Els Amics de les Arts

Foto: 

Toni Vilches

Ferran Piqué: "Aquell cap de setmana, Girona ha de ser la capital de la música en família"

Els Amics de les Arts estrenen la primera edició del Festivalot el cap de setmana del 6 i 7 de juny
Nina Pagès
,
20/05/2015
Família
Els Amics de les Arts han crescut, tant d’edat com musicalment. Després de temes juvenils, desenfadats i, sovint, trapelles com 'Jean-Luc', 'Les meves ex i tu' o 'Bed&Breakfast', la banda ha evolucionat, deixant-nos un llegat d’històries entranyables, filigranes literàries, arranjaments amb mil detalls i, sobretot, un segell melòdic inconfusible.

10 anys més tard, els protagonistes d’aquesta odissea musical viuen canvis importants a la seva vida, com la paternitat. Però, tal com explica un dels seus membres, Ferran Piqué, el fet de tenir fills no implica deixar d’anar de concerts i gaudir de la bona música. Per això, els Amics han decidit engegar la primera edició del Festivalot. “Vam veure que no hi havia cap festival a Girona de música en família i vam decidir muntar-lo nosaltres”, explica el baixista i cantant del grup. Ens trobem amb ell al CoEspai de Girona, un espai compartit de treball que fomenta la comunicació entre emprenedors, artistes i tot tipus de professionals. 

- Heu creat un festival per poder anar de concert?
De fet, no podrem anar-hi, perquè estarem treballant. La idea és que pares i fills puguin gaudir de la mateixa música junts. Hi ha una generació de gent que ha anat molt de concert i ara, de cop i volta, té fills i es pregunta: on vaig? Per aquest motiu, ara surten totes aquestes ofertes musicals en família. 
Pensem que els nens no hi entenen d’estils, simplement escolten música. Com a pare, pot ser que t’agradi la mateixa música que a ells. No sempre, però, a vegades, hi ha punts de coincidència. Vam escollir tres espais per adaptar els formats que puguin ser bons tant per a nens com per als seus pares. 

  • imatge de control 1per1

- Per això, heu programat un ventall molt ampli d’estils, pop-rock, jazz, clàssica...? Aquesta varietat musical respon a un objectiu pedagògic?
Hi ha molts festivals de música familiar que se centren en el pop rock. Nosaltres venim d’aquí i, evidentment, hem muntant un escenari per aquest estil, també. Però vam dir que ho intentaríem obrir al jazz, a la clàssica i a altres espectacles més didàctics per a nens que els interessi la música, que toquin instruments… Creiem que hem d’ensenyar-ho tot. Per altra banda, no volíem oblidar-nos dels clàssics de la animació infantil, com Jordi Tonietti, que mai es veuen representats als festivals per a nens, i són molt importants. Fer un directe no és només tocar bona música, també vol dir fer un bon show. I aquesta gent en té el cul pelat. També fem tallers d’electrònica. Vam decidir que seria bastant eclèctic.

- Sempre heu estat dalt de l’escenari, ara al darrere. 
És interessant. T’adones de la feina que implica muntar un festival. T’imagines que hi ha feina, però no tanta. Ens hem rodejat d’un equip de gent molt bo. Nosaltres prenem decisions, però ells ja ens porten la feina feta. Les nostres tasques d'ara són fàcils. Els Amics de les Arts som músics, però muntem això perquè creiem que és millor invertir en projectes culturals que en altres coses. Mirem d’aportar alguna cosa a la nostra ciutat. 

- Teníeu ganes de fer alguna cosa a Girona?
Els que vivim aquí, en Joan Enric i Jo, estem farts de baixar a Barcelona (riu). Girona ara està forta. A nivell de comunicació, està a un tiro de pedra de Barcelona. En tenim moltes ganes.

- Doncs, sembla que la idea funciona. Teniu la majoria d’entrades exhaurides.
El nostre concepte va ser molt diferent d’altres festivals. Som un festival de ciutat. No és un recinte tancat on pagues un abonament i veus el que has triat. És un festival que té lloc a tres escenaris diferents, dos de pagament amb entrades de 9,90 i un de gratuït. I si compres més d’una entrada, amb descomptes. Vam posar 4.000 entrades a la venda i tenim més del 70% venut. Segurament, els concerts didàctics són els que, d’entrada, criden menys l’atenció, s’han d’explicar més bé. Però les de pop-rock ja estan esgotades. 

- Per què 9,90€?
Quan la gent ens ve a veure a un concert, ha de pagar unes entrades que, per desgràcia, no baixen dels 20 euros. Ara que podem controlar-ho, posem-ho a un preu assequible. No comptis que ve una persona, compta que en venen quatre. Mirar-ho des del punt de vista familiar. Posem molts concerts gratuïts, perquè volem que tothom vingui. Aquell cap de setmana, Girona ha de ser la capital de la música en família. 

- Una de les iniciatives més curioses ha estat la d'amagar entrades dins dels llibres de les Biblioteques de Girona. Com va sorgir aquesta idea?
Com totes les bones idees, és copiada. Això ho va fer Coldplay a nivell mundial. Nosaltres vam ser menys ambiciosos i vam fer-ho a les Biblioteques de Girona. Vam trucar a en Màrius Serra i ens va dir: «Oh sí, encantat! Jo faré uns enigmes, vosaltres amagueu les entrades». Va ser molt xulo. Des de les biblioteques, ens consta que també n’estan molt contents. Amb aquesta idea de festival de ciutat, volíem involucrar molta gent de la ciutat, com per exemple, les biblioteques, que són un lloc molt important de cultura. Havien d’entrar sí o sí al projecte. 

- El Festivalot acollirà l’estrena del treball dels Catarres i un espectacle infantil de Joan Dausà. Un bon reclam, no?
Vam mirar els artistes que estaven de gira i vam decidir que aquests eren els que encaixaven millor al festival. Tinc ganes de veure com s’enfronten els Catarres a un públic infantil, perquè són formats de 35 o 40 minuts. En Joan Dausà, a més, ve amb el cor de les mini-Geriones, que diu ell. Tenim relació amb tots ells, i diuen que estan molt contents. Com a artista, quan et plantegen que has d’actuar davant de nens, t’ho agafes diferent. És tot un repte, perquè, si els hi agrada, s’ho passen bé, si no, s’adormen o protesten. Per poc que donis, ells ho noten. Els nens noten si ets autèntic. La connexió és molt més gran. 

- També us veurem a vosaltres dalt de l’escenari. Què podrem escoltar?
Farem un concert en la mateixa línea. Interpretarem durant mitja hora aquelles cançons que creiem que s'escolten més o que ens agradaria explicar als nens. Farem un canvi de xip, perquè hi ha famílies i nens davant. 

- Espereu que vingui gent de Girona o també d’altres punts de Catalunya?
Esperem que vingui la de Girona, és clar. Però també que puguin venir de Barcelona, ja que, desenganyem-nos, és on hi ha més gent de Catalunya. Volem que, quan vinguin aquí, pensin que Girona és fantàstic. Per això, hi ha un 30% de descompte a la RENFE. És un festival pensat per a les famílies, és igual d’on vinguin. 

- El festival també té una vessant solidària. A través de la venda d’un CD recopilatori dels grups del Festivalot, es destinaran diners a la Fundació Albert Bosch d’Olot.
Exacte. Aquest CD  es vendrà al festival, a una carpa de la mateixa. Dirigida pel doctor Sánchez de Toledo, La Fundació Albert Bosch treballa a la Vall d’Hebron en malalties infantils, sobretot, amb la cura del càncer. Tenim una relació llarga. Cada any fem un concert benèfic amb ells. Enguany, n’hem fet dos. També es vendrà amb el diari Ara, i la idea és poder destinar molts diners a la Fundació, ja que han patit unes retallades brutals i necessiten gent per investigar i atendre. 

- Sabem que ara esteu molt ocupats amb el Festivalot i la gira, però teniu alguna idea per un futur projecte musical?
Tenim molta feina, per sort. A l’estiu fem 10 anys i tenim dos concerts, aviat confirmarem un tercer. Estem centrats en això. Si mirem anys vista, podem dir que farem un altre disc, però de moment, no ens hi hem posat. El dia que comencem a treballar, al cap d’un any, el tindrem.

A

També et pot interessar