Pau Roig Estradé, el paisatgista per excel·lència

Es compleixen 100 anys del naixement del pintor vilanoví, deixeble de Joaquim Mir
Surtdecasa Penedès
,
24/02/2014
Espectacles

Qui hagi entrat a la sala de comissions de l'Ajuntament de Vilanova se n'haurà adonat que a les seves parets hi ha una col·lecció de pintura que retrata amb una gran sensibilitat les diferents poblacions de la comarca. L'autor d'aquestes obres és Pau Roig Estradé, pintor nascut a la capital del Garraf el 24 de gener del 1914, ara fa cent anys exactes.

Els paisatges són sense cap mena de dubte l'especialitat marca de la casa d'aquest pintor que, junt amb Salvador Masana, es considera el principal continuador de les petjades de Joaquim Mir, de qui va ser deixeble. Pau Roig i Masana van ser els que van tenir ocasió de compartir-hi més hores.

  • imatge de control 1per1

Però tot i la devoció que sentien pel seu mestre, no es van limitar a fer pintura d'escola, sinó que van generar un estil propi molt definit. De fet, Mir no era un mestre convencional. Més aviat preferia envoltar-se de joves pintors mentre treballava, que pintessin amb ell i poder-los donar indicacions o correccions sobre la marxa, però sense voluntat de crear imitadors. Volia que l'art per als seus deixebles fos una tasca personal. Per constatar-ho, només cal comparar qualsevol pintura de Roig Estradé amb qualsevol altra de Masana. Aparentment, poca a cosa a veure, tot i que sortien de la mateixa escola.

Pau Roig també va rebre el mestratge d'Alexandre de Cabanyes i Enric C. Ricart. Ni ells ni Mir no van ser mestres que exposessin ordenadament unes pautes, sinó que a partir d'una relació més global van saber transmetre una manera de trobar la sensibilitat i encarar els temes.

En el cas de Roig Estradé, els paisatges van ser la seva font d'inspiració. Però no qualsevol paisatge, sinó que tenia especial interès a reflectir el color mediterrani de la seva realitat més immediata. D'aquí la col·lecció titulada Penedès Marítim de la qual parla el primer paràgraf. Una col·lecció que permet fer-nos una molt bona idea de com eren aquests pobles durant els anys 50 del segle XX. Per concretar, l'ermita de Sant Joan és un dels espais que més vegades va reproduir.

També va destacar com a dibuixant. Molts dels paisatges que va dibuixar reprodueixen masies i cases que avui ja no existeixen. Aquest és l'altre gran valor de la seva obra.

Malgrat ser una persona molt ordenada i constant, amb un talent especial, Pau Roig mai no es va dedicar exclusivament a l'art. Sempre va haver de compaginar-ho amb altres dedicacions professionals, com la d'administratiu d'una empresa. La pintura sempre la va considerar un lleure.

Coincidint amb el centenari del naixement de Pau Roig Estradé, l'Ajuntament de Vilanova ha creat un grup de treball, obert a noves incorporacions, per configurar un programa d'activitats al voltant de la figura de l'artista.

Per aprofundir en la seva figura, es pot consultar el retrat de Pau Roig Estradé.

A

També et pot interessar