Foto: 

CEDIDA

Descobrim l'art de les nostres comarques

14 exposicions que no et pots perdre els pròxims mesos!
Nina Pagès
,
09/08/2016
Arts
Enamorar-nos d'una fotografia, descobrir l'ànima d'una pintura, visitar escenaris històrics, cercar altres mirades i maneres de comprendre el món... L'art és emoció, bellesa, territori, coneixement i un mitjà de comunicació per transmetre idees, colors i formes. Ara que és estiu i abunden les estones lliures, podem dedicar-li una part del nostre temps i visitar les exposicions més destacades de les nostres comarques. No et perdis el nostre recull amb les 14 recomanacions dels pròxims mesos!

1. L'art dels insectes
Papallones, libèl·lules i escarabats són només alguns dels animals amb sis potes que han retratat els participants del 15è Concurs de fotografia de natura, que enguany se centrava en aquestes espècies. Organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals, Limnos, la Universitat de Girona i el Museu Darder, podreu descobrir aquesta exposició al mateix museu fins al 4 de setembre.

2. Sant Esteve fa 300 anys
De la mà del fra Narcís Pasqual de Regàs, monjo que va arribar a Sant Esteve de Banyoles el diumenge de Carnestoltes del 1746, descobrirem com era el monestir ara fa 300 anys. Com era l'edifici? Quines dependències hi havia durant el segle XVIII? Quants monjos hi havia, què menjaven, com es vestien i quin era el seu dia a dia? Les respostes al Museu Arqueològic de Banyoles fins al 28 d'agost.

  • imatge de control 1per1

3. L'obra de Sorolla
Més de 100 obres omplen l'exposició 'Sorolla. Apunts de la sorra', una mostra que revela l'amplitud d'una faceta de la producció del pintor valencià encara força desconeguda, quasi gens valorada i gairebé sempre considerada un mer suport per a l'estudi d'obres concretes de la seva producció pictòrica. S'organitza en cinc àmbits, en els quals els dibuixos estableixen un diàleg permanent amb una selecció d'olis i de notes de color de petit format. Podreu descobrir-ho a CaixaForum de Girona durant tot l'estiu i fins al 2 d'octubre.

4. Joan Brossa i Chema Madoz
L'exposició ofereix l'oportunitat de veure juntes una petita selecció d'obres d'aquests dos grans creadors, a través de litografies, en el cas de Joan Brossa, i de fotografies, en el cas de Chema Madoz. Ambdós artistes exploren la ironia, l'associació, la descontextualització i el valor de l'objecte com a llenguatge generant imatges sorprenents, desconcertants, transgressores i màgiques; en definitiva, poètiques. Un imperdible que podreu degustar abans de l'11 de setembre al CaixaForum de Girona.

5. Rusiñol en terres gironines
Ripoll, Puigcerdà, Olot, Girona o Arbúcies van ser els principals indrets gironins visitats o freqüentats per Rusiñol. Precisament, molts d'ells van acabar esdevenint escenaris de la seva pintura o literatura. Ara, prop d'una vintena d'aquestes pintures o dibuixos es presentaran a l'exposició 'Rusiñol en terres gironines', del Museu d'Art de Girona, on es planteja un itinerari per les vivències, visions i produccions de l'autor.

6. Els interiors de Rafael Masó
Nou habitatges dissenyats pel reconegut arquitecte Rafael Masó entre el 1907 i el 1932 s'obren al públic a través de l'exposició 'Masó: interiors'. Es tracta d'una panoràmica que demostra que un dels aspectes més innovadors de l'obra de Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar. Fins al 25 de setembre, a la Fundació Rafael Masó, al carrer Ballesteries.

7. Girona, una ciutat de cine
Des dels inicis del cinema i la televisió, la ciutat de Girona ha esdevingut un plató per a molts títols diversos. Cineastes locals i d'altres de renom nacional i, fins i tot, internacional, han aprofitat els seus racons més encantadors per fer-los aparèixer a la gran pantalla. Un exemple recent és el rodatge de la sèrie Joc de Trons, que culmina un viatge que implica al conjunt de la ciutat i que l'ha situat en el moment més àlgid de la seva projecció mundial. Endinsem-nos en aquest itinerari cinematogràfic, que parteix de la Casa Pastors, de la mà del Museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office. Teniu temps fins al 30 de setembre!

8. El Zoo d'en Pitus
Recordeu 'El Zoo d'en Pitus'? Es tracta d'una de les obres cabdals de la literatura catalana per a infants. Enguany, celebra el seu 50è aniversari, i per això la Biblioteca Just M.Casero li dedica una exposició molt especial. Veniu a reviure i descobrir aquest magnífic relat sobre una petita gran gesta basada en l'amistat i la solidaritat, que ens recorda que el treball en equip pot assolir els reptes més insòlits. Una activitat molt entretinguda per fer en família durant tot aquest mes i fins al 30 de setembre.

  • imatge de control 1per1

9. Recordant la figura de Rahola
De pensament liberal, republicà i d'esquerres. Així es recorda un dels personatges més destacats de la història gironina, una icona que ha donat nom a la biblioteca més gran de la ciutat. Carles Rahola ha esdevingut un símbol de la convivència, el respecte i la consciència cívica. Per honrar el màxim exponent de la cultura gironina del primer quart del segle XX, ara l'espai dedicat a ell ofereix una exposició per mostrar la seva obra. Podreu visitar-la fins al 31 d'agost!

10. 100 anys del primer film submarí
Des de l'origen dels temps, el món submarí ha estat motiu de gran devoció. Les primeres imatges de la pel·lícula '20.000 llengües de viatge submarí', ens mostraven, per primera vegada, aquest entorn, i ens relataven la lluita entre un monstre marí i un pescador de perles que va esgarrifar el món. Cent anys més tard, es commemora aquest primer film i als pioners que van fer la gran tasca de divulgació del món sota l'aigua. Una joia artística que podreu visitar fins al 29 de gener.

11. L'aventura artística de Carles Fontserè
Cartellista destacat durant la Guerra Civil, pintor, gravador, il·lustrador de llibres, dibuixant de còmics, escenògraf i fotògraf. No hi havia pràcticament cap disciplina que es resistís a la grapa i mirada de Carles Fontserè. Enguany, coincidint amb l'Any Fontserè, el Monestir de Sant Esteve de Banyoles acull l'exposició que recorre les diferents obres conreades per l'artista, destacant, sobretot, la seva obra fotogràfica realitzada a les metròpolis europees i americanes. Emocioneu-vos amb les magnífiques creacions d'un autor sense límits artístics fins al 8 d'octubre.

12. Els dibuixos del reconegut Esteban Maroto
50 anys de treball, principalment en el món del còmic, condensats en una magnífica i sorprenen exposició del reconegut internacionalment dibuixant Esteban Maroto. Com que l'artista passa llargues estades a Blanes des del 2011, ha decidit fer-li un regal a la vila amb una mostra a la Casa Saladrigas de la població presentada sota el títol de 'Viatge a la Fantasia, Personatges i Mons Fantàstics d'Esteban Maroto', en què podrem descobrir èxits de l'il·lustrador com Cinc Per Infinit, La tomba dels Deus, Wolf, Conan, Red Sonja, Atlantis Crhonicles (Aquaman), entre moltes d'altres sèries. Una de les activitats culturals més destacades de les pròximes setmanes!

13. El Prado a Girona
El Museu d'Art de Girona ha organitzat l'exposició 'Avui toca el Prado', conjuntament amb el Museo Nacional del Prado amb el patrocini de la Fundación Axa i la col∙laboració de la Fundación ONCE. La mostra, amb molt bona acollida per la crítica nacional i internacional, va ser presentada al Museo del Prado i ja ha itinerant a Palma de Mallorca. Girona ha estat la capital escollida com a segona seu i aviat es podrà visitar a Donostia, Vigo, València i Sevilla. L'accessibilitat a les institucions museístiques és un repte per explorar encara avui en ple segle XXI. L'experiència estètica davant de l'obra d'art es pot enfocar des de diverses perspectives i així ho demostren nous projectes que trenquen les barreres del que és convencional i apropen l'art de manera universal a tothom.

14. Jo veig el que tu no veus
CaixaForum de Girona porta a Girona una gràfica de l'autisme, que reuneix un conjunt d'obres d'artistes amb TEA de l'associació alemanya AKKU, que dóna suport als creadors d'aquest col·lectiu. El resultat és l'emergència de concepcions compartides, una visió que és comú, però que cada artista explora amb la seva creativitat, imaginació i món propi. Una experiència colpidora que podreu viure fins al 18 de setembre a la capital.

A

També et pot interessar