,
23/04/2013
Menjar

Aprenent a fer pa de Sant Jordi (sense gluten i sense lactosa)

Abans de començar, vull desitjar-vos una feliç diada!

L’any passat vaig descobrir el pa de Sant Jordi, i tot i que mai n’he comprat ni menjat, vaig pensar que algun dia n’hauria de fer! Seguint amb la motivació d’aquest blog, de publicar receptes vinculades amb les tradicions de la nostra terra (i adaptant-les a diverses intoleràncies), avui us presento el meu intent de pa de Sant Jordi.

 

Com anireu llegint al llarg de la publicació, vaig cometre alguns errors. Aquells errors d’una cuinera amb poca experiència. Ara bé, és dels errors que n’aprenem, oi?

 

Aquí teniu la recepta amb les correccions que he pensat:

 

Ingredients:

  • 500 grams de Mix de Pa Schar
  • 500 ml d’aigua calenta
  • una cullerada petita de sal
  • una tassa de cafè d’oli d’oliva
  • un sobre de llevat Hacendado (sense gluten) i bé llevat fresc (20gr)
  • 100 grams de sobrassada (tot i que depèn de la sobrassada i del gust de cadascú)
  • anous (al gust de cadascú)

 

 

Pas a pas… amb els meus errors corregits:

  1. Barregem la Farina Schär i el llevat (si és en pols) i ho tamisem. Ahir em va passar per alt i crec que hauria anat molt bé fer-ho. Era la primera vegada que feia servir Farina Schär, sempre ho faig amb Maizena, i no sabia massa bé com treballar-la.
  2. Hi afegim la sal i l’oli, i tornem a carrejar
  3. Finalment hi afegim l’aigua calentona. Ara sí, toca treballar bé la massa. Representa que, com més bé la treballem més augmentarà de volum. I, si després la deixem reposar durant una hora, encara millor. Jo no la vaig treballar prou bé, crec. Estic massa ben acostumada a fer el pa amb una màquina panificadora que em fa la feina més dura, i ahir vaig pecar d’inexperta. A més, ja anava a sent hora d’anar a dormir, així que la massa només va reposar 20 minutets.
  4. Pre-escalfem el forn a 200ºC.
  5. Dividim la massa en dos: una part la barregem amb la sobrassada i l’altra amb unes quantes anous picades. Hi ha qui, aquesta part de massa també la barreja amb algun formatge estil mascarpone. No tinc cap dubte que pot quedar una combinació excel·lent, però ens ha semblat que amb la sobrassada ja complíem en excés calòric! Jajaja!
  6. Pel què fa al color, hi ha receptes que recomanen fer-ho amb colorant groc i vermell. Segur que queda més bonic, però a mi no em convencen gens ni mica els productes tan artificials. A més, que no sé si serien aptes per dietes sense gluten i sense lactosa!
  7. Finalment ja podem passar a muntar el pa: les Quatre barres! Ho podem fer en diferents motlles, segons vulgueu. Jo vaig optar per una safata, perquè em va semblar més senzill i amb més probabilitats d’èxit. Tanmateix, si hagués fet servir un motlle estret i alt (estil plum-cake) també hauria pogut quedar molt bé!
  8. Hem de tenir en compte (ho vaig aprendre a posteriori) que la sobressada deixa anar greix amb l’escalfor del forn. Aquest greix pot tenyir de vermell les barres dels costats (les que han de ser grogues). Per evitar-ho, recomano fer-les una mica altes i ben perfilades.
  9. Finalment ho enfornem durant 30 minuts (ho anem revisant)

 

Com he dit al començar, ahir vaig pecar de novançana, i la massa no ens ha pujat massa i ha quedat molt dens. A més de les correccions que he fet al explicar-vos la recepta, crec que si en lloc de Farina de pa Schär hagués fet servir Maizena, hauria pogut quedar més esponjós. Per què? Realment no ho sé, però sí que tinc comprovat que els pastissos que faig amb Maizena tamisada queden molt esponjosos. Com si estiguessin fets amb farina de força.

 

Bé, de tot se n’aprèn, oi?

 

Tot i això, hem tingut un prou bon esmorzar de Sant Jordi!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La Marta Masqué és una jove llicenciada en Periodisme, gran aficionada de la cuina i la fotografia. Havent-li detectat celiaquia als 24 va veure la necessitat d'endinsar-se en la cuina i poder adaptar qualsevol recepta sense gluten. Aquest blog esdevindrà un receptari adaptat per a totes aquelles persones que poden tenir intol•leràncies al gluten, la llet, la fructosa, els fruits secs, diabètics, etc.

02/01/2021
9 canelons es va menjar el meu germà. Ah, i de segon, pollastre farcit amb prunes, i de postres algun torró i tot! 
17/07/2014
Després de força, massa, dies sense publicar-vos cap recepta he de dir que l’espera ha valgut la pena. Això de casar-se m’ha robat més temps del previst, però a canvi torno amb una Thermomix i un munt de receptes i idees per anar provant!
06/03/2014
  Hola de nou! Ja sé que és temps d'operació bikini i que els dolços no ens acaben de convèncer, però aquest és un dels més lights i saludables que he fet fins ara. 
19/02/2014
Per festes de Nadal el meu germà gran es va presentar a casa amb kilos i kilos de llimones del seu jardí… moltes llimones, moltíssimes! Entre la meva mare, una de les meves cunyades i jo ens les vàrem repartir, però...
18/02/2014
Aquesta recepta la vaig treure del portal CuinaRDiari  i la vaig adaptar  substituint la farina de blat per la mateixa i el s
12/01/2014
Aquestes festes de Nadal han estat, com sempre i per a tots, plenes de menjar. I, amb una mica de sort, menjar del bo que no acostumes a cuinar i/o menjar els dies de cada dia.
29/09/2013
  La mare ha fet 66 anyets, rodons, eh? I, com ja va sent tradició, he portat les postres.