Foto: 

CEDIDA

Quan les idees vénen del Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva

Descobrim propostes de proximitat que provenen dels pobles, dels barris i del món rural
Nina Pagès
,
22/02/2016
Activa't
Moltes de les idees d’avantguarda, les que tendeixen a canviar paradigmes o resulten més innovadores, provenen del centre, de la capital. No ens enganyem, és així, la majoria de vegades són les grans ciutats les que generen els projectes més importants, ja que, sovint, compten amb més pressupost, públic i creadors. Tot i així, no hem d’oblidar que els barris, els pobles i el món rural també tenen el seu rol en la creació contemporània. Des de Surtdecasa Girona, hem volgut fixar-nos, precisament, en aquestes iniciatives de proximitat que, a poc a poc, van fent-se lloc i destacant al nostre territori.

 

  • imatge de control 1per1

1. Una comunitat d’artistes en una mateixa plaça

La plaça de l’Assumpció, al barri de Sant Narcís de Girona, és l’espai que uneix un conjunt d’artistes i projectes creatius de proximitat anomenats La Volta. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Bòlid Centre d’Art Contemporani de Girona amb el suport de l’Ajuntament de Girona que ofereix, mitjançant la convocatòria pública, lloguers simbòlics a propostes artístiques de quilòmetre zero. Actualment, tenen més d’una desena de projectes actius que ofereixen les seves creacions a les botigues i galeries de la plaça, així com a les parades del Mercat d’Art Km0 que s’organitza el segon dissabte de cada mes. Són arts multidisciplinàries que abracen des de la fusteria emocional d’Antic&Chic, que fusiona l’art plàstic i la creació de mobles, fins a la ceràmica orgànica d’autor que s’inspira en la natura de Nearly Black.

 

2. Una nova concepció dels àpats

Un xef i tres creadors audiovisuals decideixen crear una obra d’art única, professional i de qualitat anomenada ‘Light&Cook, que fusiona les arts visuals, la gastronomia i la música per generar una nova concepció dels àpats. Els comensals poden experimentar a través dels sentits, cercant nous horitzons de la cultura culinària. Estan especialitzats en l’alta cuina i els espectacles de mapping, jugant i barrejant les fronteres culturals i les tècniques de la gastronomia i l’art multimèdia.

 

3. Artistes i públic comparteixen espai escènic

‘Rere el teló’ és una proposta del Centre Cívic de Porqueres que trenca la quarta paret per generar un únic espai entre artistes i públic, sense distàncies, de tu a tu, en unes produccions de petit format que cerquen la proximitat amb l’espectador. En total, el cicle ofereix 7 espectacles de diverses disciplines com el teatre, la dansa i la música amb la particularitat que l’aforament és molt reduït, d’un màxim de 40 persones. Durant aquesta edició, podrem veure propostes com la del músic canadenc Woodpigeon o el text de la banyolina Clàudia Cedó, ‘DNI’.

 

4. Llibres artesanals

Edicions Tremendes va néixer fa gairebé un any per crear un projecte petit, artesanal i de proximitat lligat a l’escriptura, la poesia, les il·lustracions i els recitals. L’objectiu d’aquesta petita editorial és esdevenir un motor per a tots els escriptors que es troben amb moltes dificultats a l’hora de publicar un llibre i crear col·leccions ben fetes, amb una imatge cuidada i que es promocionin a través de presentacions multidisciplinars en espais menys convencionals.

 

5. Un bosc d’escultures

40.000m2 de roures, alzines, pins, ginebres, cirerers d’arboç i escultures de l’artista Xicu Cabanyes. El Bosc de Can Ginebreda és una proposta creativa, innovadora i insòlita que beu d’experiències com les de Bomarzo o del parc Kroner-Müller d’Holanda. Aquesta mostra d’art a gran escala està situada al municipi de Porqueres, a sis quilòmetres de Banyoles, i inclou les creacions del gironí, repartides en diferents punts del bosc, que giren al voltant de temes universals com la vida, la mort, l’eròtica, el caos o la geometria.

A

També et pot interessar