Foto: 

Surtdecasa

Parlen els llibreters de l'Empordà

Quatre llibreries es preparen per viure el Sant Jordi empordanès
Surtdecasa Empordà
,
21/04/2015
Llibres
Després d'un recorregut arreu de la plana, donem la benvinguda a la diada de Sant Jordi amb un recull de les vides i opinions de cinc llibreters de l'Empordà. Sent conscients que l'ofici que han escollit no és el més fàcil, es mostren optimistes davant del futur del llibre en paper, el qual sembla tenir un públic fidel i conviu amb les noves tecnologies. Amb nervis i ganes, esperen el 23 d'abril i aprofiten el Dia del Llibre per fer algunes recomanacions de les últimes tendències literàries als lectors del Surtdecasa Empordà.

Montse Cargol, de La Gavina - Palamós

"La Gavina neix de la inquietud dels meus pares i de la meva tia. Som flequers i aquí hi havia una fleca de tota la vida. Un bon dia van decidir que continuaven amb la fleca però que hi posarien alguna cosa més cultural. A Palamós, a finals dels anys 70, no hi havia res de llibre en català, així que era una aposta, trencant motllos, la gent deia que estàvem bojos”

  • imatge de control 1per1

“Ara hem donat més prioritat a la part infantil i juvenil, ja que hi ha un públic joves que està creixent i que arrenca. Tothom parla de la crisi, però la gent continua llegint, i hi ha més venda de llibre per a petits i joves que per a adults. Existeix un perfil jove amb ganes de començar a descobrir lectures, hi ha hagut un canvi gerenacional i els veig amb moltes ganes”

“El llibre electrònic i la llibreria tradicional conviuen. Hi ha molta gent que té llibre electrònic però no deixen de comprar paper. Depenent de la situació en la que es troben, utilitzen una cosa o altra.”

“Sens dubte recomano el llibre d'Alejandro Palomas, un noi de Barcelona que té diverses novel·les. Acaba de treure'n una de nova que ha guanyat el Premi Joaquim Ruyra 2014 de narrativa juvenil, 'El Fill'”.

 

Esther Marcos i Abel Granada, de Llibres Low Cost - Figueres

Abel: “No som una competència de les llibreries normals, som un complement. És cert que ara hem començat amb les novetats d'autors locals, però la major part del nostre negoci és el llibre descatalogat. Els llibres que tenim són tots nous, no són de segona mà. El que fem és donar una segona vida a aquests llibres i a un preu més assequible. Nosaltres aprofitem els llibres que fa uns anys eren novetat i que l'editorial no sap com treure-se'ls de sobre. Fins no fa gaire els destruia, ara els ven a gent com nosaltres”

Esther: “El llibre electrònic resta al best-seller. La gent descarrega les últimes novetats dels autors més famosos, i jo crec que aquests són els que ho han de patir més. Crec que els nous dispositius són com les bibliotques: són complements, ajuden a mantenir vius als lectors. Com l'intercanvi de llibres, estem molt a favor de que les perones es deixin els llibres.

Abel: “Crec que s'han d'admirar llibres com el d'en David García Algilaga, 'Ales negres i xampinyons'. Ales negres era la terminologia que es donava als avions de la Guerra Civil, i el llibre és un recull de tots els bombardeigs i un mapa de tots els refugis i trinxeres que van haver-hi durant la guerra. Molts d'aquests refugis es van utilizar després de la guerra per conrear-hi xampinyons”.

Esther: Recomanaria 'Gent que tu coneixes' de la Mercè Cuartiella, sens dubte . I si no volen una novetat d'aquest any, “Germans gairebé bessons”. Són dues obres que a mi m'han encantat. M'agrada molt com escriu, és l'estil que a mi m'agrada -que no vol dir que sigui universal per tothom- i només li conec a ella.

 

 

Neus Lloveras, de La Singlatana de La Bisbal d'Empordà

“A La Singlatana hem anat fent el nostre public i n'estem molt contents, tenim molt bons clients. Estem a la zona de la ceràmica, així que ens ho hem hagut de treballar molt perquè la gent vingui cap aquí, però toquem varis temes i tenim un perfil de lector molt variat, que ve a buscar un llibre concret, potser més literari”

“Considero que el llibre electrònic no ens ha fet mal, si més no no hem notat especialment. Apostem que la seva aparició ampliarà el nombre de lectors i esperem que pugui conviure amb la llibreria tradicional”

“Vivim el Sant Jordi amb molts nervis, és molt emocionant i molt gratificant. A vegades, tot i que el balanç sempre és positiu, ens plantegem fins a quin punt ens compensa tota la moguda. Hi ha cops que penso que ho podríem plantejar una mica diferent”.

“Aquest any apostem molt fort pel nou llibre de l'Antoni Puigverd, 'La Finestra Discreta'. És un recull d'articles que està molt bé i creiem que pot agradar molt al públic empordanès en general. L'autor vindrà a presentar-lo el dia 25 d'abril, aquí a La Singlatana”.

 

Eloi Salvat, de La Vitel·la - L'Escala

“Hi ha molts tipus de llibreries. Algunes com La Central, que són monstres del sector, algunes que  hi hi tenen bar i restaurant en el mateix local. N’hi ha d’altres de més petites, que ofereixen espais on el lector pot llegir el llibre o fer un cafè. Nosaltres, pel lloc on ens hem ubicat, vam intentar desenvolupar on espai on, apart de vendre llibres, s’hi poguessin fer presentacions i activitats derivades de la cultura i de l’art”

“És cert que el llibre electrònic genera nous lectors, i d’això la societat se’n beneficia, però d’aquí uns anys els llibreters ens veurem molt més afectats. De moment, encara hi ha molta gent que llegeix llibres, inclús les noves generacions que ja creixen amb l’ipad sota el braç encara consumeixen llibres en paper, però si volem continuar en aquest sector ens haurem d’adaptar. El temps dirà si s’ha de tancar o no. Si s’ha de tancar, en tot cas, l’important és que es segueixi llegint”

“Enguany, després de pràcticament un segle des de la seva publicació, torna un llibre de la Víctor Català que s’ha reeditat gràcies al Club Editors i que es titula ‘Un film: 3000 metres’. És un llibre que havia desaparegut de les llibreries, molts de nosaltres ni el coneixíem i que gràcies a la feina de la Maria Bohigas i Club Editors arribarà a tot a l’Estat. Evidentment, a casa nostra, i en aquest carrer, que és on es troba la casa on va viure i morir Víctor Català, no podem fer altra cosa que destacar aquest llibre”

 

 

A

També et pot interessar