Adrià Cortadellas
,
19/02/2016
Menjar i beure

Les millors calçotades de l'Empordà

On anem de calçotada? Fem la nostra tria de llocs empordanesos on atipar-se de calçots i romesco

Foto: 

cedida
Ja som en plena temporada de calçots i en aquesta època molts restaurants destaquen les calçotades a les seves cartes. També es fan fires i calçotades populars a dojo. De fet, l’Empordà gaudeix d'un clima que ens dona una bona terra pel cultiu de calçots. Aprofitem l’avinentesa per descobrir-vos alguns restaurants i esdeveniments on fer-hi una calçotada com cal. Se’ns fa la boca aigua només de pensar-hi!

1. Can Bach, a Sant Feliu de Boada

En un entorn d’insomni, a mig camí de Pals i Sant Feliu de Boada, a l’altura de Fontanilles (Carretera de Peratallada, 6), Can Bach és un d’aquells indrets que sorprèn només d’arribar-hi. El restaurant, envoltat dels bellíssims arrossars de Pals, està ubicat en una acollidora masia del segle XVIII, restaurada magníficament i respectant l’època amb pintures originals a la façana exterior. A Can Bach no fan menú tancat només de calçots, ja que la gent prefereix escollir el segon plat a la carta. I no és d’estranyar: tots els seus plats estan meticulosament elaborats amb productes de km 0. A més a més i sense anar més lluny, també són reconeguts productors de vi a l’Empordà. A part dels calçots, sempre ofereixen plats de temporada, com ara els bolets, les carxofes, els espàrrecs de marge o, el seu plat estrella: l’arròs a la cassola (òbviament amb D.O. de Pals!). Per si no n’hi hagués prou, a Can Bach també produeixen tots els seus postres, fets amb llet fresca de Fonteta i ous ecològics de l’Empordà. Una vivència deliciosa i per recordar!
> Més informació

 

2. Celler Gelamà, a Vilajuïga 

Al terme municipal de Vilajuïga, a plena plana altempordanesa, entre les serres de Rodes i la Blanca i roman el Celler Gelamà, un dels més antics de l’Empordà. La seva història encara gaudeix de més romanticisme si es té en compte que després de més de 70 anys sense activitat, els descendents han recuperat el projecte. Sense perdre l’essència, Gelamà se centra en la producció de vins diferents, amb caràcter i personalitat. El celler fa visites, tast de vins i altres activitats entre les quals, aquesta època no hi falta una bona calçotada per colles més que recomanable. Cal fer reserva prèvia abans. La calçotada a Gelamà ve servida a base de calçots de Vila-sacra amb salsa romesco, carns a la brasa, patates al caliu, allioli, pa amb tomata, visita guiada i degustació de vins inclosa. Tot plegat, 34,95€! El fet que també disposi d’una casa rural amb allotjament permet que la visita pugui fer un pas més enllà. Hi ha qui diu que tastant Gelamà es prèn part de l’Empordà. Així doncs, una calçotada a aquest celler, combinada amb les varietats vinícoles autòctones que treballen (Macabeu, Garnatxa o Samsó), esdevindrà una experiència multisensorial en un entorn immillorable. 
> Més informació

 

3. El Mesón del Conde, a l'Escala

Vora les Ruïnes d’Empúries, a Sant Martí d’Empúries, a tocar de l’Escala, hi trobem El Mesón del Conde. Un enclavament privilegiat i històric, ideal per fer-hi una calçotada tradicional i per la posteritat. Menjar calçots és tot un ritual i al Mesón del Conde saben quin és el secret per dur-lo a terme: la llarga cria del calçot –un any i mig- comença amb la plantada de la ceba tendra en lluna minvant i s’acaba amb l’anomenat calçat de terra (origen del nom calçot). Saben que una hora abans de servir-los, els calçots han d’haver estat rostits a foc viu sobre una graella a l’aire lliure, per després ser embolicats amb paper de diari i conservar-los tendres i calents, servits en teules d’argila al costat de la seva pròpia salvitxada (salsa romesco). I tot a punt per gaudir-ne en grup. Només falta el pitet per protegir-se de les taques. El passaport per consagrar una vivència de calçotada en el format més tradicional és el seu Menú Calçotada La de Sempre: calçots sense límit amb salsa salvitxada, graellada de xai, pollastre, botifarra negra i blanca, mongetes i allioli, crema catalana, vi Bach, aigua i cafè. Un passatge a l’eternitat per 35€. Nyam!
> Més informació

 

4. El Racó de Castelló, a Castelló d’Empúries 

Una calçotada és molt més que menjar calçots. És reunir-se amb la família i els amics al voltant d’una taula, passar-ho bé i sentir-s’hi com a casa. Situat al bell mig del nucli medieval de Castelló d’Empúries, a El Racó de Castelló saben com aconseguir-ho i d’una manera ben econòmica: 14€ el menú en cap de setmana! El seu secret? El seu deliciós romesco casolà. Si de primer t’atipes de calçots generosament banyats en la seva salsa, pots acabar-ho d’adobar amb una gran varietat de segons plats: Graellada de carns, Entrecot de Girona, Llobarro al forn o Broqueta estil Racó. Els plats de El Racó de Castelló tenen un toc deliciosament mediterrani, sempre adaptant-se a la cuina de mercat marcada per la temporada. Una opció exquisida i ben apta per a totes les butxaques!
> Més informació

 

5. Fira de la Ceba i el Calçot, a Vila-sacra
 
Ras i curt. Directe al gra. O, més ben dit, a la ceba! Si sou uns professionals de menjar calçots el vostre lloc és la Fira de la Ceba i el Calçot de Vila-sacra. Un concurs de menjar calçots, només pels valents d’estómac fort i potent. Ideal per fer una bona calçotada col·lectiva amb bon ambient i molta germanor. Una fira oberta a tothom, no només als amants dels calçots. També hi haurà activitats com animació infantil, jocs tradicionals i exposicions. Aquest diumenge: endrapeu i competiu!
> Més informació

 

6. Calçotada Swing Empordà, a Pals

Quan dues coses estan de moda i a l’ordre del dia s’ajunten, el resultat pot ser explosiu. És el cas dels calçots i el swing. Buf! Balladors de swing i menjadors de calçots a les Basses d’en Coll del municipi de Pals. Un còctel explosiu. A més a més, a les 11h del matí hi haurà trobada d’artistes, concert, vermut swing  amb DJ Llamàntol i ballada post calçots. Pel mòdic preu de 12€ o 6€ el menú infantil. La millor manera de menjar calçots a bon ritme, sense badar abans que s’acabin!
> Més informació

També et pot interessar