Activa't
,
2015
Dijous 12 de novembre, 19:30h
Lira Vendrellenca
El Vendrell

Presentació "Ateneus: cultura i llibretat"

El dijous 12 de novembre a dos quarts de vuit del vespre, a la Lira Vendrellenca, es presentarà el llibre 'Ateneus: cultura i llibertat' escrit per Ramon Arnabat i Xavier Ferrer.

L'acte consistirà en una conferència de l'autor i membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, que farà un repàs al moviment associatiu català i baixpenedesenc.

El llibre fa un repàs exhaustiu a l’associacionisme català dels segles XIX i XX i fins l’actualitat. L’associacionisme català, i especialment, el món ateneístic, ha estat i és present en camps tan diversos com el polític, l’econòmic, el religiós, el cultural, el social, l’educatiu, el laboral, l’esportiu, el recreatiu, el cooperatiu, ... I ha anat configurat un dens teixit associatiu que ha contribuït a cohesionar la societat catalana. Fins al punt que, en molts períodes de la nostra història, han estat aquella societat civil i aquesta xarxa associativa, les que han garantit la continuïtat política i cultural del país, malgrat no disposar d’unes institucions pròpies i poder fer front als intents d’anorrear-la.

Des d’una doble vessant, cronològica i temàtica, el llibre fa un seguiment de les diverses experiències ateneístiques, en el qual apareixen nombroses entitats de la comarca del Baix Penedès, com el Centre de Llorenç o la Lira Vendrellenca.

  • imatge de control 1per1