Activa't
,
2015
Dimarts 15 de desembre, 19:30h
L'Agrícol
Vilafranca del Penedès

Rellegir Guimerà

Rellegir Guimerà. Contradiccions personals. Paradigmes i paradoxes de la “identitat catalana”

El teatre català, arrelat al territori, ha trobat sempre en GUIMERÀ el seu autor clàssic per excel·lència, gràcies principalment al teixit dels grups amateurs. Títols com “LA FILLA DEL MAR”,”MARIA ROSA” i “TERRA BAIXA”, són obres que mai falten en l’anual programació dels amateurs i que el públic, la gent de tantes viles i pobles, coneix, gaudeix i celebra gairebé com esdeveniments festius populars. Altres noms -obres- especialment rellevants, incrementen la fama del nostre autor, redemptor d’una “RENAIXENÇA” que anava, deien, per mal camí, de la mà de l’ara lloat ara defenestrat, “FREDERIC SOLER, PITARRA”.

La “GATAP” (Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre de l’Alt Penedès) ha preparat una sessió oberta, un debat-col·loqui, per a gent de teatre i per a tothom que vulgui retrobar-se amb aquest, tan nostre personatge públic i la seva tortuosa individualitat; per reflexionar, junts, sobre la configuració de la cultura catalana moderna amb Albert Arribas,- director escènic, dramaturg i traductor teatral que va entrar a formar part de l’equip de direcció del Teatre Nacional de Catalunya l’any 2013-, Llorenç Rafecas i Valeri Laguna.

Hi ha sobrats motius per intentar rellegir avui GUIMERÀ, alliberat de les tensions formals i ideològiques de la seva època, i, intentar entendre com va contribuir a dibuixar els paradigmes i paradoxes de la “identitat catalana”. Hi ha, segur i cal trobar-les, noves claus de lectura que apel·len directament a la sensibilitat contemporània. Aquest any el Teatre Nacional de Catalunya, el 20 de gener, ens presentarà un nou muntatge de “MARIA ROSA” i també una munió d’actes, conferències i exposicions que conformaran “L’EPICENTRE GUIMERÀ”, el dramaturg conegut com a pare de la pàtria.

Aquest acte és continuació, mai conclusió, de tot el que es va organitzar a la 25a Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que fa poques setmanes va acollir Vilafranca del Penedès; dins el centenar llarg d’esdeveniments de tota mena i dimensió que s’han celebrat, en el marc de “Vilafranca Capital de la Cultura Catalana 2015”, i té el suport de la Secció literària de l’Agrícol i de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1