Activa't
,
2017
Dissabte 29 d'abril,10:30h
L'Escorxador
Vilafranca del Penedès

Mostra de cultura del foc i la pirotècnia 'Coet'

Tercera edició del Coet. A l’edició d’enguany es podrà veure foguerons, una tronada amb mascles i una exposició sobre falles. Aquest dissabte 29 d’abril, durant tot el dia, se celebraran les diferents activitats del COET 2017, la mostra de cultura del foc i la pirotècnia. L’objectiu d’aquesta mostra és apropar la cultura del foc i la pirotècnia a la ciutadania, així com debatre sobre les diferents manifestacions festives amb foc, que se celebren al llarg dels Països Catalans. El Coet d’enguany, s’estructura en tres eixos: les xerrades, la fira i la mostra de cultura del foc i pirotècnia.

PROGRAMA
10:30h | Xerrada de Jordi Cubillos Almiñana 'On anirem a petar!'

12:15h | Col·loqui sobre la nova Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Intervindran Fèlix Mach Guardiet, president de la Coordinadora i Frederic Herrero, membre fundador. Moderador Xavi Aranda. Aquest col·loqui serà un espai de trobada entre la nova coordinadora i la resta de balls de diables, que tenen interès per formar-ne part.

17:00h | Xerrada de Josep Fornés i Garcia 'El "Dissabte de Gràcia" origen de la revetlla mallorquina a Barcelona'

18:30h | Plaça Penedès. Encesa de foguerons. Una foguera, fogueró, foc o pira és un foc mantingut voluntàriament per escalfar-se, cuinar o celebrar ritus sobre determinades festes. En aquest cas són un esdeveniment festiu i cultural. 19:30h | Pati de l'Escorxador. Pujada de Carretilles «Vols tirar una carretilla?» 19.30 h. Des del patí de l’escorxador fins a la Basílica de Santa Maria. Recorregut carrer Sant Pau, plaça de l’Oli i plaça Jaume I. Activitat adreçada als majors de 10 anys, on podran experimentar el que se sent, fent de Diable, cremant carretilles. En aquesta activitat, els participants hauran de portar la capa i la seva forca. Inscripcions durant tot el dia a l’estand del Ball de Diables de Vilafranca, al pati de l’Escorxador. Imprescindible, venir acompanyat amb els pares.

20:30h | Rambla de Sant Francesc. Tronada tradicional amb mascles. La tronada és una forma pirotècnica festiva que es relaciona amb l’antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons), per anunciar una festa. Avui en dia continua tenint aquesta funció donant rellevància a determinats moments de la festa (en el cas de Vilafranca per donar inici a la Festa Major). La tronada tradicional consisteix en un rec de pólvora fent un dibuix més aviat lineal on es posen a intervals, unes peces anomenades mascles i també trons. De principi a fi es va disminuint la distància entre els uns i els altres per així incrementar la intensitat. A l’últim tram el pirotècnic dibuixa un motiu amb pólvora, podent ser un disseny propi com l’encàrrec de l’organitzador.

Durant tot el dia estands del Ball de Diables de Vilafranca, Els tres mosqueters, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, luthiers, espardenyers, Festiari.cat...

Més informació

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1