritat a la part infantil i juvenil, que vull dir? Doncs, que proporcionalment hi ha molta més venda de llibre infantil i juvenil que d'adults. Hi ha un públic jove, que està creixent i que arrenca. Tothom parla de la crisi però la gent continua llegint.

 

El llibre electrònic ha fet mal? Pot conviure amb la llibreria tradicional?

Jo crec que conviuen. Tinc molts clients que tenen llibre electrònic però no deixen de  omprar paper. Depèn de la situació en la que es troben utilitzen una cosa o un altre. Per viatjar, per gent que va molt en metro o en tren, doncs utilitzen molt llibre electrònic, però no deixen de comprar llibres en paper.

 

Quin seria el perfil del vostre client?

Doncs el que et deia, un perfil jove amb ganes de començar a descobrir lectures. Molt sovint em trobo amb sis persones a la part de juvenil i un parell a la part més general. Hi ha hagut un canvi generacional, quan estava aquí de joveneta hi havia una generació que ja s'ha fet gran, i que molts ja no hi són. Per sort a vingut tot una generació nova que jo la considero molt jove i amb moltes ganes.

 

Ara que arriba Sant Jordi ens pots fer una recomanació?

Ho tinc molt clar, l'últim llibre d'Alejandro Palomas (Barcelona, 1967), és un noi de Barcelona que té varies novel·les. Acaba de treure'n una de nova que ha guanyat el Premi Joaquim Ruyra 2014 de narrativa juvenil. L'ha escrita ell mateix tant en català com en castellà, es titula “El fill”. També és l'autor de “Tanta vida” i l'any passat va treure “Una madre”, per mi es un autor excepcional.

A

També et pot interessar