Foto: 

CEDIDA
Taller familiar a l'Escola de Circ Saltimbanqui

Tothom pot fer circ

A Vilanova i la Geltrú i a Vilafranca s'imparteixen tallers de circ
Gemma Urgell
,
23/01/2015
Arts
"Fer circ enriqueix, ajuda a descobrir les teves habilitats i mancances i, alhora, és saludable perquè practiques esport". Aquesta és la conclusió que un pot treure després de conversar amb tres artistes que, a més de girar per teatres, places i carpes, es dediquen a la formació. Vilanova i la Geltrú compta amb una escola de circ des de fa poques setmanes, l’Escola de Circ Saltimbanqui, i al Casal Popular de Vilafranca s’imparteixen tallers per a petits i grans.

En David Marfil i la Mar Rojas després d’anys de girar i actuar arreu van decidir establir a Vilanova i la Geltrú l’Escola de Circ Saltimbanqui. No ha estat un camí fàcil, els ha costat trobar un lloc que reunís les condicions i un antic taller mecànic amb força alçada s’ha convertit, finalment, en l’espai idoni. Una porta d’alumini ens porta a un petit despatx amb les parets forrades de pòsters d’espectacles i companyies. Travessem unes cortines i la màgia del circ ens envolta mentre observem com del sostre pengen trapezis i teles; una corda per fer equilibris i, al terra, caixes plenes d’instruments per fer malabars.   

Marfil forma part de les primeres fornades de l’escola de circ de l’Ateneu Popular de 9 Barris, als anys 90, i ha treballat en diferents companyies que el van portar al Trapezi, el festival de circ que es feia fa uns anys a Vilanova i la Geltrú. A la capital del Garraf va conèixer la Mar Rojas. Ella provenia del món de l’animació, de les actuacions de carrer; i també de la fotografia artística. I fent fotos pel Trapezi es van conèixer i van fundar la companyia KdeCirc sense deixar de banda la formació, ja fos a l’Ateneu de Nou Barris, a escoles, al casal d’estiu Saltimbanqui de Vilanova i la Geltrú, o en centres penitenciaris per a menors. “Sí, en centres penitenciaris”, recalca Marfil. És el que s’anomena circ social, un procés d’ensenyament de tècniques circenses que té com a finalitat la inclusió de les persones en situació de risc social i el desenvolupament de la seva relació amb la comunitat.

  • imatge de control 1per1

“Fer circ enriqueix, ajuda a descobrir les teves habilitats i mancances i, alhora, és saludable perquè practiques esport”, diu Marfil mentre Rojas afegeix que “emocionalment és molt ric: el somriure, la màgia, el treball en equip, la confiança, són elements intrínsecs del circ”. Tothom pot fer circ, afirmen. De fet, hi ha tècniques com els malabars on és necessària la paciència i la coordinació, o d’altres on la força o l’elasticitat és clau; i hi ha variables per a tots: aeris, malabars, equilibri sobre objectes o el clown.

Estan orgullosos d’haver obert una escola de circ a Vilanova, “aquesta ciutat té una espineta clavada per l’abandonament del Festival de Circ Trapezi i per deixar perdre La Vela, un espai per a la creació circense pioner a Catalunya que acollia companyies d’arreu del món”, expliquen amb certa tristesa. “El circ sempre ha enriquit Vilanova i creiem que gràcies al Trapezi, els vilanovins tenen cultura de circ”. Una cultura que és molt recent a Catalunya i Espanya en comparació de països com França o el Canadà, d’on han sortit companyies com el Cirque du Soleil que han fet una gran tasca de difusió del circ.

Trapezi i teles en un casal popular


Taller de Circ al Casal Popular de Vilafranca

Al recent Casal Popular de Vilafranca organitzen tallers de circ de la mà de Berta Junyent, una artista del trapezi i les teles que va inciar-se al circ com a hobby i que actualment actua amb les companyies Desastrosus Cirkus i Bauala a més de ser formadora a l’Escola de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris. Imparteix tallers d’iniciació per adults i d’altres per a nens i nenes a partir de 6 anys després que un grup de mares la convencés per a fer-ho a Vilafranca.

Els alumnes hi van per fer esport d’una forma divertida i diferent. “Treballem la creativitat, inventem figures, fem jocs i, com qui no vol la cosa, aprofundim en la confiança en l’altre, en el treball en equip, en la superació personal”, diu Junyent. També és del parer que en matèria de circ, “a Catalunya i Espanya anem retrassats i que tot just ara s’està potenciant, també perquè és ara quan hi ha més professionals del circ que han comptat amb una formació gràcies a centres pioners com el de Nou Barris”.   

Si algú vol evidenciar que tothom pot fer circ, aquest diumenge 25 de gener l’Escola de Circ Saltimbanqui organitza un Taller de circ familiar perquè tots els membres de la família puguin posar en pràctica les diferents tècniques de circ i acostar-se a aquest món com a part activa i no merament com espectadors.

 

A

També et pot interessar