La Volta. Art Km0

Foto: 

Carles Palacio

La família de La Volta

Fem La Volta amb 11 propostes artístiques de proximitat
Nina Pagès
,
09/06/2015
Arts
Després de deixar enrere les petites cases blanques amb hortet, arribem a la Plaça Assumpció, el recuperat fòrum del barri de Sant Narcís i actual llar de La Volta. A un dels vèrtex d’aquesta plaça rectangular, a pocs metres del Centre Cívic de Sant Narcís, trobem l’espai de l’associació cultural Fang, amb un dels seus coordinadors, en Joanot Cortès, esperant-nos. En Tro, el seu magnífic company caní d’ulls blaus, també ens dóna la benvinguda i, de seguida, t’adones que la plaça és més seva que de cap altre.

En Joanot, juntament amb la seva dona, la Gal·la Miserachs, i Marta Sureda, són els responsables de l’entitat de professionals de la comunicació que gestiona i coordina el projecte de La Volta, una iniciativa impulsada pel  Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, i amb el suport de l’Ajuntament de Girona, que ofereix, mitjançant una convocatòria pública, lloguers simbòlics a propostes artístiques de quilòmetre zero de la ciutat.

La Volta és taller, botiga i, també, galeria. Actualment, tenen 11 projectes actius amb prop de 21 persones treballant-hi, més cinc artistes i artesans que instal·len la seva parada el segon dissabte de cada mes al Mercat d'Art KM0 de La Volta. 

  • imatge de control 1per1

Mentre prenem un cafè al bar del Centre Cívic, en Joanot ens parla del concepte: “són tres moviments, la volta catalana d’Ignasi Bosch, que és l’arquitecte del barri, fer la volta per la plaça i donar la volta al barri i al món de l’art de Girona”. S’atura un instant, es mira els dits, i esbotza: "i una quarta, donar la volta a les maneres de fer de l’administració, a la burocràcia, pel que fa als projectes culturals públics”.  
Tots els artistes que en formen part venen de diferents disciplines com l’escultura, la fotografia, el disseny gràfic, la serigrafia i l’organització d’esdeveniments, entre d’altres. “No hi ha ningú que se solapi, perquè la voluntat és professionalitzar-nos i trobar-nos per compartir projectes i perspectives. En definitiva: sumar junts”. 

De sobte, un dels veïns del barri es queda palplantat davant d’en Joanot i li diu amb to burleta: “això és una oficina molt bona eh? No és pas allò de ploma i paper!”. Riem, però, en el fons, no va desencaminat. La manera de fer i de treballar de La Volta és completament diferent. És una comunitat de creatius autònoms que comparteixen espai i temps en un petit i acollidor barri tímidament apartat del centre de la ciutat. “No estem en naus industrials, ni té res a veure amb el paisatge industrial de Berlín, dels artistes que ocupaven cases o fàbriques... El lloc on es treballa consta de botigues del barri, per tant, el mateix espai et condiciona la manera de treballar i relacionar-te amb la gent”. Mentre un crea motlles, a pocs metres, trobem un altre que està restaurant mobles i, a la botiga de l’altra banda de la plaça, uns altres dissenyen o organitzen esdeveniments. No hi ha cap projecte igual. 

Les cares de La Volta
Quan entrem al local d’Antic&Chic, descobrim una mescla d’estètiques i tècniques artístiques, fruit de la convivència de diversos tallers i artistes. La Cèlia Izquierdo ens convida a fer un cop d’ull al davant i al darrere de la botiga. “Antic&Chich és la fusió entre artista plàstic i el meu home, Marc Corominas, que és fill de fuster. Transformem mobles de forma emocional”, explica. Es tracta d’un taller i botiga online d’un any de vida que pretén aconseguir una decoració emocional dels seus productes.

A la part del darrere, Pere Peña, Ferran Durà i Jan Barceló treballen al taller de El Merkadillu. Quan els preguntem quina és la seva feina, ens contesten que són “dissenyadors gràfics que fan coses artesanals”, com ara la serigrafia, una tècnica d’impressió de documents i imatges sobre qualsevol material. Els tres artistes van començar el seu projecte amb una botiga a l’Estartit i, llavors, quan cercaven un local a Girona, van trobar La Volta. Estampació de samarretes, enquadernació, il·lustració... Treballen en moltes etapes del procés de creació, fet que els ha permès col·laborar amb altres projectes com el de Salvatge, l’estudi de Jofre Oliveras de serigrafia i galeria d’art produït per la plataforma Art Cluster, que crea i ven sèries limitades d’obres d’artistes internacionals i locals.

  • imatge de control 1per1


A la mateixa botiga, també hi treballa la Nuri Negre, de Nearly Black, una proposta de ceràmica orgànica d’autor que s’inspira en la natura i els seus processos tant pel que fa a la forma com al disseny.

A un altre taller, en Victor Masferrer, de Capsa de Llum, posa fil i agulla  al proper projecte. La seva és una proposta que mescla la fusteria i un laboratori fotogràfic. “Segueixo l’escultura i la investigació d’aparells de dibuix per poder-ho combinar amb el disseny gràfic”, explica en Victor, mentre treballa un motlle amb les mans. 

A l’altra banda de les voltes porxades, conviuen Casa’t a Casa i Búnic, aquest últim des de fa molt poc. La Gal·la Miserachs, també de l’associació Fang, és una de les creadores de Casa’t a Casa, juntament amb la Joana Viñas. Es tracta d’un projecte que organitza, dissenya i produeix casaments de forma artesanal i pròxima. “Preparem casaments especials, únics, que no són els típics”, assegura, i afegeix: “ho fem tot a mà, personalitzat i treballem frec a frec amb la parella”. El negoci va néixer el 2014 i, des de llavors, ha celebrat casaments molt diversos. Per exemple, un que van organitzar al mig del camp. “Va ser molt interessant. Vam haver de tallar tota la herba que hi havia al mig i preparar les boles de palla”.

Els seus companys de local són Búnic, una comunitat virtual d’artesania i creació local de Laura Olivas, Josep Sitjar i Valentina Kalaydjian. Ells, juntament amb Yeti, de Josep Terrades, L’Encès, de Marta Salvador i Mechu López, Ingenium, de Mechu López, i el laboratori fotogràfic de Carles Palacio, són les noves iniciatives artístiques de la segona i tercera fornada de La Volta. 

Després de passar per la majoria dels locals, marxem amb la sensació de sentir-nos també part del projecte. L'atmòsfera creativa i l'ambient desenfadat i artístic enganxen des del primer instant. Potser, per això s'han fet un lloc al barri en tan poc temps. La gent els saluda, com si fossin santnarcisencs de tota la vida. Són una suma d'artistes que es retroalimenten i es nodreixen els uns dels altres. Són la família de La Volta. 

A

També et pot interessar