Activa't
,
2017
Del 20 al 22 de gener
Ateneu d'Ordal
Subirats

VII Jornades de memòria històrica

El Centre d’Estudis de Subirats, entre d’altres activitats, investiga i rememora la batalla que va tenir lloc al Pago (Subirats) els dies 22 i 23 de gener de 1939. Va ser l’última resistència republicana abans de la caiguda de Barcelona, el dia 26. S’han descobert restes de les fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, bales, metralla… i fons i tot restes humanes que una vegada estudiades s’han inhumat als cementiris de Subirats i Olesa de Bonesvalls. Aquesta recerca va anar acompanyada de desenes d’entrevistes a persones que van viure els fets. Part dels resultats d’aquesta tasca està recollida al Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona, CIUDEB, a les antigues escoles de El Pago (Subirats). Un equipament que es pot visitar el tercer diumenge de cada mes, així com participar a la ruta guiada pels espais on es van construir les fortificacions. En aquest marc d’actuacions el CESUB organitza cada any unes Jornades de Memòria Històrica.

PROGRAMA
Divendres 20 de gener

20:00h | Ateneu d'Ordal. 'Polítiques públiques de memòria de la Generalitat de Catalunya', conferència a càrrec de la Sra. Mireia Plana i Franch, Subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya.                                                                      

Dissabte 21 de gener

12:00h | Serra de Riés. Inauguració del Memorial de l’Última Defensa de Barcelona. A les 11:15h trobada a l’aparcament de la Muntanya Rodona
*Organitzen: Ajuntaments d’Olesa de Bonesvalls i Subirats

19:00h | Ateneu d'Ordal. 'Patrimoni defensiu d’Ordal i maneres de mostrar-lo', conferència a càrrec d’Oriol Miró i Serra, escriptor de restes i vestigis de la Guerra civil, col·laborador amb DIDPATRI, recreador i membre del CESUB.                                                                      

Diumenge 22 de gener

11:00h | Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona (CIUDEB) El Pago (Subirats). Ruta i visita de l’Última Defensa de Barcelona teatralitzades. 

*Organitza: Centre d’Estudis de Subirats. CESUB 

  • imatge de control 1per1