Pluja d'estels

Foto: 

Cedida

Els millors indrets del Penedès des d’on veure les Llàgrimes de Sant Llorenç

Espais amples i amb poca contaminació lumínica ens faran gaudir encara més d’aquest espectacle astronòmic
Ariadna Caballero
,
09/08/2020
Entorn
Entrem a la setmana més intensa de Perseids, les que popularment coneixem com Llàgrimes de Sant Llorenç o pluja d’estels. Cada any, la Terra travessa la cua del cometa Swift-Tuttle, i el que veiem és la pols còsmica d’aquest que travessa l’atmosfera a una velocitat de 59km/s, o el que és el mateix, agafeu-vos, 212.400 km/h! Les minúscules partícules del cometa són les que produeixen les traces de llum que a la Terra ens semblen tan màgiques; el que antigament es creien les llàgrimes de Sant Llorenç en morir cremat en una graella. Malgrat els Perseids són visibles des de mig juliol i fins a finals d'agost, la nit àlgida de pluja d'estels, serà la del 12 al 13 d'agost.

En aquest altre article us hem preparat una selecció de llocs a tot el país per gaudir de la pluja d'estels, però ara ens volem centrar en el nostre territori. Segur que n’hi ha molts més, però us hem seleccionat cinc indrets de les comarques penedesenques on podreu gaudir al màxim de la pluja d’estels i accessibles amb cotxe. Penseu en indrets amples, on tingueu un bon camp de visió del cel i, sobretot, amb poca contaminació lumínica. I, això sí, atents a la meteorologia, a veure si els núvols ens en deixen gaudir!

1. Santuari de Santa Maria del Foix
A part de gaudir d’una panoràmica fantàstica a les dues vessants de la muntanya, el santuari de Santa Maria del Foix, a poc més de 10 minuts de Torrelles de Foix, és un bon indret des d’on veure les estrelles. Damunt d’un espadat rocós s’alça el santuari, a la dreta del riu Foix i a uns 660m d’altitud. S’hi arriba per la BV-2122, passat Torrelles de Foix (direcció Pontons) trobareu una pista asfaltada a mà dreta.

  • imatge de control 1per1

2. Voltants de l’Observatori Astronòmic del Garraf
Tot l'entorn de l'Observatori, al Parc Natural del Garraf, és un espai fantàstic per observar el cel. L’Observatori no s’ubica on s’ubica per casualitat! Des del mateix observatori, en Carles Schnabel ens recomana la pista que uneix la casa de colònies Can Grau, a tocar de l’observatori (a menys de 10 minuts del municipi d’Olivella), i Olesa de Bonesvalls.

 

Foto: Ajuntament de Font-Rubí
3. Font-Rubí
A la Serralada Prelitoral hi trobem el nucli de Font-Rubí. El sobrenom del Balcó del Penedès ho plasma la mar de bé, i és que des de dalt s’hi albira tota la plana. I des d’allà, mirar amunt és tot un luxe!

4. Aiguaviva
A la serra del Montmell, us proposem anar a gaudir del cel a Aiguaviva. En aquest cas no estareu aïllats, sinó en un poblet amb molta vida a l’estiu. Podeu plantar-vos davant l’església de Sant Pere o un altre bon lloc és darrere el Celler, al final del poble. Hi podeu arribar des de Sant Jaume dels Domenys o la Juncosa del Montmell direcció el Pla de Manlleu.

5. Els voltants del Castell de Mediona
En Carles Schnabel de l’Observatori del Garraf ens ha parlat també de la zona del Castell de Mediona, ubicat damunt del congost de Mediona, a tocar del riu Bitlles, entre Sant Quintí de Mediona i Sant Joan. Aquí de llums ambientals res de res! Tant als voltants castell com a tota la serra de Mediona podreu gaudir del cel i les magnífiques Perseids que aquests dies es poden veure millor que mai! Per cert, no entreu al recinte Castell, que està habitat! Una mica més amunt, a la urbanització de Can Verdaguer hi trobareu una esplanada fantàstica!

A

També et pot interessar