Foto: 

Cedida
El sommelier Josep 'Pitu' Roca ha estat un dels ponents d'Els Juliols

10 juliols explorant la immensitat del vi

Els cursos d’estiu de la Universitat de Barcelona tornen a Vilafranca del Penedès amb el títol ‘Terres de vins’
Goretti Martínez
,
22/06/2017
Activa't
L’any 2008, la Universitat de Barcelona es va aventurar a celebrar part del seu programa d’estiu Els Juliols fora de la ciutat comtal. Vilafranca del Penedès va aprofitar l’oportunitat de dur l’ensenyament superior al Penedès i va apostar per centrar-la en el món del vi entès en el sentit més ampli possible. Amb el Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya com a seu i sota la coordinació de Joan Cuscó, Els Juliols tornen a la vila amb el títol ‘Terres de vins. Noves generacions, nous projectes i nous hàbits de consum’. L’exploració de la immensitat del vi continua.

Alella, Cornellà, L’Hospitalet, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Vilafranca del Penedès són les ciutats que aquest mes de juliol acullen cursos de la Universitat de Barcelona. Els Juliols és el programa d’estiu de la UB. Ofereix cursos de divulgació per transmetre i difondre coneixement. Els cursos tracten temes d’actualitat, d’interès social i de referència “des d’una perspectiva multidisciplinària i crítica”, i abracen diversos àmbits de coneixement: arts i humanitats, ciències socials, ciències naturals i de la salut, i recursos i estratègies. Des de la UB expliquen que és un programa obert a tothom. Per poder participar-hi no cal complir cap requisit, “només tenir curiositat i ganes d’aprendre”. Amb aquesta oferta, la UB dóna resposta a una de les missions que té encomanades: “fer arribar el coneixement a la societat”.

Els Juliols i Vilafranca
El cas de Vilafranca és peculiar perquè durant les deu edicions d’Els Juliols que s’han fet al Penedès, el tema central sobre el qual gira el programa és el vi. Joan Cuscó, coordinador del curs, explica que la resta de subseus canvien el tema cada any. En canvi, Vilafranca ha volgut mantenir el vi com a fil conductor tot explorant tres grans potes: “territori, vi i cultures del vi”. Cuscó, satisfet per l’experiència d’aquests deu juliols, opina que “a Vilafranca i al Penedès necessitàvem tenir un espai de formació obert a tothom, un espai com aquest”. I diu: “Des del museu, ens va semblar que havíem d’arribar en l’apartat de formació a un públic diferent i oferir una certa qualitat a la gent del sector i a la gent de Vilafranca, perquè pensem que han d’estar al dia pel que fa a la cultura del vi”. El coordinador del curs creu que en aquests deu anys “s’ha demostrat la qualitat d’aquesta oferta formativa que ha portat a Vilafranca gent de Barcelona, Tarragona i Lleida”. Explica que hi ha hagut alumnes de tota mena: “Hem tingut gent del sector, gent que estudia a la universitat i gent que està treballant de qualsevol altra cosa”. I constata la necessitat de fer el curs al Penedès: “Si vas a Barcelona, no queda temps per anar a trepitjar cellers i vinyes”.

  • imatge de control 1per1


Una visita a les caves Oriol Rossell

Un escenari diferent
Aquest curs, el títol és ‘Terres de vins. Noves generacions, nous projectes i nous hàbits de consum’ i parteix de la base que en la darrera dècada el món del vi ha experimentat “un procés de transformació en tots els àmbits i sentits, amb un salt qualitatiu que li dona personalitat i valor afegit dins el sector industrial agrari català i a escala internacional”. La recuperació i rehabilitació de zones de producció, la transformació de la gamma de productes, l’auge de l’exportació, les noves maneres de fer de les generacions joves, els canvis en els models empresarials i en la manera de vendre el producte, la consolidació de l’enoturisme, la coexistència de grans productors amb petits artesans o el salt tecnològic són només alguns exemples d’aquesta evolució a pas de gegant.

Sessions i ponents
Amb aquest escenari com a rerefons, el curs ‘Terres de vins’ planteja sessions que van ‘Del cultiu al consum del vi a la Regio Laeetana els segles I aC – III dC’, passant per la figura de ‘Dionysos, agitador i doll de vida’ i arribant fins als “viatges” ‘De les etiquetes al packaging del vi’, ‘El món a través del vi’, ‘Les aromes del vi’ o ‘El paisatge en una copa de vi’ (aquestes dues darreres sessions, amb tast inclòs). També hi ha sessions per trepitjar la terra d’on sorgeixen els fruits que donaran com a resultat el beuratge: ‘Vins inquiets. Visita i tast al celler Can Descregut’ i ‘Del disseny i la producció de vi. L’exemple de Martí Serdà’. El model cooperatiu, d'altra banda, és present en dues de les sessions previstes. La primera té un caire més aviat filosòfic, ‘Del vi i el que és sagrat avui. El Celler de Capçanes i el caixer’. Anna Casabona, enòloga del celler prioratí, parlarà de l’elaboració del "vi dels jueus" i del paper del vi en adoracions i cultes. L’enòleg del Celler Cooperatiu de Bot Jaume Martí, per la seva banda, presentarà ‘L’experiència de la cooperativa agrícola Sant Josep de Bot (Terra Alta)’.
Entre els ponents hi haurà sommeliers, enòlegs, celleristes, publicistes, dissenyadors, escriptors... També els doctors Antoni Marín, arqueòleg, museòleg i gestor cultural, i Pere Salabert, professor al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona (i un dels majors especialistes en la figura de Dionysos) compartiran els seus coneixements amb els alumnes.


La majoria de les sessions es fan a la Capella del Vinseum

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya s’afegeix al projecte
Aquest curs, per primera vegada l'Escola d'Enoturisme de Catalunya, promoguda per l'Ajuntament i amb seu a Vilafranca, participa en l'organització el curs. La seva directora Esther Garcia explica que l’escola es compromet amb la formació professionalitzadora de la gent del Penedès “oferint formació tant a les persones aturades i als treballadors del sector i als estudiants que vinguin endinsar-se en el món del vi lligat al turisme”. L’Escola d’Enoturisme té entre cella i cella apropar la cultura del vi a tothom i Els Juliols són un altre camí per arribar al seu destí.

Quan, quant, qui i on
El curs tindrà lloc del 3 al 7 de juliol en horari de tardes, de 16 a 20:30h, a la Capella del Vinseum. Els preus van dels 140 euros als 185 i s’apliquen diversos descomptes, ajuts i beques que es poden consultar a la pàgina web d’Els Juliols.
Els Juliols a Vilafranca compten amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat i la col·laboració de Vinseum. Durant els deu cursos, en cada edició hi ha hagut una participació d’entre 26 i 34 alumnes, un 10% dels quals són joves becats per l’Ajuntament de Vilafranca.

A

També et pot interessar