Foto: 

Goretti Martínez
Un nen a punt per banyar-se als Pèlags de Foix

Les 5 sortides amb infants al Penedès

Us proposem alguns plans per gaudir de la natura, el patrimoni, el paisatge i la cultura amb tota la família
Goretti Martínez
,
02/08/2017
Família
Un bany refrescant a la platja o al riu, ser testimoni de l’alliberament d’animals salvatges, conèixer el patrimoni que guarden els museus o gaudir de l’activitat frenètica de les festes majors… Aquests dies hi ha un munt de coses per fer amb tota la família al Penedès. A Surtdecasa Penedès us proposem alguns plans que hem triat amb l’ajut d’unes assessores molt baixetes.

Quan els hi fem la pregunta, primer es fa un silenci i, tot just després, els ulls van amunt i avall i de costat a costat tot ordenant l’allau d’informació que ha de ser transmesa:
- Heu de posar el riuet de Coma-ruga.
- I el museu de la xocolata!
- El dels trens, els dels trens també.
- I això que vam fer l’altre dia de l’aligot!
- Uiii, sí, em va encantar. Mooooolt. Hi tornarem?
[...]
La conversa continua i la veritat és que es colen força idees que probablement apareixeran al mateix article de la resta d’edicions de Surtdecasa. Aquí us resumim els plans que se’ns han acudit per gaudir en família del Penedès.



1. Un bany al Riuet de Coma-ruga
Banyador, tovallola i un pal amb xarxa per intentar pescar peixets (Intentar, perquè no n’enganxaran ni un). És tot el que necessiteu per passar una bona estona al Riuet de Coma-ruga. Els petits s’ho passen genial mirant els peixos que els hi volten entre els peus a través de l’aigua clara i es distreuen intentant enxampar-los. La deu de l’Estany i el Riuet es troba a la platja de Coma-ruga, al municipi del Vendrell (Baix Penedès).
L’aigua de la deu neix en una surgència de roques calcàries del massís de Bonastre i descendeix a força profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès, fins a arribar a Coma-ruga, on brolla espontàniament a la superfície. Actualment, tota la zona està urbanitzada. Antigament, però, aquest aflorament formava diversos estanys d’aigües termals tèbies; per això, aquest lloc s’anomenava calders.
Al segle XIX es va descobrir que, d’aquesta deu, brollava una aigua amb propietats medicinals i, als anys vint del segle XX, s’hi va construir un luxós balneari. Va ser l’inici de la urbanització del nucli de Coma-ruga. Actualment, l’aigua de la deu està canalitzada fins a una font ornamental exterior, d’on passa a l’Estany i d’aquí al Riuet, que desemboca a la platja.
> Més informació



2. Museus llaminers
No tots els museus tenen en compte el públic infantil però, en el cas del Penedès, molts programen activitats especialment adreçades als més petits. Us parlem sovint de Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (us recomanem que seguiu la seva newsletter per estar informats de les activitats que programen) i del Museu Pau Casals (ídem), que són opcions molt interessants per conèixer -respectivament- el paper del vi en la nostra cultura i la figura d’un dels penedesencs més il·lustres que ha donat la història, el vendrellenc Pau Casals. A la Vil·la Casals, teniu visites teatralitzades per a tota la família cada divendres a les 20h durant l'estiu i són molt recomanables. 
Avui us parlem, també, d’una opció llaminera, literalment. Al centre de Sant Sadurní d’Anoia hi ha l’Espai Xocolata Simón Coll, on us podreu endinsar en l’apassionant món de la xocolata. Els nens menors de 9 anys tenen l’entrada gratuïta i, amb el Carnet Súper 3, l’accés també és gratuït. No podem oblidar, d’altra banda, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Els trens són apassionants per als més menuts. A més, aquest estiu hi ha programades moltes activitats diferents per gaudir de cada racó dels diferents espais del Museu. Per cert, que el dia 5 d’agost, en motiu de la Festa Major de Vilanova, hi haurà jornada de Portes Obertes per a tots els residents a Vilanova i la Geltrú.

  • imatge de control 1per1



3. De festa major en festa major
L’estiu és temps de festa major i les festes majors solen parar especial atenció a la canalla. D’entrada, les peces del bestiari festiu i els balls folklòrics els solen entusiasmar (tot i que de vegades facin por). Però també hi ha activitats, espectacles i concerts pensats per als més petits. A Surtdecasa Penedès mirem de recollir els programes de les festes majors de tot el Penedès aquí.



4. Un riu d’aventures
Fa no gaire us proposàvem alguns llocs del Penedès per fer un bany en plena natura. Un dels que agrada molt és l’entorn dels pèlags de Foix. És un lloc tranquil, on us podeu refrescar i ser conscients de la diversitat paisatgística altpenedesenca (sempre amb molt de compte a l’hora de banyar-se i saltar). Per culminar l’experiència i gaudir d’una estona d’aventura, sempre podeu anar a parar a Les Deus Aventura de Sant Quintí de Mediona. Allà hi ha circuits i tirolines per a totes les edats, a partir d’un any.



5. Conèixer l’entorn als parcs naturals

Al Penedès conflueixen tres parcs naturals: el del Garraf, el del Foix i el d’Olèrdola. I la veritat és que les activitats que s’organitzen en aquests marcs sempre ens entusiasmen. Per als més petits us proposem l’alliberament de fauna salvatge perquè els permet veure de prop i conèixer els animals que viuen al Penedès, saber també els perills als quals s’enfronten i aprendre a respectar l’entorn. Molts dels animals que s’alliberen al Penedès provenen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. A vegades han estat rescatats després de ser ferits, caure del niu o d’aparèixer en un entorn perillós per a ells. Un cop recuperats, són alliberats.

 

A

També et pot interessar