Foto: 

Cedida
Disseny, teatre, sostenibilitat i alimentació amb DO penedesenca

Quan les idees vénen del Penedès

Experiències que posen el Penedès al mapa de la innovació tot buscant la complicitat del públic i l’entorn
Surtdecasa Penedès
,
22/02/2016
Activa't
En plena crisi, i no només econòmica sinó també de valors i d’imaginació, hi ha qui treu partit d’allò que més li agrada per assolir l’èxit. Un èxit no entès com a riquesa material, òbviament, sinó com la manera d’arribar a la gent i que sàpiguen el que fas, per què ho fas i el que costa fer-ho. Perquè ho gaudeixis, però també amb un fons social i responsable. Al Penedès hi ha un munt d’experiències que han tret al carrer art, disseny, productes alimentaris de qualitat i projectes sociolaborals que van més enllà del benefici econòmic i busquen millorar el món. Agrupats en cinc temes, n’hem seleccionat uns quants.
1. Espectacles

L’any 2015, per primer cop, els anomenats Teatres Amics van produir conjuntament l’obra ‘Vilafranca’, del dramaturg i director teatral Jordi Casanovas. Va ser un projecte mai vist i una manera inaudita d’afrontar el complicadíssim pas de la producció a la materialització d’un espectacle teatral que potser en el futur donarà nous fruits. El de Jordi Casanovas (Vilafranca, 1978) és un dels noms més importants de la dramatúrgia actual. Ideòleg dels combats de dramatúrgia catalana i amant dels reptes, Casanovas també va ser ànima de la Flyhard Theatre Company. Ara és fora de la companyia, però en el seu sí es mantenen les també vilafranquines Clara Cols i Roser Blanch, que piloten la reputada Sala Flyhard del barri de Sants de Barcelona, cau de les noves tendències teatrals catalanes, un teatre amb una força inversament proporcional a la seva mida. Un altre projecte que ha transcendit el Penedès però que continua arrelat aquí és el Festival En Veu Alta. Promogut per la Jordina Biosca, el festival porta les narracions orals a qualsevol indret del Penedès, ja sigui un consultori mèdic, una escola, un terrat o un cementiri. Des de fa uns anys, l’EVA també es fa a Pradell de la Teixeta, al Priorat, i programa alguns espectacles a Barcelona, Manresa i Igualada. D’altra banda, ha engegat un servei de voluntariat lector anomenat EVA354 que s’ha estès pel Penedès.

 

  • imatge de control 1per1
2. Productes

Al Penedès s’ha sabut anar més enllà de l’agricultura i la producció d’aliments. Partint d’una alta qualitat en la matèria prima, són molts els exemples que podem trobar en la transformació d’aquest en autèntiques experiències gustatives així com en responsabilitat en l’entorn i la societat. És el cas d’Irene Alemany i Laurent Corrió, que després d’anys treballant en cellers francesos, decideixen tornar al Penedès i anar a contracorrent: van ser dels primers que van creure que és de la vinya on surten els grans vins i l’enologia o les tècniques del celler poca cosa hi tenen a dir. El seu vi, Sot Lefriec, és un dels estendards en vins negres al Penedès, o el Microscopi, un vi solidari per recaptar fons per comprar un microscopi per l’Institut Oncològic de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Un altre elaborador pioner al Penedès és Ton Mata, de Recaredo, apostant per la biodinàmica, sense herbicides ni pesticides, només amb elements d’origen natural, amb un màxim respecte a la biodiversitat i el paisatge. Però no només s’elabora vi al Penedès, a Sant Llorenç d’Hortons trobem la cervesa artesana Espiga, que tenen la segona millor cervesa rossa del món, la Blonde Ale que, a més, és de les poques artesanes sense gluten. I què millor que posar-hi formatges a una copa de vi o a una gerra de cervesa? És la proposta de Xerigots, amb botiga i obrador a Vilafranca del Penedès, amb una selecció de més de 300 formatges del món i 250 vins catalans, que està obrint nous punts de venda i properament també afinaran formatges en un espai autèntic: cups de ceràmica on antigament es conservava vi. També grans difusors de la cultura del vi i el formatge, amb una àmplia programació d’activitats. Amb els formatges, les melmelades també s’hi adiuen molt, i aquesta és la proposta de Les Filos: les germanes Olivella posen en valor el préssec d’Ordal i converteixen aquest fruit dolç i molt apreciat en melmelades ideals no només per esmorzar, sinó també per acompanyar foie, formatges o altres elaboracions culinàries. I si parlem d’agricultura i alimentació al Penedès, no podem passar per alt esmentar Terra i Taula, una associació de productors, elaboradors de vi i cuiners que ha posat en valor i ha difós les particularitats dels productes, la gastronomia i l’agricultura del Baix Penedès.

 

3. Sostenibilitat

Tenim clar que hem de separar residus: paper, vidre, envasos, orgànic, les piles i l’oli a la deixalleria. També tenim a l’abast llocs on deixar la roba que ja no ens va bé per donar-li una segona vida. Però i amb la tecnologia? Què en fem dels ordinadors que ja no ens serveixen? Va ser un enginyer penedesenc, en Jordi Ros-Giralt qui va idear i crear Labdoo, una ONG que recull portàtils en desús, una xarxa de voluntaris hi instal·la l’EduUbuntu de GNU/Linux i, finalment, el fan arribar a l’escola que els sol·licita. Com? Doncs a un cost 0, econòmic i mediambiental. Voluntaris que han de viatjar es registren a la web i són ells qui entreguen els ordinadors. Més de 4.000 portàtils escampats a 110 països i que utilitzen més de 164.000 estudiants! Un altre projecte més que interessant és el de Nou Verd, una cooperativa d'iniciativa social nascuda fa 20 anys. A més de promoure i facilitar la inserció laboral de persones amb malaltia mental, Nou Verd ha sapigut incorporar entre els seus serveis punts com la gestió d'horts ecològics, el tractament d'olis vegetals usats i la gestió de la biomassa. El darrer projecte, 'Biomassa Social del Penedès', treballa per aprofitar les restes de la poda de les vinyes del Penedès per generar energia. Què hi ha més sostenible que escalfar-nos amb biomassa generada pocs quilòmetres de casa?

 

4. Arqueologia

La Ciutadella Ibèrica de Calafell és un lloc que heu de visitar sí o sí perquè es tracta d’un dels pocs indrets on l’arqueologia no és un rotllo impossible d’interpretar a través de pedres i restes indesxifrables. Tot partint d’un concepte pedagògic i divulgatiu de l’arqueologia, la Ciutadella ens explica com vivien els ibers al Penedès amb reconstruccions el més fidels possible i activitats per a tots els públics. El mateix tarannà està seguint la museïtzació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, on en el futur ens volen ensenyar com es feia el vi de l’antiguitat i, per què no, ajudar-nos a que ens el fem nosaltres mateixos. De moment, els tallers anomenats Arqueovitis ens fan sentir com un arqueòleg autèntic, destriant entre sorra i pedres, metalls i llavors que després seran estudiats per aportar proves noves als investigadors. I no oblidem les darreres campanyes d’excavacions al voltant del conjunt monumental d’Olèrdola. Sota la tutela de Tríade Serveis Culturals, els Arqueocasals, amb aprenents joveníssims, han donat els seus fruits i han permès descobrir que l’àmbit d’influència del Pla dels Albats va anar més enllà del que es pensava en un principi.

 

  • imatge de control 1per1

5. Disseny

Si d’alguna cosa estem orgullosos al Penedès és de la fornada de dissenyadors que ens sorprenen a cop d’atreviment. Vam parlar amb alguns d’ells després de rebre Premis Laus. Dissenys amb tinta de vi, instal·lacions i exposicions, cartells no exempts de polèmica, intervencions en l'espai públic, i solucions creatives per a necessitats comunicactives. David Ricart, Rufus Disseny, Ladyssenyadora, Bildi Grafiks, són alguns dels puntals del disseny penedesenc. Més enllà de satisfer les necessitats dels seus clients, tenen molt a dir i diuen molt amb les seves creacions.

A

També et pot interessar