Un menú nadalenc, i empordanès

A Surtdecasa Empordà us proposem un menú nadalenc amb productes de la nostra comarca
Surtdecasa Empordà
,
24/12/2013
Menjar i beure

El calendari cabriola, rutila i fa sorolls! I és que toca afrontar la marató de sopars familiars per celebrar el Nadal, Sant Esteve i d’altres trobades ‘espontànies’. En pocs dies estarem ocupant grans taules que suportaran el pes de les safates, bols i soperes abarrotades de tota mena de viandes: l’escudella i la carn d’olla, el tall, els canelons, l’assortiment d’embotit i formatges, els galets, el pollastre a l’ast, els torrons, les neules, el cava i el moscatell. Si ens apropéssim a la taula i paréssim la orella, la sentiríem suplicar. Per això, si no volem agafar-nos els dits, convé començar a preparar els menús. Ja teniu clar què prepareu enguany? Si encara dubteu a Surtedacasa.cat et proposem una sèrie de productes apostant sempre pel producte KM0, és a dir, productes de proximitat elaborats i consumits a la nostra comarca.

Escudella i carn d’olla

Escudella i carn d'ollaTota una insígnia gastronòmica del nostre territori i un dels plats més representatius de la cuina catalana. Res millor que un substanciós brou (nodrit de vedella, porc, gallina, bull negre i blanc), amb la tradicional pilota, els cigrons i les patates per fer passar el fred hivernal. S’acostuma a acompanyar el brou amb els típics galets grans, i seguidament se serveix el tall. Amb la companyia d’un bon vi negre o un cava suau, l’escudella es converteix en el millor aliat contra les baixes temperatures.

  • imatge de control 1per1

Recomanat! El Graner és un obrador que es troba al bell mig de l’Alt Empordà i que des del 2005 posa a disposició del client un gran assortiment d’embotit (cuit i sec) i carn amb denominació d’origen. El Graner es prolonga a dos punts de venda físics: les carnisseries Marcel Puigmal (Figueres) i Can Tubau (Vilafant). Però també teniu la opció de fer la compra des de casa accedint a www.elgraner.net.

Cabrit

CabritConeixíeu el refrany ‘Bocs amb davantal, cabrits per Nadal’? Una alternativa a l’escudella i a la carn d’olla és el cabrit, que ja se sap és la carn més tendre de totes. Es pot menjar a la brasa amb verdures, arrebossar les costelles, preparar a la mel, a la cervesa, a la menta... Nosaltres us recomanem el cabrit macerat i rostit al forn amb patates, amb les cuixes sense marcar per perdre el mínim de líquid possible i aconseguir una cocció òptima amb el propi suc de la carn.

Recomanat! Pasturabosc és una petita empresa ramadera situada a les Gaüses (Vilopriu) que, entre d’altres activitats, es dedica a la venda de cabrits a restaurants i particulars. Per un preu aproximat als 100 euros podeu comprar un cabrit amb la garantia d’haver estat criat de manera 100% natural, nascuts al corral i alimentats amb llet materna i farratge ecològic. Si voleu contactar amb ells entreu a www.pasturabosc.cat.

La Garnatxa

Garnatxa espeltL’Empordà és una terra arrelada a la tradició vitivinícola, per això podem presumir de gaudir d’una amplíssima varietat de vins. El mar, la Tramuntana, un clima estable i una terra heterogènia i rica en propietats són l’aliatge perfecte per dotar de força, fragància i harmonia els nostres vins. A l’Empordà hi elaborem vins negres, blancs, rosats, dolços, ecològics, misteles, vins de raïm sobremadurat i vins escumosos. Una gamma diversa que proposa un vi per cada àpat i moment. Els vins dolços, per exemple, són ideals per acompanyar els sopar de gran tonatge com els de Nadal.

Recomanat! El Celler Espelt s’ha erigit com un dels referents vitivinícoles de l’Empordà. L’any 2000 van inaugurar la moderna bodega situada al cantó de la masia familiar, a la finca de Mas Espelt, a Vilajuïga. L’àmplia oferta de vins que ofereix el seu catàleg és el resultat d’una combinació entre tradició i avantguarda, ben reflectida en el disseny de les etiquetes il·lustrades per en Mariscal. El vi de Garnatxa del Celler Espelt s’elabora amb varietat de garnatxa negra i roja, presentant un color acaramel·lat i desprenent aromes de fruita vermella amb tocs de lactis i mel que en boca es tradueix en un sabor madur i lleugerament tànnic. Un acompanyant ideal pels sopars de Nadal. Més informació a www.espeltviticultors.com.

 

  • imatge de control 1per1

Taps de Cadaqués

Taps de CadaquésL’origen del seu nom no té ni misteri ni èpica: es diuen taps perquè tenen forma de taps de cava. Aquest dolç tan nostrat no és altra cosa que pa de pessic elaborat amb sucre, ous i farina, empolsada amb sucre-glass, però es tracta d’un pa de pessic especial que fa que en boca el tap es desfaci. És una delicatessen que es pren en el berenar o flamejat amb rom a les postres, i tot i que el seu consum és habitual durant tot l’any, els taps de Cadaqués són una bona alternativa original a la convencional safata de neules i torrons.

Recomanat! La pastisseria La Mallorquina de Cadaqués és centenària. Es va obrir a finals del segle XIX i avui dia és un referent de la rebosteria catalana gràcies a l’esforç de quatre generacions (i una cinquena al forn) i els tres germans que actualment el gestionen. Més de 100 anys elaborant taps a Cadaqués representa el millor aval de qualitat i tradició per un producte llaminer de proximitat.

Però com cada casa és un món i cada taula un misteri, us animem a penjar les fotografies del vostre sopar de Nadal a la nostra pàgina de facebook! ; )

A

També et pot interessar