Música
,
2017
Divendres 7 de juliol, 22:30h
Plaça Jaume I
Vilafranca del Penedès

Banc Sabadell Vijazz Penedès. Jazz – The Story. Celebrating 100 years of jazz recording

Concert inaugural del Vijazz amb l'espectacle 'Jazz – The Story. Celebrating 100 years of jazz recording' amb Vincent Herring, James Carter, Jon Faddis, Jeremy Pelt, Eric Alexander i Steve Turre.

Horari: 

22:30h

Sinopsi: 

El concert inaugural de l’onzena edició del Banc Sabadell Vijazz Penedès serà un recorregut per la història del jazz de la mà d’una banda formada per músics de referència. L’espectacle Jazz – The Story es va estrenar al mític club Birdland de Nova York el passat mes de gener i ara inicia la gira europea al Festival Vijazz, la primera parada al continent. D’aquesta manera ens sumem a una celebració tan especial amb l’oportunitat i el privilegi de ser testimonis d’un espectacle únic com aquest. El febrer de 1917 es publicava oficialment el primer disc on hi apareixia la paraula Jazz, a càrrec de l’Original Dixieland ‘Jass’ Band. Mentre això succeïa als estudis de la discogràfica Victor, a New Jersey, ja feia uns anys que aquella música que anunciava un nou món s’estava coent pels carrers i les tavernes de New Orleans.

Aquella placa sonora va suposar, per a molts, el certificat de naixement del llenguatge musical que trasbalsaria el segle XX. Enguany, sota la direcció artística de Vincent Herring (Art Blakey, Dizzy Gillespie), una banda amb alguns dels millors exponents del jazz internacional s’ha reunit per oferir un recorregut per la història del jazz des dels seus orígens fins a l’actualitat. Entre els músics que hi participen hi ha noms de referència com els saxofonistes James Carter i Eric Alexander, els trompetistes Jon Faddis i Jeremy Pelt, i el trombonista Steve Turre. Completen la banda Mike Ladonne al piano i als teclats, Kenny Davis al baix i Carl Allen a la bateria. La proposta es complementarà amb la projecció d’imatges de les diferents etapes i estètiques narrades per Nicholas Bearde.

Programa: 

http://vijazzpenedes.com/programa/?action=tribe_list&tribe_paged=1&tribe-bar-date=2015-06-27

Preu: 

Entrada gratuïta

Fitxa tècnica: 

Vincent Herring (Kentucky, 1964)

Saxofonista i flautista foguejat a la big band del llegendari vibrafonista Lionel Hampton. Posteriorment ha treballat amb músics no menys històrics com Nat Adderley, Art Blakey, Horace Silver, Jack DeJohnette, Larry Coryell, Freddie Hubbard, Dizzy Gillespie, Carla Bely o Phil Woods. També ha estat convidat per Wynton Marsalis al Lincoln Center i per John Faddis al Carnegie Hall de Nova York.

 

James Carter (Detroit, 1969)

És considerat per la revista Down Beat com un dels millors saxofonistes de l’era moderna del jazz. Abans de propulsar-se amb els seus projectes personals va estar apadrinat pel trompetista Lester Bowie i ha enregistrat a discos de Juliis Hemphill, Cyrus Chestnut, Wynton Marsalis, Dee Dee Bridgewater, World Saxophone Quartet i Mingus Big Band, entre d’altres.

 

Eric Alexander (Nova York, 1968)

Quan va guanyar el segon premi a la Thelonious Monk International Jazz Competition l’any 1991, el seu nom va començar a projectar-se arreu del planeta jazz. Músics com Ron Carter o Pat Martino es van interessar en comptar amb ell. Ha estat el saxofonista de capçalera del veterà Harold Mabern, home de confiança del trompetista Tom Harrell, i un músic brillant i d’elegància exquisita en els projectes que ell mateix ha liderat.

 

Jon Faddis (Oakland, 1953)

Apadrinat pel propi Dizzy Gillespie i pel trompetista de Stan Kenton, Bill Catalano, Faddis és probablement l’hereu més fidel d’esperit i de concepte de l’escola Dizzy. Les big bands de Lionel Hampton, Thad Jones i Mel Lewis l’han tingut com a primer trompeta. Solistes com el propi Duke Ellington, productors com Quincy Jones, crooners com Frank Sinatra i llegendes del rock com The Rolling Stones o del funky com Kool & The Gang han dipositat una confiança absoluta en la seva bufera. Nominat al Grammy en diverses ocasions, és un dels músics de jazz més punyents i versàtils de la seva generació.

Jeremy Pelt (Califòrnia, 1976)

Jeremy Pelt és un dels grans trompetistes del jazz actual, músic de factura clàs­sica que segueix el camí traçat pels grans de l’instrument de pistons. Va néixer a Califòrnia el 1976 i es va formar al prestigiós Berklee College of Music. Pelt ha guanyat en dues ocasions el Premi al Millor Trompetista de l’Any atorgat per la re­vista Down Beat i ha col·laborat amb artistes de la categoria de Frank Wess, Ravi Coltrane, Vincent Herring, Ralph Peterson, Frank Foster, Wayne Shorter o l’orques­tra del Village Vanguard.

 

Steve Turre (Omaha, 1948)

Fill de pares mexicans i nord-americans, va créixer a Califòrnia absorbint tot tipus de músiques, des del mariachi fins el blues i el jazz. L’any 1972 va entrar a formar part de la banda de Ray Charles i, poc després, de la mà de Woody Shaw es va incorporar als Jazz Messengers, del bateria Art Blakey. Altres noms de primera re­llevància amb els que ha destacat són Dizzy Gillespie, Herbie Hancock i Tito Puen­te. La seva carrera va donar un tomb quan coneix Roland Kirk, qui el va iniciar en l’estudi sonor dels cargols de mar. Posteriorment es va incorporar a la Brass Fantasy de Lester Bowie fins que l’any 1984 entra a formar part de la llegendària Saturday Night Live Band.

Organitza: 

Tastavins Penedès
Patrocina: Banc Sabadell i Ajuntament de Vilafranca

Més informació: 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1